INSPIRATION

Ursula Burns: H απόδειξη πως όλα μας τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα

Ξεκίνησε από τα όρια της φτώχειας και κατέκτησε τον κόσμο

Kim Kulish/Corbis via Getty Images/Ideal Image
Kim Kulish/Corbis via Getty Images/Ideal Image

Όλα ξεκίνησαν ένα καλοκαίρι του 1981, όταν μία απλή πρακτική στη Xerox οδήγησε στην πρόσληψή της. Εκείνη, είχε μόλις ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στη μηχανολογία, στο Πανεπιστήμιο Columbia και ήταν πανέτοιμη να ανοίξει τα φτερά της. Η Ursula Burns, αποφασισμένη να διαψεύσει όσους πίστευαν πως δε θα τα κατάφερνε, έκανε το πρώτο της βήμα προς την κορυφή.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KU NSBE (@ku_nsbe) on

Προερχόταν από μία οικογένεια που ζούσε στα όρια της φτώχειας. Ως παιδί μεταναστών, χρειάστηκε να πιεστεί ώστε να ταιριάξει στα Νεοϋορκέζικα πρότυπα, ενώ ο πατέρας της ήταν άφαντος. Μεγάλωσε αποκλειστικά με τη φροντίδα της μητέρας της, για την οποία έχει δηλώσει πως «δυσκολευόταν να βρει χρήματα για να μας παρέχει φαγητό, ενώ έκανε τα πάντα για να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη μόρφωση».

Η ίδια, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να τη βγάλει ασπροπρόσωπη. Αποφοίτησε με έπαινο από την Πολυτεχνική Σχολή του Brooklyn και προχώρησε στο master που αναφέραμε παραπάνω, ενώ σήμερα είναι επίτιμη διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, το Howard, το Williams College, το City College of New York, το Rochester Institute of Technology, το Πανεπιστήμιο του Rochester, το Πανεπιστήμιο Xavier, το Georgetown και το Rensselaer Polyethnic Institute.

Εργαζόταν για λίγα χρόνια στη Xerox και δίσταζε να εκφραστεί. Της έλεγαν, άλλωστε, πως είχε τρία σημαντικά μειονεκτήματα. Πρώτον, ήταν μαύρη. Δεύτερον, ήταν γυναίκα. Τρίτον, ήταν φτωχή. Η μητέρα της, όμως, δεν το έβλεπε έτσι. Την ενέπνευσε να μιλήσει για τις ιδέες της και το έκανε. Τράβηξε, έτσι, την προσοχή του διευθυντή, Wayland Hicks, όταν του μίλησε για την ελάχιστη προώθηση που δέχονται τόσο οι γυναίκες, όσο και οι μειονότητες στην εταιρεία. Μέχρι το 1990, είχε γίνει η κορυφαία βοηθός του κι άρχισε να ανεβαίνει στην ιεραρχία. Τ0 2009, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την πρώτη ημέρα της πρακτικής της, κατέκτησε τη θέση της CEO.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wealthy Unions (@wealthyunions) on

Ήταν η πρώτη έγχρωμη Διευθύνουσα Σύμβουλος εταιρείας της λίστας Fortune 500 και, μάλιστα, η πρώτη που διαδέχθηκε γυναίκα.

Η ανοδική της πορεία, φυσικά, δε σταμάτησε εκεί. Το 2014, χαρακτηρίστηκε ως η 22η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο από το περιοδικό Forbes και φιλοξενούταν στη λίστα των 100 ισχυρότερων ανθρώπων μέχρι και το 2016.

Πέρασε έξι χρόνια στη θέση της CEO της Xerox, μέχρι το Μάιο του 2017. Όταν αποφασίστηκε να διαχωριστεί σε δύο μικρότερες εταιρείες, την Conduent και τη νέα Xeorx, στην οποία έγινε διευθύντρια. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, ανακοίνωσε πως θα γινόταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ποτών Diageo, συνέχισε στην Teneo ως Σύμβουλος, ενώ παραμένει στην οικογένεια των American Express Corporation, Exxon Mobil Corporation, Datto Inc. και Nestlé.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OmniPA (@omnipa.co) on

Επιπλέον, είναι συνιδρύτρια του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Change the Equasion, ο οποίος κατευθύνεται από τους σημαντικότερους Διευθύνοντες Συμβούλους κι αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με τον τομέα της τεχνολογίας και της επιστήμης. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, το 2010. Τέλος, ανήκει στο διευθυντικό συμβούλιο της Uber.

Είναι μόλις 61 ετών κι έχει κατακτήσει τον κόσμο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milhouse Engineering (@milhouse_engineering) on

«Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, όχι όμως χωρίς βοήθεια, σωστή εκπαίδευση, σκληρή δουλειά και θάρρος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο περνάω τόσο χρόνο με οργανισμούς που βοηθούν τις μειονότητες και τις γυναίκες να αποκτήσουν τη μόρφωση και τον αυτοσεβασμό που χρειάζονται για να ρισκάρουν, να θέσουν υψηλούς στόχους και, ελπίζω, κάποια στιγμή να προωθήσουν το μήνυμά μου στους επόμενους», έγραψε στο leanin.org.