INSPIRATION

Βασίλισσα Ελισάβετ Β: 5 στιγμές που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης

Είναι, άλλωστε, μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου

πηγή: Υui Mok – WPA Pool/Getty Images/Ideal Image
πηγή: Υui Mok – WPA Pool/Getty Images/Ideal Image

Είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος της Μεγάλης Βρετανίας και μία από τις πιο επιδραστικές γυναίκες του κόσμου. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, που έκλεισε τα 94 την Τρίτη, είναι η μακροβιότερη μονάρχης της χώρας της και, παρότι σπάνια αναφέρεται στο φεμινισμό και την ισότητα των φύλων, δε σταματά να αποτελεί πηγή έμπνευσης και στήριγμα για όλες.

«Είναι η απόλυτη φεμινίστρια», έχει πει η ηθοποιός που την υποδύεται στη σειρά του The Crown, Olivia Colman. «Ο ορισμός της βιοπαλαίστριας». Και ήταν ολόσωστη.

Παρακάτω, βρίσκονται πέντε στιγμές που μας ενέπνευσε και μας γέμισε δύναμη:

Όταν πήγε βόλτα το Σαουδάραβα Βασιλιά Abdullah με το Land Rover της

πηγή: Max Mumby/Indigo/Getty Images/Ideal Image

Το 2003, όταν εκείνος την επισκέφθηκε στη Σκωτία, έφαγαν μαζί. Μετά το γεύμα, τον ρώτησε αν θα ήθελε να κάνει το γύρο της περιοχής. Ενώ αρχικά δίσταζε, στο τέλος δέχθηκε. Κάθισε στη θέση του συνοδηγού, ενώ ο διερμηνέας του στο πίσω κάθισμα.

«Χωρίς να το περιμένει κανείς, η Βασίλισσα μπήκε στο αυτοκίνητο, γύρισε το κλειδί και ξεκίνησε», αποκάλυψε ο Βρετανός διπλωμάτης, Sir Sherard Cowper – Coles.

Ήταν μία επαναστατική και πρωτόγνωρη κίνηση – ο Abdullah δεν είχε συνήθισε τις γυναίκες οδηγούς – πόσο μάλλον τις Βασίλισσες!

Όταν άλλαξε το πρωτόκολλο της διαδοχής στο θρόνο

πηγή: Instagram @theroyalfamily

Το 2011, η Ελισάβετ Β’ έκανε μία τεράστια αλλαγή στους κανονισμούς της βρετανικής μοναρχίας. Μέχρι τότε, στο θρόνο μπορούσε να καθίσει ο πρωτότοκος γιος του βασιλικού ζεύγους.

Σύμφωνα, όμως, με τα νέα δεδομένα, αν οι Δούκες του Cambridge αποκτούσαν πρώτα κόρη, εκείνη θα γινόταν η διάδοχος.

Όταν έγινε η πρώτη γυναίκα της βασιλικής οικογένειας που υπηρέτησε στο στρατό

πηγή: Bryn Colton/Getty Images/Ideal Image

Ένας από τους λόγους που είναι δεινή οδηγός, έχει τις ρίζες του στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε, καθώς υπηρετούσε, όχι μόνο αναλάμβανε την οδήγηση φορτηγών, αλλά έμαθε και πώς να τα επισκευάζει.

Όταν εκφώνησε έναν ανατριχιαστικό λόγο για την εκατοστή επέτειο της ίδρυσης του Women’s Institute

Η Βασίλισσα, τοι 2015 μίλησε  μπροστά σε περισσότερα από πέντε χιλιάδες μέλη του Ινστιτούτου. «Έχει υπάρξει τεράστια κοινωνική και οικονομική αλλαγή από το 1915. Οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου, οι Βρετανίδες έφτασαν για πρώτη φορά στην κορυφή του Έβερεστ και στη χώρα μας εκλέχθηκε η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός», είπε.

«Στο σύγχρονο κόσμο, οι γυναίκες έχουν περισσότερες ευκαιρίες από ποτέ για να προσφέρουν καθώς, μέσα από τις δικές τους προσπάθειες, ο ρόλος τους στην κοινωνία έχει γίνει πολύ πιο σημαντικός. Το 2015, φαίνεται πως ακόμη μπορεί να γίνει μεγάλη διαφορά στις ζωές των γυναικών κάθε ηλικίας, κάθε υπόβαθρου, σ’ ένα πνεύμα φιλίας, συνεργασίας και υποστήριξης.»

Κάθε φορά που περπατά με τον Πρίγκιπα Φίλιππο κι εκείνος στέκεται πίσω της

Οι περισσότεροι το έχουμε προσέξει. Σχεδόν πάντα, η Ελισάβετ Β προπορεύεται και ο σύζυγός της ακολουθεί.

Αυτό δεν είναι σύμπτωση. Όπως προστάζει η παράδοση, όταν η βασιλική οικογένεια βρίσκεται σε κάποια επίσημη εκδήλωση, τα μέλη της στέκονται, κάθονται και περπατούν με συγκεκριμένη σειρά – εκείνη της διαδοχής του θρόνου.

Αυτό σημαίνει πως εκείνη βρίσκεται μπροστά από όλους, ακολουθεί ο Φίλιππος, ο Κάρολος με τη Δούκισσα της Κορνουάλης, οι Δούκες του Cambridge και ούτω καθεξής.

Μπορεί να είναι από υποχρέωση και όχι από επιλογή, αλλά πώς να μην αισθανθούμε δυνατότερες βλέποντας τη Βασίλισσα να ηγείται της οικογένειας, τόσο συμβολικά, όσο και κυριολεκτικά;