FASHION

Γάντια: Το δύσκολο αξεσουάρ που «φιγουράρει» στις τάσεις της μόδας

Πηγή φωτογραφίας Instagram @ilovemarilyn

Η πρώτη εμφάνιση των γαντιών χρονολογείται αρκετά χιλιάδες χρόνια πίσω…και πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως είχαν εμφανιστεί πρώτα στην Αρχαία Ελλάδα! Φυσικά, τότε τα γάντια δεν χρησιμοποιούνταν ως αξεσουάρ αλλά ως ένα «μέσο» προστασίας τόσο στη δουλειά τους όσο και από το κρύο.

Όσο περνούσαν οι αιώνες τα γάντια απέκτησαν μια άλλη «χρησιμότητα». Πιο συγκεκριμένα κατά τον 17ο αιώνα τα γάντια έγιναν μέρος της μόδας, εκείνης της εποχής, αποκτώντας την «υπόσταση» του αξεσουάρ όπως χρησιμοποιείται περίπου και σήμερα. Βέβαια, η τάση των γαντιών επικράτησε κυρίως στην Ευρώπη και ακόμα πιο πολύ στη Βρετανία. Πολλοί ευγενείς, άντρες και γυναίκες, φορούσαν τα γάντια για να δείξουν την κοινωνική τους θέση και την «ανώτερη» καταγωγή τους. Μάλιστα, είχαν γίνει σύμβολο τόσο της τότε elite όσο και της βασιλικής οικογένειας και της εκκλησίας, με πρωτοπόρα την βασίλισσα Ελισάβετ I, η οποία δεν εμφανιζόταν ποτέ χωρίς ένα ζευγάρι από τα αγαπημένα της γάντια.

Τα γάντια που χρησιμοποιούσαν οι κυρίες ήταν σε πλήρη αρμονία με τα φορέματα τους, ενώ ήταν κεντημένα με πολύτιμους λίθους και φτιαγμένα από διάφορα υφάσματα και δέρματα. Ήταν ένα μέρος των κοσμημάτων για τη γυναίκα, ένα αναπόσπαστο μέρος της εμφάνισης της! Η τάση, τόσο στη μόδα όσο και στην κοινωνία, που ήθελε τη γυναίκα να φορά γάντια επικράτησε για αιώνες μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα.

Στις αρχές του 20ου αιώνα τα γάντια σταδιακά εξαφανίστηκαν από το επίκεντρο της μόδας, ενώ πια δεν συμβόλιζε την ευγενή καταγωγή και δεν επιβαλλόταν η χρήση τους στις κοινωνικές συναθροίσεις και εκδηλώσεις όπως παλαιότερα. Ωστόσο, μετά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα τα γάντια ξαναγυρνάνε στις τάσεις της μόδας, για λίγο παραπάνω από μια δεκαετία, στιγματίζοντας την δικιά τους «Αναγέννηση». Χολιγουντιανοί αστέρες και μέλη βασιλικών οικογενειών φοράνε με χάρη τα γάντια, σε διάφορα μεγέθη και σχέδια. Από τη μία στιγμή στην άλλη γίνονται συνώνυμο του chic και glam look, χάρις στην Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn και Grace Kelly!

Πηγή φωτογραφιών Instagram @vintageclassicstars

Αν και χάθηκαν πάλι από το προσκήνιο της μόδας στις επόμενες δεκαετίες του 20ου και 21ου αιώνα, με την υπέρμαχο τους βασίλισσα Ελισάβετ II, να μην τα αφήνει να «πεθάνουν», φέτος φαίνεται πως οι αστέρες τόσο του Hollywood όσο και της μουσικής βιομηχανίας έχουν ξετρελαθεί με αυτό το «δύσκολο» αξεσουάρ. Ειδικότερα, τα γάντια φορέθηκαν στο κόκκινο χαλί των φετινών μουσικών βραβείων Grammy, στα βραβεία του Σωματείου Ηθοποιών (SAG) αλλά και σε αντίστοιχα για διάφορες πρεμιέρες ταινιών.

Πηγή φωτογραφίας @hm.queenelizabeth

Η Ariana Grande, η Lizzo, η Billie Eilish, η Zoe Kravitz, η Misty Copeland, η Blake Lively και η Margot Robbie είναι μερικές παρουσίες που ξεχώρισαν στα κόκκινα χαλιά, τιμώντας παράλληλα και το «νέο» όπως φαίνεται trend: τα γάντια. Σημειώνεται πως μέχρι και ο επιτυχημένος και εκκεντρικός σχεδιαστής Jean Paul Gaultier χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο αξεσουάρ στο catwalk της τελευταίας «αποχαιρετιστήριας» συλλογής του.

Πηγή φωτογραφιών Instagram @successfulblake, @zoeisabellakravitz, @arianagrande, @margotrobbie

Αυτό το ιδιαίτερο αξεσουάρ, που άλλοτε συμβόλιζε την αριστοκρατία και την κομψότητα, φαίνεται να κάνει μια «μεγάλη» είσοδο στη νέα δεκαετία. Αν, λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια τα πιο σημαντικά fashion icons δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνη τους στα γάντια γιατί να μην την δώσετε και εσείς με ένα ζευγάρι, που μπορεί να σας συνοδεύσει στις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές του δικού σας στιλ!