FASHION

Low Back Dress: Το «must» της εορταστική περιόδου

Πηγή φωτογραφίας Instagram @musierparis

Η μόδα συνεχώς τροφοδοτεί τις τάσεις με εκθαμβωτικά σχέδια, ευρηματικές γραμμές και σκισίματα, πολύχρωμους συνδυασμούς patterns και κομμάτια που φέρνουν περισσότερο σε έργα τέχνης παρά σε επίσημα ή καθημερινά ρούχα. Παρ’ όλα αυτά, στην ιστορία γράφονται κυρίως τα πιο εκκεντρικά κομμάτια αλλά και τα πιο απλά και συγχρόνως διαχρονικά.

Στη δεύτερη κατηγορία ανατρέχουν πολλές φορές οι σημερινοί σχεδιαστές, οι οποίοι καλούνται να αλλάξουν την παραγωγή τους και να την επαναπροσδιορίσουν σύμφωνα με τις επιταγές μία βιώσιμης κατεύθυνσης. Έτσι, μελετούν παλαιότερες δεκαετίες και εμβληματικές προσωπικότητες, εστιάζοντας σε διαχρονικά κομμάτια που όσος καιρός και εάν περάσει θα παραμένουν επίκαιρα. Ένα από αυτά είναι το φόρεμα με την χαμηλή πλάτη. Ποιος μπορεί, άλλωστε, να ξεχάσει τις φωτογραφίες του μοντέλο Βίκι Ντούγαν φορώντας το μαύρο backless φόρεμα να σταματά την κίνηση στου πολυσύχναστους δρόμους του Λος Άντζελες; Φυσικά κανείς!

Το trend του συγκεκριμένου κοψίματος ξεκίνησε τη δεκαετία του 1920 και εξελίχθηκε περισσότερο με τη διαφήμιση του τεχνητού μαυρίσματος. Πιο συγκεκριμένα τα φορέματα χωρίς πλάτη χρησιμοποιούνταν για να αναδείξουν το ομοιόμορφο μαύρισμα των μοντέλων. Παρ’ όλα αυτά, το κόψιμο αυτό αναδείχθηκε σε ένα σημαντικό σχέδιο μόδας όταν τον Δεκέμβριο του 1937, η ηθοποιός Μισελίν Πέιτον φόρεσε ένα backless φόρεμα στο τελευταίο επεισόδιο του πρώιμου ντοκιμαντέρ μόδας του BBC «Clothes-Line». Η θέα της γυμνής πλάτης της  Πέιτον εξόργισε πολλούς θεατές, οι οποίοι έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν γράφοντας παράπονα στον συν-παρουσιαστή Περλ Μπίντερ, ο οποίος εν τέλει παραιτήθηκε από το ντοκιμαντέρ.

Μετά την Πέιτον αρκετές ηθοποιοί φόρεσαν παρόμοια σχέδια, ωστόσο, κανέναν δεν προκάλεσε όσο εκείνο της Ντούγκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Από εκείνη τη στιγμή και μετά τα backless φορέματα έγιναν το σήμα κατατεθέν των starlets του Χόλυγουντ και των μουσών των σχεδιαστών. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και τη δεκαετία του ’60 θεωρούνταν αρκετά τολμηρά και ιδιαίτερα προκλητικά. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες που τολμούσαν να φορέσουν ένα τόσο χαμηλό σκίσιμο συνήθως τους απαγορευόταν η είσοδος σε αρκετά μαγαζιά και events. Τα «σκανδαλώδης» φορέματα, όπως χαρακτηρίστηκαν, αποτέλεσαν το «κομμάτι της επανάστασης» για πολλές γυναίκες. Ήταν ένας τρόπος να δείξουν ότι η σεξουαλικότητα τους και το ίδιο το σώμα τους ανήκει μονάχα σε αυτές και δεν καθορίζονταν από τις γνώμες συντηρητικών ανδρών αλλά και λοιπών γυναικών. Ανάμεσα σε αυτές που δήλωναν έτσι την «απελευθέρωση» τους ήταν και η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Η ίδια φόρεσε αρκετά backless φορέματα μετά το διαζύγιο της με τον πρίγκιπα Κάρολο.

Όσο περνούσαν βέβαια οι δεκαετίες τόσο λιγότερο σκανδαλώδες φάνταζε το συγκεκριμένο είδος φορέματος. Η δημοτικότητα του, ωστόσο, εκτοξεύθηκε κατά τη διάρκεια των 90s, όπου οι σχεδιαστές εκμεταλλεύτηκαν με τον πιο κομψό τρόπο το κόψιμο αυτό δημιουργώντας μινιμαλιστικές δημιουργίες, που έκαψαν τα φλας σε κόκκινα χαλιά αλλά και στην μεγάλη οθόνη. Σήμερα αποτελεί μία ιδιαίτερα κομψή επιλογή για επίσημες εμφανίσεις. Τα σχέδια του ποικίλουν και έτσι η κάθε μία μπορεί να βρει το επιθυμητό μήκος και σχέδιο που θα αναδείξει μοναδικά τη σιλουέτα της. Παράλληλα, το backless φόρεμα δίνει πάντα το παρόν σε κόκκινα χαλιά, πασαρέλες και editorials. Εν μέσω, λοιπόν, εορταστικής περιόδου σκεφτήκαμε πως ένα backless φόρεμα είναι απαραίτητο για το ρεβεγιόν είτε σε στενό κύκλο είτε σε… zoom parties. Επίσης, μπορείτε να βρείτε το συγκεκριμένο κόψιμο και σε πιο casual γραμμές και υφάσματα. Στις τάσεις της μόδας για αυτή τη season κυριαρχούν τα knitted ή αλλιώς τα πλεκτά φορέματα με διακριτικά κοψίματα στην πλάτη.

Όπως και να έχει, όμως, παρακάτω σας παρουσιάζουμε 15 φωτογραφίες από τα πιο εμβληματικά φορέματα με χαμηλή πλάτη, που θα σας εμπνεύσουν για τις επόμενες χριστουγεννιάτικες εμφανίσεις σας -όπου και εάν είναι αυτές!

Διαβάστε επίσης:

Fashion Icons: Τα πιο επιδραστικά μοντέλα των 90s

4 χρυσοί στιλιστικοί κανόνες από την εμβληματική Όντρεϊ Χέπμπορν

Chanel Metiers d’ Art 2020/21: Η συλλογή που ανέδειξε τον συνεχή διάλογο του οίκου με την ιστορία