BEAUTY

Beauty Info: Οι ουσίες που πρέπει να αποφεύγετε στα σαμπουάν

Πηγή φωτογραφίας Instagram @mariloublg

Η υγεία μας δεν περιορίζεται μονάχα στην σωστή διατροφή, τον ποιοτικό ύπνο και τις καλές συνήθειες. Αντιθέτως επεκτείνεται και στην περιποίηση του οργανισμού μας και πιο συγκεκριμένα στα προϊόντα που απλώνουμε στο σώμα μας. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν τα σαμπουάν, τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιούμε σχεδόν κάθε μέρα.

Αυτά, λοιπόν, μπορεί να εμπεριέχουν ουσίες που δεν είναι μονάχα κακές, αλλά και σοβαρά επιβλαβείς για την υγεία των μαλλιών μας αλλά και του οργανισμού μας. Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε παρακάτω εκείνες που θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε στα σαμπουάν που χρησιμοποιείτε.

Ανακαλύψτε τες παρακάτω!

Polyethylene Glycol (PEGs)

Τα PEG βοηθούν στη διείσδυση των συστατικών στο δέρμα, ενεργώντας ως ενυδατική και σταθεροποιητική ουσία. Αν και αυτό ακούγεται καλό, αποδεικνύεται ότι οι PEG συχνά μολύνονται με ρύπους όπως ίχνη αρσενικού, καδμίου, μόλυβδου, νικέλιου, κοβάλτιου και σιδήρου. Αυτοί οι ρύποι όχι μόνο απομακρύνουν τη φυσική υγρασία του τριχωτού της κεφαλής, αλλά συνδέονται με ασθένειες όπως ο καρκίνος του μαστού, η λευχαιμία, ο καρκίνος του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, της ουροδόχου κύστης, του στομάχου και του παγκρέατος, καθώς και με τη νόσο του Hodgkin. Αυτές οι μολυσματικές ουσίες έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και μπορεί επίσης να προκαλέσουν τοξικότητα στα νεφρά και τα ηπατικά όργανα.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

Η SLS είναι υπεύθυνη για τον αφρό, που σχηματίζει το σαμπουάν, και αποδεικνύεται ότι μολύνεται στην παραγωγή από μια τοξική ένωση γνωστή ως 1,4 διοξάνη. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία της Εργασίας των ΗΠΑ, αυτό συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στα νεφρά, το ήπαρ και το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Fragrance

Το άρωμα δεν είναι απλά μία γλυκιά μυρωδιά, καθώς μπορεί να έχει δημιουργηθεί στο εκάστοτε προϊόν μέχρι και με 3100 διαφορετικές χημικές ουσίες, που δεν αναφέρονται στην ετικέτα. Ο όρος «άρωμα» συνήθως χρησιμοποιείται ώστε η εταιρεία να μην χρειάζεται να αναφέρει τις χημικές ουσίες. Εκτός από το ότι συνδέονται με αλλεργίες και διαταραχές των ορμονών, το 80% των αρωματικών χημικών ουσιών δεν έχουν δοκιμαστεί έτσι ώστε να διαπιστωθεί η ασφάλεια της χρήσης τους. Το άρωμα μπορεί επίσης να προκαλέσει ημικρανίες, άσθμα και χρόνια πνευμονική νόσο.

Phthalates

Τα φθαλικά άλατα έχουν συνδεθεί με μια σειρά από νόσων, όπως άσθμα και ADHD, καρκίνο του μαστού, παχυσαρκία και διαβήτη τύπου II – ακόμη και χαμηλό IQ, νευροαναπτυξιακά προβλήματα, διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, αλλαγμένη αναπαραγωγική ανάπτυξη και θέματα γονιμότητας των ανδρών. Οι φθαλικοί εστέρες είναι μια κατηγορία χημικών ουσιών – υπάρχουν τόνοι ουσιών που μοιράζονται ένα επίθημα φθαλικών ενώσεων. Επίσης γνωστή ως πλαστικοποιητής, αυτή η χημική ουσία καθιστά τα πλαστικά πιο εύκαμπτα και λιγότερο εύθραυστα και χρησιμοποιείται επίσης στο άρωμα. Συχνά ξεφεύγει από τις ετικέτες των προϊόντων φροντίδας, οπότε ο μόνος τρόπος για να ελέγξετε αν εμπεριέχεται είναι μέσω εργαστηριακών δοκιμών.

Sulfates

Τα θειικά άλατα δρουν ως απορρυπαντικά και είναι παρόντα στα προϊόντα πλύσης μαλλιών επειδή είναι τόσο αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των ρύπων και της λιπαρότητας, αλλά μπορούν να απομακρύνουν και τη φυσική υγρασία του σώματός σας. Φυσικά, αυτό δεν είναι το μόνο ζήτημα. Τα θειικά άλατα περιέχουν διοξάνη, η οποία είναι καρκινογόνος και μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία και την λειτουργεία των νεφρών.

Parabens

Τα Parabens είναι μια ομάδα χημικών που είναι επίσης ξενοοιστρογόνα Αυτό σημαίνει ότι είναι παρόμοια με τις ορμόνες που υπάρχουν φυσικά στο σώμα, ωστόσο τείνουν να τις διαταράσσουν. Θεωρούνται, ακόμα, και καρκινογόνα.

Silicones

Εάν κάτι στην ετικέτα του σαμπουάν τελειώνει με τις λέξεις “cone” -όπως πχ. dimethicone- είναι σιλικόνη. Οι σιλικόνες δεν διαλύονται στο νερό, γεγονός που μπορεί να δώσει στα μαλλιά γυαλιστερή εμφάνιση, αλλά στην πραγματικότητα κάνει τα μαλλιά πιο θαμπά, στεγνά και εύθραυστα, εμποδίζοντας τα έλαια και την υγρασία από το να διεισδύσουν στον άξονα της τρίχας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σπάσιμο των μαλλιών αλλά και να διαταράξει την ισορροπία του τριχωτού της κεφαλής σας.

Διαβάστε επίσης:

Οι μάσκες προσώπου με άργιλο που δεν πρέπει να λείπουν από το μπουντουάρ σας

Spa at home: Ζήστε την απόλυτη εμπειρία του spa στο σπίτι σας

Eyebrows: Τα trends που θα ανανεώσουν τις εμφανίσεις σας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση