SUCCESS STORIES

Ζονγκ Χουιγουάν: Πώς από καθηγήτρια χημείας έγινε η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα της Ασίας

Ζονγκ Χουιγουάν: Πώς από καθηγήτρια χημείας έγινε η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα της Ασίας
Ζονγκ Χουιγουάν: Η πλουσιότερη επιχειρηματίας της Κίνας

Πριν ιδρύσει τη φαρμακευτική της εταιρεία και γίνει δισεκατομμυριούχος, η Ζονγκ Χουιγουάν ήταν καθηγήτρια χημείας. H ιστορία της συχνά παρομοιάζεται με εκείνη του Ουώλτερ Γουάιτ, πρωταγωνιστή της σειράς Breaking Bad – με εξαίρεση το κομμάτι της παρανομίας, βέβαια. Εκείνος, δίδασκε χημεία μέχρι που έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο. Αποφάσισε λοιπόν να παράγει μεθαμφεταμίνη, προκειμένου να βγάλει αρκετά χρήματα και να εξασφαλίσει το μέλλον της οικογένειάς του, όταν ο ίδιος δε θα βρίσκεται πια στη ζωή. Εκείνη, ξεκίνησε από το μηδέν, χρησιμοποίησε τις γνώσεις και το ταλέντο της και, τελικά, έφτασε στην κορυφή.

Με σκληρή προσπάθεια και μία εξαιρετική ιδέα, σήμερα είναι κύρια μέτοχος και Πρόεδρος της Hansoh Pharmaceutical, η οποία ασχολείται με την έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων για τον καρκίνο, το διαβήτη, τις μολύνσεις, ασθένειες του νευρικού συστήματος και καρδιοπάθειες.

Γεννημένη το 1961, η Ζονγκ σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο της κινεζικής επαρχίας Τσιανγκσού. Από τη στιγμή που αποφοίτησε, το 1985, ξεκίνησε να διδάσκει στο Γυμνάσιο της Λιανγιουνγκάνγκ. Ο σύζυγός της εργαζόταν σε μία κρατική φαρμακοβιομηχανία στην ίδια περιοχή.

Το 1995, αποφάσισαν να κάνουν στροφή στην καριέρα τους. Με δέκα μόλις υπαλλήλους, ξεκίνησαν την Hansoh Pharmaceutical. Δεν είχαν πολλές ελπίδες, όμως γνώριζαν πως θα έκαναν κάτι δικό τους – αν αποτύγχαναν, τουλάχιστον θα είχαν προσπαθήσει να πραγματοποιήσουν ένα όνειρο. Μέσα σε δύο μόλις χρόνια, τα κέρδη τους άγγιξαν τα 4.5 εκατομμύρια δολάρια. Το 2000, άνοιξαν το πρώτο τους εργοστάσιο παραγωγής σιροπιών, ενώ το 2016 έλαβαν χρηματοδότηση από την επενδυτική εταιρεία Hillhouse Capital Group, η οποία ανήκει στις κορυφαίες της Ασίας.

Πριν γίνει δημόσια, η Hansoh είχε συγκεντρώσει 344 εκατομμύρια από εννέα επενδυτές, ανάμεσά τους η GIC από τη Σιγκαπούρη και την κινεζική Boyu Capital. Μέχρι το καλοκαίρι του 2019, όταν πια έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η επιχείρηση είχε στο ταμείο της ένα δισεκατομμύριο. Σχεδόν αμέσως, το ποσό αυτό δεκαπλασιάστηκε.


Μέσα σε μία μέρα, η Ζονγκ Χουιγουάν είχε γίνει η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα της Ασίας, με την αξία της να υπολογίζεται στα 10.5 δισεκατομμύρια δολάρια – ξεπερνάει κατά ένα δισ. εκείνη του συζύγου και συνεταίρου της.

Σήμερα, θεωρείται η πιο επιτυχημένη αυτοδημιούργητη γυναίκα της Ασίας, σύμφωνα με το Hurun Research Institute. Η καθαρή της αξία ξεπερνά τα 54 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας εκείνη των υπόλοιπων οικογενειών φαρμακοβιομηχάνων, όπως των Σάκλερ στις ΗΠΑ και τους Μπερταρέλι στην Ελβετία.

 

Διαβάστε επίσης:

Elisabeth Badinter: H ιστορία της πλουσιότερης συγγραφέα του κόσμου

Martha Stewart: Η άνοδος και η πτώση της πρώτης αυτοδημιούργητης δισεκατομμυριούχου των ΗΠΑ

Οι 10 πλουσιότερες αυτοδημιούργητες Αμερικανίδες της χρονιάς

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση