NEED TO KNOW

Τζασίντα Άρντερν: Η Νέα Ζηλανδία θα ανοίξει τα σύνορα, μόνο αν εμβολιαστούν όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα

Τζασίντα
πηγή: Instagram @jacindaardern

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, είπε ότι η χώρα της και ο «κόσμος», πρέπει να επιστρέψουν πίσω σε κάποια ομαλότητα, πριν ανοίξει τα σύνορα της χώρας σε αλλοδαπούς.

Τα σύνορα είχαν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου 2020, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι δεν θα ανοίξουν ξανά, έως ότου «οι Νέο Ζηλανδοί, θα είναι εμβολιασμένοι και προστατευμένοι». Η διαδικασία όμως του εμβολιασμού, θα ξεκινήσει για το μέσο πληθυσμό στα μισά περίπου του 2021.

«Η Νέα Ζηλανδία θα αισθανθεί πραγματικά ότι θα επιστρέψει στο φυσιολογικό όταν υπάρχει και ένα ορισμένο επίπεδο ομαλότητας στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Άρντερν στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου μετά το υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς.

«Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους στον κόσμο γύρω μας και την αβεβαιότητα της παγκόσμιας διαθεσιμότητας του εμβολίου, μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτό θα επηρεάσει και τα σύνορα», είπε,

Σχετικά με το πότε και πώς θα γίνει η επανεκκίνηση των ταξιδιών, η Άρνετρν είπε:  «Για επανεκκίνηση των ταξιδιών, χρειαζόμαστε ένα από τα δύο πράγματα: είτε κάποιου είδους βεβαίωση ότι ο εμβολιασμός σημαίνει ότι δεν μεταδίδεται ο κορονοϊός – κάτι που είναι άγνωστο προς το παρόν, ή  να εμβολιαστεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ώστε ο κόσμος να μπορεί να εισέρχεται με ασφάλεια στη Νέα Ζηλανδία.

Και τα δύο αυτά ενδεχόμενα θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να συμβούν.

Οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας μπορούν να επιστρέψουν στη Νέα Ζηλανδία, αλλά θα τους επιβάλλεται υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων και να παραδώσουν δύο αρνητικά τεστ, πέραν από αυτό που είχαν κάνει αρχικά πριν αναχωρήσουν για τη Νέα Ζηλανδία.

Eπίσης ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις συμφωνίες με την Αυστραλία για το πώς θα διεξάγονται τα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών, όμως δεν διατίθεται να αναλάβει ένα μεγαλύτερο ρίσκο και για τον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά για αυτή τη χρονική περίοδο.

«Η χώρα μας δούλεψε πολύ σκληρά πέρυσι για να διακινδυνεύσουμε οποιοδήποτε από όλα όσα έχουμε καταφέρει. Τα οφέλη για την υγεία έφεραν μια φυσιολογική ροή στην καθημερινότητα και έφεραν ανάκαμψη στην οικονομία, έπειτα από το αρχικό σοκ».

Η Άρντερν προέτρεψε τους πολίτες της χώρας να μείνουν ενωμένοι, υπενθυμίζοντας τους πόσο καλά τα πήγαν πέρυσι και πόσο καλύτερα μπορούν να γίνουν για εκείνους τα πράγματα μέσα στο 2021.

Τη Δευτέρα η Αυστραλία ανέστειλε τις συμφωνίες που δεν προϋποθέτουν υποχρεωτική καραντίνα με τη Νέα Ζηλανδία για τρεις ημέρες, μετά την εμφάνιση ενός κρούσματος στο Northland , πράγμα που σημαίνει ότι οι Νεοζηλανδοί που έφτασαν στην Αυστραλία εκείνη την περίοδο θα έπρεπε να εισέλθουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο για 14 ημέρες.

Η Άρντερ είπε ότι ήταν «απογοητευμένη» με την απόφαση του πρωθυπουργού της Αυστραλίας Σκοτ ​​Μόρισον και ότι χρειαζόταν περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι «το κλείσιμο συνόρων με σύντομο χρονικό διάστημα» δεν θα ήταν χαρακτηριστικό της φούσκας.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι το μοναδικό κρούσμα που παρουσιάστηκε στην κοινότητας του Northland ήταν «υπό έλεγχο». Είπε ότι μια συμφωνία μεταξύ δύο χωρών για τα ταξίδια χωρίς καραντίνα και προς τις δύο κατευθύνσεις, φαίνεται τώρα απίθανη.

Στη Νέα Ζηλανδία δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής νέα κρούσματα με κορονοϊό, παρά το γεγονός ότι είχε βρεθεί μια γυναίκα θετική, στα εκατοντάδες τεστ που είχαν γίνει σε κατοίκους στο Northland.

Σχετικά με αυτή την περίπτωση, οι αρχές πιστεύουν ότι η μόλυνση προήλθε από μολυσμένη επιφάνεια στο ξενοδοχείο Pullman στο Όκλαντ, αφού τα τεστ και στις 16 στενές επαφές της βγήκαν αρνητικά.

Διαβάστε επίσης:

Τζασίντα Άρντερν: Παραδέχτηκε ότι πάσχει από το «σύνδρομο του απατεώνα»

Το πάθημα της Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η επίθεση στην Τζασίντα Άρντερν και η βιασύνη που την εξέθεσε

Τζασίντα Άρντερν: Κηρύσσει τη Νέα Ζηλανδία σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση