BEAUTY

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον ενεργό άνθρακα

Πηγή φωτογραφίας Instagram @mariloublg

Ο ενεργός άνθρακας δεν «γεννήθηκε χθες» ως κάτι νέο στη σκηνή της υγείας και της ομορφιάς. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχει αποθεωθεί από τους απανταχού beauty addicts.

Οι αρχαίοι Ινδοί τον χρησιμοποιούσαν για να καθαρίσουν το πόσιμο νερό και οι Αιγύπτιοι από το 1.500 π.Χ για να αποτοξινώνουν τον οργανισμό τους. Φημολογείται ότι τον αγαπούσαν τόσο πολύ για τις πολλαπλές χρήσεις του, που τον αποκαλούσαν «μαύρη μαγεία». Αλλά και στην αρχαία Ελλάδα, ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, χρησιμοποιούσε συχνά άνθρακα στις θεραπείες του. Στον τομέα της ομορφιάς, είναι γνωστό ότι η Κλεοπάτρα τόνιζε τα μάτια της με ενεργό άνθρακα, ενώ οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Ανατολή, τον χρησιμοποίησαν για τη λεύκανση δοντιών, τη φροντίδα του δέρματος και το φυσικό καθαρισμό.

Τι είναι ο ενεργός άνθρακας;

Ο ενεργός άνθρακας είναι ένα 100% φυσικό προϊόν. Είναι στην ουσία μία λεπτή άοσμη, άγευστη, μαύρη πούδρα. Ο άνθρακας μπορεί να παραχθεί από ξύλο (π.χ. βελανιδιάς), μπαμπού, φλοιό καρύδας, και «ενεργοποιείται» σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με την ελεγχόμενη παρουσία οξυγόνου. Αυτή η διαδικασία είναι το βήμα που καθιστά τον άνθρακα ενεργό, «υπερ-ήρωα», που σώζει ζωές αλλά και ένα πανίσχυρο skincare συστατικό.

Πράγματι, αυτή η διαδικασία απομακρύνει το μεθάνιο, το υδρογόνο και την πίσσα από το ξύλο, αφήνοντας πίσω του μια συμπυκνωμένη, μαύρη ουσία, τόσο λεπτή και πορώδη, ώστε μπορεί να δράσει ως μαγνήτης αιχμαλωτίζοντας τις τοξίνες και τις χημικές ουσίες που βρίσκονται κοντά του. Η πορώδης υφή του άνθρακα έχει αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο, το οποίο προσελκύει τα θετικά φορτισμένα μόρια, όπως τοξίνες, αέρια και βλαβερές χημικές ουσίες.

Η χρήση του στον χώρο της ομορφιάς

Ο ενεργός άνθρακας λειτουργεί ομοίως και στον τομέα της ομορφιάς, καθώς προσελκύει και δεσμεύει τις τοξίνες, τα μικρόβια, τη βρωμιά, το περιττό σμήγμα και κάθε είδους υπολείμματα που επικάθονται στο δέρμα, στα μαλλιά αλλά και στα δόντια. Πιο συγκεκριμένα, απορροφά τα βλαβερά στοιχεία από τους φραγμένους πόρους της επιδερμίδας και από το τριχωτό της κεφαλής, αφήνοντας την επιδερμίδα πεντακάθαρη αφού ξεπλυθεί. Το συγκεκριμένο στοιχείο δεν απορροφάται από την επιδερμίδα, όπως πολλά καθαριστικά δέρματος.

Μάλιστα, μπορεί να συναντηθεί και στις μάσκες ομορφιές, όπου είναι ιδανικός για το μεικτό ή λιπαρό δέρμα με μαύρα στίγματα και διεσταλμένους πόρους. Βέβαια, μπορείς να χρησιμοποιηθεί και ως επιτόπια θεραπεία, εφαρμόζοντας στην περιοχή που επηρεάζεται από την ακμή. Οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες συμβάλλουν στην αποβολή των βακτηρίων από τους πόρους, ενώ παράλληλα, έχει ήπια απολεπιστική δράση.

Ακόμα, ο ενεργός άνθρακας συσφίγγει την επιδερμίδα, μειώνοντας τους πόρους και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, επιταχύνοντας την αναγέννηση του δέρματος. Τέλος, ο ενεργός άνθρακας απορροφά τις ουσίες που προκαλούν λεκέδες στα δόντια, βελτιώνοντας τη στοματική υγιεινή και συμβάλλοντας στην πρόληψη των ασθενειών των ούλων, καθώς και της κακής αναπνοής!

Στο επόμενο σας beauty shopping spree, λοιπόν, μην ξεχάσετε να προσθέσετε στο καλάθι σας και μερικά προϊόντα με ενεργό άνθρακα!

Διαβάστε επίσης:

Lip Treatment: 8 Lip Balms που θα αντικαταστήσουν τα κραγιόν

Scalp Detox: Η περιποίηση των μαλλιών περνάει σε άλλο επίπεδο

Beauty Routine: Αποχαιρετίστε τη ξηρότητα με αυτά τα scrubs

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση