FASHION

«Lost Stock»: Μία πρωτοβουλία που στηρίζει τους εργαζόμενους της βιομηχανίας της μόδας

Πηγή φωτογραφίας loststock.com

Η βιομηχανία της μόδας είναι ένας από τους κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία. Σχεδιαστές, μεγάλοι οίκοι και brands ακύρωσαν τις συλλογές τους και τις επιδείξεις, έκλεισαν για παραπάνω από δύο μήνες τα εργοστάσια τους και το αντίκτυπο του κορονοϊού είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα φανταζόταν ο καθένας.

Δεν είναι τυχαίο που ο Tom Ford, ως πρόεδρος της Ένωσης Αμερικανών Σχεδιαστών (CFDA), στην ανοιχτή επιστολή που έστειλε στα μέλη του ανέφερε πως «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι εισερχόμαστε σε μία περίοδο αβεβαιότητας που θα συνεχιστεί». Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε το «Lost Stock», με τη βοήθεια του multi-retailer MallZee, μία πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενίσχυση των εργαζόμενων της γρήγορης μόδας (fast fashion), σε χώρες όπως το Μπανγκλαντές, όπου οι άνθρωποι καλούνται να επιβιώσουν χωρίς εισόδημα και μηδενική κρατική υποστήριξη. «Αν δεν σκοτώσει ο κορονοϊός τους υπαλλήλους μου, θα το κάνει σίγουρα η πείνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης εργοστασίου στο Μπανγκλαντές. Ο Muhymim Chowdhury, Head of Challenge Fund & Fundraising στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Sajida, σε πρόσφατη συνέντευξη του εξήγησε πως όλες αυτές οι παραγγελίες που ακυρώθηκαν έχουν επηρεάσει πάνω από 1000 εργοστάσια, ενώ το 47% των εργαζόμενων σ’ αυτά δηλώνει πως δεν έχει άλλο εισόδημα. Οι ακυρωμένες παραγγελίες αγγίζουν τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια, και αφορά περίπου 982 εκατομμύρια κομμάτια που θα πωλούνταν.

Έτσι, το Lost Stock είναι ένα «κουτί» που περιλαμβάνει ρούχα από όλα όσα ακυρώθηκαν από τους μεγάλους retailers, ανάμεσα στους οποίους και οι Topshop και Gap. Η αξία των προϊόντων που βρίσκονται μέσα σ’αυτό, ξεπερνάει τα 70 ευρώ αλλά πωλούνται για περίπου 40 και το ποσό θα εξασφαλίσει σε έναν εργαζόμενο και την οικογένειά του στο Μπαγκλαντές φαγητό και όλα τα απαραίτητα προϊόντα υγιεινής για μία εβδομάδα. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν βοηθηθεί περίπου 100 χιλιάδες οικογένειες. «Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια για όλους αυτούς τους ανθρώπους και σίγουρα δεν μπορούμε να καθίσουμε απλώς και να κοιτάμε τόσο κόσμο να πεινάει, ενώ τόσα ρούχα θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Η Covid-19 δεν είναι απλώς μια κρίση στην παγκόσμια υγεία, είναι και οικονομική και ανθρωπιστική», εξηγεί ο Cally Russell, CEO του Mallzee.