SUCCESS STORIES

Tory Burch: Η κορυφαία σχεδιάστρια που παραδίδει μαθήματα ήθους

πηγή: Instagram @toryburch

Έχει ιδρύσει μία από τις ισχυρότερες εταιρείες στο χώρο της μόδας. Κατάφερε να φτάσει στην κορυφή μέσα σε λιγότερο από δέκα χρόνια, ενώ ανταγωνίζεται brands όπως αυτά των Michael Kors και Kate Spade.  Πορεύεται με ταπεινότητα και η ιστορία της μας εμπνέει. Ο λόγος της την Tory Burch.

πηγή: Instagram @toryburch

Είναι μία από τις αυτοδημιούργητες δισεκατομμυριούχους και παγκόσμιο fashion icon. Κι όμως, μεγαλώνοντας ήταν αγοροκόριτσο. Έζησε τα παιδικά της χρόνια στην περιοχή Valley Forge της Pennsylvania, με τους γονείς και τους τρεις αδελφούς της. Περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της σκαρφαλώνοντας σε δέντρα και παίζοντας στην εξοχή, ενώ όλοι μαζί ταξίδευαν διαρκώς.

Πήγε σ’ ένα μικρό σχολείο θηλέων, το οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς της. Έμαθε να είναι ευγνώμων για τα μικρά πράγματα της ζωής και γενναιόδωρη προς τους λιγότερο προνομιούχους, αρχές με τις οποίες πορεύεται μέχρι σήμερα. Εκεί ήταν που γνώρισε την επιτυχημένη σχεδιάστρια και καλή της φίλη, Kara Ross.

Όταν αποφοίτησε, σπούδασε ιστορία τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania. Είχε ήδη αρχίσει να ενδιαφέρεται για τη μόδα, με το προσωπικό της στιλ να τραβάει την προσοχή. Οι συμφοιτητές της την περιέγραφαν ως «μποέμ, γήινη και σαφώς επηρεασμένη από τον Hermès».

πηγή: Instagram @toryburch

Η πρώτη της δουλειά ήταν στη θέση της πωλήτριας, σ’ ένα κατάστημα της Benetton. Όπως έχει δηλώσει, χάρη στο ξεκίνημά της αυτό απέκτησε υπομονή κι επιμονή.

Το 1988 πήρε το πτυχίο της και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, καθώς την προσέλαβε ο Γιουγκοσλάβος σχεδιαστής Zoran. Ως τελειόφοιτη, είχε στείλει πολλές αιτήσεις σε εταιρείες και όλες την είχαν απορρίψει. Όμως εκείνος αποφάσισε να της δώσει μία ευκαιρία γιατί τον γοήτευσε το θάρρος της. Αντί να στείλει βιογραφικό, απλώς τον πήρε τηλέφωνο και ρώτησε εάν υπήρχε κάποια ελεύθερη θέση εργασίας στο πλευρό του. Της είπε το μεγάλο «ναι». «Να είσαι εδώ σε μία εβδομάδα», συμπλήρωσε. Έτσι κι έγινε.

πηγή: Instagram @toryburch

Οι πρώτες εμπειρίες της στον κόσμο της μόδας, ήταν απογοητευτικές αλλά ανεπανάληπτες. Ως βοηθός του Zoran, αναλάμβανε να φέρνει τον καφέ του και να διαχειρίζεται τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Παράλληλα, έμαθε όσα μπορούσε για το χώρο, μέχρι που ένιωσε έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα.

Συνέχισε σε μερικές από τις πιο επιδραστικές εταιρείες του κόσμου, τις Harper’s Bazaar, Ralph Lauren, Vera Wang και Loewe. Εξελίχθηκε τόσο, μάλιστα, που η τελευταία της έκανε πρόταση για τη θέση της προέδρου.

Η Tory ήταν έγκυος στο τρίτο της παιδί και αποφάσισε να αρνηθεί, καθώς προτίμησε να αφοσιωθεί στην οικογένειά της. Ήταν μία δύσκολη εποχή. Λάτρευε τη δουλειά της και ήθελε να επανέλθει, τα παιδιά της μεγάλωναν και τη χρειάζονταν ενώ, ταυτόχρονα, το επιχειρηματικό της πνεύμα την ωθούσε στο να ξεκινήσει κάτι δικό της.

Πήρε βαθιά ανάσα κι έκανε το μεγάλο βήμα. Δικτυώθηκε όσο μπορούσε στη Νέα Υόρκη και πέρασε μερικά χρόνια σχηματίζοντας την ιδανική ομάδα, η οποία περιλάμβανε σχεδιαστές και καλλιτέχνες που αντιλαμβάνονταν το όραμά της.

Το 2004, λοιπόν, ήρθε η μεγάλη στιγμή της Tory. Ονόμασε την εταιρεία της TRB by Tory Burch κι εργάστηκε νυχθημερόν για να παρουσιάσει μία κολεξιόν στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης εκείνη τη χρονιά. Άνοιξε το πρώτο της κατάστημα και τα προϊόντα σχεδόν εξαντλήθηκαν από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας!

Στη συνέχεια, το brand μετονομάστηκε σε σκέτο Tory Burch. Δίσταζε να γίνει η ίδια το πρόσωπο της επιχείρησης, καθώς προτιμούσε να παραμείνει στην αφάνεια, αλλά τελικά πέτυχε.

πηγή: Instagram @toryburch

Γρήγορα έγινε η αγαπημένη των καταναλωτών. Από νωρίς παρουσιάστηκε ως καλεσμένη στις μεγαλύτερες εκπομπές, ανάμεσά τους κι εκείνη της Oprah. Σ’ αυτή της την εμφάνιση μίλησε για τα ιδανικά που προωθούσε, έδειξε ποια είναι και το κοινό τη λάτρεψε. Μέσα σε λίγες μέρες έγιναν περισσότερα από 8 εκατομμύρια «κλικ» στην ιστοσελίδα της και έφτασε στην κορυφή.

Σε όλη την επαγγελματική της πορεία, δε σταμάτησε να βοηθά τους ανθρώπους. Συνεχώς εξέφραζε την ευγνωμοσύνη της προς όσους τη στήριξαν, ενώ τους στήριζε κι η ίδια.

Συνεργάστηκε με το Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο του Μαστού, κάτι που της χάρισε το Ανθρωπιστικό Βραβείο Sandra Taub, το 2015. Έχει ιδρύσει τη δική της μη-κερδοσκοπική οργάνωση, το Ίδρυμα Tory Burch, το οποίο επικεντρώνεται στις επιχειρηματίες που βρίσκονται στο ξεκίνημά τους. Δεν ξεχνά πόσο δύσκολο είναι να πετύχεις, γι’ αυτό και βοηθά τις γυναίκες με σεμινάρια και καθοδήγηση.

πηγή: Instagram @toryburch

Έχει, επιπλέον, λάβει κρατική αναγνώριση για το έργο της. Είναι επίτιμο μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Παγκόσμιας Επιχειρηματικότητας.

Η ιστορία της Tory Burch αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Μας δείχνει πως δεν είναι αδύνατο να ξεκινήσουμε από το μηδέν και να φτάσουμε εκεί που ονειρευόμαστε. Δίνει μαθήματα ήθους και επαγγελματισμού, παραμένοντας ταπεινή και προχωρώντας ακόμη πιο μπροστά.