FASHION

Jackie Kennedy Onassis: Η ιστορία του διάσημου ροζ ταγέρ

Πηγή φωτογραφίας Instagram @graziamexico

Η Jackie Kennedy Onassis έγινε μία από τις διασημότερες γυναίκες του κόσμου ως η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, στο πλευρό του τότε συζύγου της  John F. Kennedy. Η Jackie εξελίχθηκε αμέσως σε πόλο έλξης για τους φωτογράφους. Κάθε εμφάνιση της ήταν μοναδική και αντιγραφόταν αμέσως από κάθε γυναίκα παγκοσμίως. Το όνομά της, μέσα σε λίγο καιρό, έγινε συνώνυμο με τον όρο «style icon», ενώ οι εμφανίσεις της βασίζονταν πάντα πάνω σε διαχρονικά και κομψά κομμάτια. Ένα από αυτά ήταν και το περίφημο ροζ ταγέρ της, που έμεινε στην ιστορία ως το «ματωμένο ταγέρ».

Το ταγέρ, που έμοιαζε με το tweed σχέδιο του γαλλικού οίκου Chanel, ήταν στην πραγματικότητα ένα οικονομικό αντίγραφο το οποίο είχε φορέσει άλλες έξι φορές η Jackie. Μάλιστα, το είχε διαλέξει η προσωπική βοηθός της για εκείνο το συγκεκριμένο ταξίδι στο Ντάλας, τον Νοέμβριο του 1963, καθώς ο John F. Kennedy της είχε ζητήσει να επιλέξει «κάτι ελαφρύ, γιατί λένε ότι κάνει ζέστη εκεί». Η επιλογή του χρώματος δεν ήταν τυχαία, καθώς το ροζ (όπως επίσης και το ταγέρ) συμβόλιζαν τη bourgeois τάξη. Ήταν ένδειξη αριστοκρατίας, κομψότητας και πλούτου. Γι’ αυτό και ο John της είχε πει -όπως αποκάλυψε η ίδια μετά τον θάνατο του- «θα παρευρεθούν όλες αυτές οι πλούσιες, Ρεπουμπλικανικές γυναίκες σε αυτό το μεσημεριανό γεύμα… φορώντας παλτό και βραχιόλια με διαμάντια. Και πρέπει να δείχνεις τόσο υπέροχη όσο εκείνες. Να είσαι απλή – δείξτε σε αυτούς τους Τεξανούς τι πάει να πει πραγματικά καλό γούστο».

Το iconic ροζ ταγέρ είχε ραφτεί με το χαρακτηριστικό ύφασμα του οίκου μόδας Chanel αλλά είχε δημιουργηθεί στις ΗΠΑ, για να αποφευχθεί η πολιτική κριτική. Εκείνο, λοιπόν, το πρωινό του Νοεμβρίου, που η Jackie αποφάσισε να το ξαναφορέσει, έφτασαν με τον σύζυγο της στο Ντάλας, με ένα τεράστιο πλήθος να είχε συγκεντρωθεί κατά μήκος των λεωφόρων για την άφιξη τους, υποδεχόμενο θερμά το προεδρικό ζεύγος σαν να ήταν αστέρες του Χόλιγουντ. Όταν ξαφνικά, την ώρα που ο John F. Kennedy χαιρετούσε τον κόσμο μέσα στο αυτοκίνητο, έφερε τα χέρια του στον λαιμό και έσκυψε προς το μέρος της γυναίκας του.

Η Jackie τον κοιτούσε έντρομη, ενώ λίγα δευτερόλεπτα μετά ο κυβερνήτης του Τέξας, John Connolly, που καθόταν μπροστά από τον Kennedy πέφτει απότομα μπροστά χτυπημένος από σφαίρα. Τέσσερα δευτερόλεπτα μετά, μια τρίτη σφαίρα χτυπά τον Αμερικανό πρόεδρο στο κεφάλι, το οποίο συνετρίβη, όπως αναφέρει ο συγγραφέας Christopher Anderson στο βιβλίο του με τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες από την δολοφονία του τότε προέδρου των ΗΠΑ. Το σώμα του τινάζεται προς τα πίσω και πέφτει απότομα στην αγκαλιά της Jackie. «Ω, όχι», αναφωνεί, εκείνη. Σύμφωνα με τα όσα γράφει στο βιβλίο του, «These Few Precious Days: The Final Year of Jack with Jackie», ο συγγραφέας Christopher Anderson, οι τελευταίες λέξεις που είπε η Jackie Kennedy στον John ήταν «Σ’ αγαπώ Τζακ. Σ’ αγαπώ».

Αργότερα, φορώντας το ματωμένο ροζ ταγέρ της, η Jackie Kennedy πήγε στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του Αμερικανού προέδρου. Μπορεί να της ζήτησαν να το βγάλει, ωστόσο, εκείνη αρνήθηκε πεισματικά. Συνέχισε να το φορά, στην πτήση του Air Force One, που μετέφερε τη σορό του Kennedy, αλλά και όταν έφτασε στον Λευκό Οίκο. «Θέλω να βλέπουν όλοι τι έκαναν στο John», έλεγε όταν της ζητούσαν να αλλάξει.

Όταν τελικά η Jackie αποφάσισε να βγάλει το ταγέρ, η προσωπική της καμαριέρα το φύλαξε σε μία τσάντα, χωρίς να το καθαρίσει, με τα αίματα του δολοφονημένου Kennedy να είναι πάνω του. Μετά από καιρό το ταγέρ έφτασε στα χέρια της μητέρας της Jackie και τοποθετήθηκε σε ένα κουτί. «Το ταγέρ και η τσάντα της Jackie. Τα φορούσε στις 22 Νοεμβρίου του 1963», έγραφε ιδιόχειρο σημείωμα. Μετέπειτα, το ταγέρ δωρήθηκε στο Εθνικό αρχείο του κράτους.

Εννέα χρόνια μετά τον θάνατο της Jackie Kennedy, η κόρη της Caroline, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τόκιο, δώρισε το κειμήλιο στο κράτος και επέτρεψε να εκτεθεί δημόσια από το 2003. Ξανά, όμως, χρειάστηκε η άδεια της οικογένειας Kennedy. Η μπλε μπλούζα, η μπλε τσάντα, οι κάλτσες και τα παπούτσια της Jackie Kennedy βρίσκονται κρυμμένα στο εθνικό αρχείο στο Μέριλαντ, σε ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας. Όμως παραμένει άγνωστο το που βρίσκεται το μικρό καπέλο που φορούσε εκείνη την ημέρα.

 

Διαβάστε επίσης:

The Millennial Trends: Αυτές είναι οι τάσεις από τα 00s που επιστρέφουν δυναμικά

Black Swimsuit: 8 + 1 φωτογραφίες που θα σας πείσουν να επενδύσετε στο πιο διαχρονικό μαγιό

Valentino: Η Haute Couture συλλογή που μάγεψε τους θεατές

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση