SUCCESS STORIES

Susan Wojcicki: Όσα θέλετε να ξέρετε για τη CEO του YouTube

πηγή: Getty Images/Ideal Image

Έστω ότι είμαστε ιδιοκτήτες ενός ακινήτου και το νοικιάζουμε σε κάποιον τρίτο. Οι απαιτήσεις που θα είχαμε, θα ήταν η συνέπεια στις πληρωμές και ο σεβασμός τόσο προς τους γείτονες, όσο και προς το χώρο.

Στην περίπτωση της Susan Wojcicki, τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά. Οι νοικάρηδές της – που τυχαίνει να ήταν οι συνιδρυτές της Google,  Larry Page και Sergey Brin –  της προσέφεραν κάτι ακόμη: Να γίνει η 16η υπάλληλος στην εταιρεία που είχαν μόλις ξεκινήσει.

Φυσικά, δεν ήταν μόνο η τύχη και το ταλέντο της που την οδήγησαν από μία χαμηλή θέση, σ’ εκείνη της CEO του YouTube. Διαδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της επιχείρησης και η προσφορά της είναι ένας από τους λόγους που η Google σήμερα βρίσκεται στην κορυφή.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NASSCOM Foundation (@nasscomfoundation) on

Η Susan Wojcicki έκανε τα πρώτα της βήματα στην Πανεπιστημιούπολη του Stanford, όπου ο πατέρας της ήταν υπεύθυνος στο τμήμα Φυσικής. Η μητέρα της ήταν δημοσιογράφος και παρέδιδε μαθήματα σε εξέχουσες προσωπικότητες, όπως η κόρη του Steve Jobs, Lisa, και ο ηθοποιός James Franco.

Η ίδια, σπούδασε στο Harvard. Από εκεί, πήρε το πτυχίο της ως ιστορικός. Δεν το αξιοποίησε ποτέ, όμως. Χρόνια αργότερα, σε μία συνέντευξη, αποκάλυψε πως ένα εισαγωγικό μάθημα στην πληροφορική, ήταν εκείνο που της άλλαξε τη ζωή. Συνέχισε με ένα μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της California κι ένα ΜΒΑ στο UCLA.

Το 1998, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της, παντρεύτηκε τον Dennis Troper και μαζί εγκαταστάθηκαν στο Menlo Park. Ξεκίνησε να εργάζεται στο τμήμα marketing της εταιρείας Intel, όμως το εισόδημά της δεν ήταν αρκετό για να αγοράσει το σπίτι που ονειρευόταν. Με το σύζυγό της, ήθελαν να αγοράσουν ένα σπίτι δύο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων που κόστιζε 600 χιλιάδες δολάρια. Προκειμένου να αντεπεξέλθουν οικονομικά και να πάρουν τη μονοκατοικία των ονείρων τους, αποφάσισαν να νοικιάσουν το γκαράζ σε δύο διδακτορικούς φοιτητές, τους Larry Page και Sergey Brin, που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν τη δική τους μηχανή αναζήτησης με το όνομα Google.

Απέκτησε καλές σχέσεις μαζί τους. Το 2013, μάλιστα, μίλησε για τα ατέλειωτα βράδια που περνούσαν οι τρεις τους τρώγοντας M&Ms, ενώ οι νεαροί της εξηγούσαν πώς η τεχνολογία τους θα άλλαζε τον κόσμο.

Κάποια μέρα, ενώ εργαζόταν ακόμη στην Intel, δεν μπορούσε να κάνει σωστά τη δουλειά της γιατί είχε «πέσει» το σύστημα της Google. Τότε ήταν που συνειδητοποίησε πόσο σημαντικό της ήταν «το site που σχεδίασαν εκείνοι οι δύο τύποι στο γκαράζ» και αποφάσισε να τους βοηθήσει.

Το 1999, έγινε μέλος της οικογένειας της Google. Ήταν η 16η υπάλληλος, πήρε τη θέση της υπεύθυνης marketing. Όπως είναι αναμενόμενο, είχε ένα αρκετά περιορισμένο budget στα χέρια της, όμως έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε.

Ένα από τα πρώτα projects που ανέλαβε, ήταν να δημιουργεί τα διάφορα logos για τις αργίες και τις σημαντικές ημέρες. Η αρχή, μάλιστα, έγινε με έναν εξωγήινο. Πλέον, τα διάφορα doodles εμφανίζονται καθημερινά στην αρχική σελίδα.

Το 2003 σκέφτηκε μία ιδέα που αμέσως ανέβασε τις μετοχές της Google και αφορούσε στις διαφημίσεις. Αυτό που πρότεινε, ήταν να φαίνονται όχι μόνο κατά την αναζήτηση, αλλά καθ’ όλη την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο. Φυσικά και πέτυχε – χάρη σ’ εκείνη, το 2018 τα έσοδα της επιχείρησης ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια μόνο από διαφημίσεις.

Το 2005 ανέλαβε και την Google Videos, μία πλατφόρμα που επέτρεπε τη δωρεάν ανάρτηση βίντεο. Το πρώτο που ανέβασε η ίδια, ήταν ένα μωβ Muppet που τραγουδούσε στίχους δίχως νόημα. Τα παιδιά της το λάτρεψαν και η έντονη αντίδρασή τους της έδωσε να καταλάβει ότι προωθώντας το κατάλληλο περιεχόμενο, θα προσέλκυε περισσότερους επισκέπτες.

Ταυτόχρονα, ένα αρκετά παρόμοιο site με το όνομα YouTube έκανε την εμφάνισή του. H Google Videos ηττήθηκε κατά κράτος, όμως η Wojcicki έπεισε την εταιρεία της να αγοράσει τη νέα εκείνη σελίδα. Πώς το κατάφερε; Έδειξε στους υπεύθυνους δύο αγοράκια από την Κίνα που έκαναν playback ένα τραγούδι των Backstreet Boys!

Η συμφωνία υπογράφηκε το 2006 και, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις, η τελική τιμή ορίστηκε στα 1.65 δισεκατομμύρια.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Susan Wojcicki (@susanwojcicki) on

Το 2010, η Susan έγινε η Πρώτη Αντιπρόεδρος της εταιρείας και επέβλεπε τις διαφημίσεις. Τέσσερα χρόνια αργότερα, κατέκτησε τη θέση της CEO.

Δεν είναι εργασιομανής, όμως οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις δεσμεύουν αρκετό από το χρόνο της. Με το σύζυγό της, έχει συμφωνήσει πως για μερικές ώρες το βράδυ, τα κινητά και τα laptops θα κλείνουν. Έτσι, όχι μόνο μπαίνει ένα όριο μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά αυξάνεται και η παραγωγικότητα. «Αν εργάζεσαι κάθε μέρα, όλη μέρα, θα στερέψεις από ενδιαφέρουσες ιδέες», έχει τονίσει. Σήμερα, είναι μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου. Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι ακολουθεί την παραπάνω τακτική.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Susan Wojcicki (@susanwojcicki) on

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, έχει παλέψει για την παγίωση των γυναικείων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων. «Η τεχνολογία είναι μία απίστευτη δύναμη που θα αλλάξει τον κόσμο με τρόπους που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε», τόνισε στο Forbes το 2018. «Αν αυτή η δύναμη αποτελείται μόνο κατά 20% έως 30% από γυναίκες, υπάρχει πρόβλημα.»