FASHION

Έτσι θα οργανώσετε σωστά την γκαρνταρόμπα σας

Πηγή φωτογραφίας Instagram @ariviere

Συνήθως αυτήν τη μεταβατική εποχή έχουμε ήδη μαζέψει τα καλοκαιρινά μας ρούχα και έχουμε κρεμάσει τα χειμωνιάτικα. Λόγω του όγκου τους ο χώρος -για τις περισσότερες από μας- δεν είναι αρκετός με αποτέλεσμα να μοιάζει περισσότερο με τοπίο… πολέμου παρά με μία τακτοποιημένη ντουλάπα. Αν, μάλιστα, σκεφτούμε πόσα ρούχα δεν μας χρειάζονται αλλά κρατάμε για δεκαετίες, τότε ο απολογισμός των «θυμάτων» γίνεται ακόμα μεγαλύτερος και το χάος δεν μαζεύεται… Για αυτό και παρακάτω θα βρείτε σημαντικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε σωστά τη γκαρνταρόμπα σας με στόχο τη δημιουργία μιας βιώσιμης, διαχρονικής συλλογής που αντιπροσωπεύει πραγματικά τον εαυτό σας!

The Right Fit

Για να κρατήσουμε ένα κομμάτι στη γκαρνταρόμπα μας πρέπει να αρχικά να μας ταιριάζει σαν γάντι! Οτιδήποτε λιγότερο δεν έχει θέσει στη συλλογή μας. Για αρχή, λοιπόν, θα πρέπει να ξεφορτωθούμε όλα εκείνα τα ρούχα που πλέον μας είναι μικρά. Παράλληλα, στην ίδια μοίρα θα βρεθούν και εκείνα που μας είναι μεγάλα. Με την πάροδο του χρόνου τα υφάσματα τείνουν να «ανοίγουν» και να φαίνονται περισσότερο loose από ό,τι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να χάνουν την αρχική τους μορφή. Επίσης, από τη συλλογή μας θα εξαφανιστούν και τα κομμάτια που έχουν φθαρθεί και τα κρατάμε με τη  δικαιολογία πως «θα τα φοράμε μονάχα στο σπίτι». Και στην τελική ούτε εκεί τα φοράμε! Ακόμα, θα πρέπει να αποχαιρετίσουμε και τα κομμάτια που ήρθαν στη γκαρνταρόμπα μας μέσω απερίσκεπτων αγορών τάσεων που στο τέλος… δεν ήταν για εμάς. Σκοπός, άλλωστε, είναι να φοράμε ρούχα που θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση μας, κολακεύοντας κάθε χιλιοστό του σώματος μας! Το style βασίζεται καθαρά στη δικιά μας προσωπικότητα και δεν θα πρέπει να καθορίζεται από τις τάσεις. Τα trends υπάρχουν για να μας εμπνέουν, όχι να μας καθορίζουν!

The practical side

Για κάθε κομμάτι της γκαρνταρόμπας μας πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας μερικά ερωτήματα όπως: «Είναι απαραίτητο κομμάτι της γκαρνταρόμπας μου; Το έχω φορέσει τον τελευταίο χρόνο;». Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τα κομμάτια που πραγματικά χρειαζόμαστε, εκείνα που είναι διαχρονικά και βλέπουμε ξανά και ξανά να τα φοράμε σε αμέτρητες περιστάσεις. Τέτοια είναι, μεταξύ άλλων, τα δερμάτινα κομμάτια, τα πουκάμισα, τα jeans, τα πουλόβερ ή τα ζιβάγκο. Περνώντας στο δεύτερο ερώτημα, αν δεν έχουμε φορέσει κάποιο κομμάτια τον τελευταίο χρόνο, τότε είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα το χρησιμοποιήσουμε ούτε στο μέλλον. Επίσης, αν έχουμε αγοράσει κάποιο κομμάτι για ειδικές περιστάσεις ή απλά το πήραμε μόνο και μόνο επειδή το βρήκαμε σε αρκετά χαμηλή τιμή, τότε ήρθε η ώρα να τα αποχαιρετήσουμε και αυτό. Εάν δεν έχει ουσιαστική θέση στη καθημερινότητα μας, τότε δεν αξίζει σε καμία περίπτωση την επένδυση!

Επίσης είναι σημαντικό διερωτηθούμε αν τα κομμάτια αυτά, που βρίσκονται στη ντουλάπα μας, θα τα αγοράζαμε σήμερα. Αν η απάντηση είναι «όχι γιατί τα έχουμε ξεπεράσει» τότε τα ρούχα αυτά δεν έχουν καμία θέση στη γκαρνταρόμπα μας. Παρ’ όλα αυτά στη συλλογή μας έχουμε πολλά αξεσουάρ και κομμάτια που έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία. Αυτά μπορεί να είναι πολύτιμα vintage κομμάτια ή ρούχα με τα οποία δημιουργήσαμε αναμνήσεις. Αυτά σε κάθε περίπτωση έχουν ξεχωριστή θέση στη γκαρνταρόμπα μας. Παρ΄όλα αυτά για πρακτικούς λόγους καλό θα ήταν να μην αποκτάμε τόσο βαθιά σχέση μαζί τους, γιατί θα χρειαζόμαστε μία ντουλάπα μονάχα για να τα αποθηκεύσουμε.

Extra Tip

Καθώς οργανώνουμε τα κομμάτια της γκαρνταρόμπας, καλό θα ήταν να τα χωρίσουμε τα σε τρεις κατηγορίες: Σε εκείνα που θα κρατήσουμε, σε εκείνα που θα δωρίσουμε ή θα πουλήσουμε σε μαγαζιά second-hand και σε εκείνα που έκαναν τον κύκλο ζωής τους. Έτσι, η διαδικασία θα γίνε πιο εύκολη και γρήγορη!

Διαβάστε επίσης:

Casual Days: Τα απαραίτητα κομμάτια για άνετα και κομψά looks

Minimal Looks: Πώς θα δημιουργήσετε ανεπιτήδευτα κομψά μινιμαλιστικά σύνολα

Céline: Η νέα αναζωογονητική συλλογή που ντύνει τη σύγχρονη Παριζιάνα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση