FASHION

Style Revolution: 6 φεμινιστικές τάσεις μόδας που άλλαξαν τον κόσμο

Πηγή φωτογραφίας Instagram @loscatofficial

Η μόδα δεν είναι απλά τάσεις, κομμάτια και αξεσουάρ. Η μόδα είναι ένας συνεχής διάλογος με την κοινωνία. Μπορεί να μετατραπεί σε ένα μέσο έκφρασης βαθύτερων σκέψεων και διεκδικήσεων, ένα εργαλείο για να σχολιάσει κανείς την ίδια την κοινωνία. Πρόκειται για μία τέχνη που είναι στενά συνυφασμένη με τον πολιτισμό και την κουλτούρα.

Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη η ανάμειξη της μόδας σε σημαντικές στιγμές που έμειναν στην ιστορία. Με αφορμή, λοιπόν, τον «διαμεσολαβητικό» ρόλο της σήμερα θα μιλήσουμε για 6 τάσεις που εξέφρασαν μοναδικά τις διεκδικήσεις και τις αλλαγές στις ζωές των γυναικών σε «επαναστατικές» περιόδους. Τάσεις που μετέφεραν και συγχρόνως συμπλήρωναν τα λόγια και τις σκέψεις τους.

Bloomer φόρεμα

Στη δεκαετία του 1850 εμφανίστηκε το φόρεμα «Bloomer», γνωστό και ως φόρεμα «Ελευθερίας». Ήταν ένα από τα πρώτα φεμινιστικά κομμάτια μόδας που διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο. Η τάση  συστήθηκε από μια ομάδα Σουφραζετών, τις Ελίζαμπεθ Κάντι Στάντον, Λούσι Στόουν και Σούζαν Μπ. Άντονι, οι οποίες προώθησαν το style ως ένα λιγότερο «περιοριστικό», πιο άνετο και καθημερινό φόρεμα, το οποίο επέτρεψε στις γυναίκες να κινηθούν και να εργαστούν με μεγαλύτερη ευκολία. Πρόκειται για ένα ριζοσπαστικό και τολμηρό σχέδιο για την εποχή του, καθώς μέχρι τότε οι γυναίκες ζούσαν κυριολεκτικά στρυμωγμένες ανάμεσα σε κορσέδες και σίδερα που έφεραν οι τότε κοινωνικά αποδεκτές ενδυμασίες τους. Έτσι, όταν το φόρεμα «Bloomer» απέκτησε φήμη, χιλιάδες γυναίκες έσπευσαν να υιοθετήσουν το «look», το οποίο ανταποκρινόταν πλήρως στις επιθυμίες τους για άνετα και πρακτικά ρούχα, κατάλληλα για τις δουλειές τους.

Παντελόνι

Μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα ήταν σχεδόν ανήκουστο οι γυναίκες να φορούν παντελόνι. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν όταν η Πορτορικανή συγγραφέας Λουίζα Καπετίγιο συνελήφθη και οδηγήθηκε στο δικαστήριο επειδή αποφάσισε να φορέσει παντελόνι δημοσίως. Η αντιμετώπιση της Καπετίγιο πυροδότησε την οργή των γυναικών. Η αγανάκτηση τους τις οδήγησε στην υιοθέτηση αυτής της ανδροκρατούμενης τάσης, η οποία ωστόσο είχε και πρακτικούς λόγους: Οι γυναίκες φορούσαν τα ρούχα των συζύγων τους για να εξοικονομήσουν χρήματα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ παράλληλα ήταν πιο εύκολο να δουλέψουν και να εργαστούν φορώντας παντελόνια. Έπειτα, άρχισαν να φορούν παντελόνια και για αισθητικούς λόγους, ακολουθώντας τα κομψά παραδείγματα των εμφανίσεων γυναικών όπως η Μαρλέν Ντίτριχ και η Κάθριν Χέπμπορν -προσωπικότητες με μεγάλη επιρροή στην εποχή τους.

Μίνι φούστα

Στη δεκαετία του 1960, το μήκος των φουστών «πήγε από εκεί κάτω μέχρι εδώ πάνω». Σε μία περίοδο όπου η σεξουαλική ελευθερία έγινε θέμα ανοιχτών συζητήσεων, τα γυναικεία πόδια αποενοχοποιήθηκαν και αντί να κρύβονται κάτω από τα υφάσματα βρέθηκαν σε κοινή θέα χάρη στη μίνι φούστα! Φέρεται να δημιουργήθηκε είτε από τη Μαίρη Κουάντ είτε από τον Αντρέ Κουρέζ το 1961 και χαρακτηρίστηκε ως  ένα σχέδιο άκρως «αισιόδοξο, πληθωρικό, νεανικό και γοητευτικό». Για αυτό άλλωστε και αγαπήθηκε τόσο από το γυναικείο φύλο και φορέθηκε τόσο από μαθήτριες όσο και από επαγγελματίες, αθλήτριες και starlets. Πρόκειται για άλλη μία σημαντική νίκη για την απελευθέρωση του γυναικείου style και σώματος.

Κοστούμι

Το πλέον διάσημο σμόκιν που εμφανίστηκε ως μέρος της συλλογής του Ιβ Σεν Λοράν το 1966 προκάλεσε αίσθηση εν μία νυκτί. Το Le Smoking ξεριζώνει όλες τις προκαταλήψεις της θηλυκότητας, απομακρύνοντας την από την τάση του μικρού μαύρου φορέματος, για να επαναπροσδιορίσει τη γυναικεία σεξουαλικότητα ως εκείνη που υπήρχε κάτω από τα έντονα περιγράμματα ενός καλά ραμμένου κοστουμιού. Μάλιστα, το κοστούμι ήρθε να δημιουργήσει το απόλυτο δυναμικό look για την εργαζόμενη γυναίκα, η οποία διεκδικούσε ηγετικούς ρόλους στον εργασιακό στίβο. Ένα ανδροκρατούμενο κομμάτι βλέπουμε ξανά να γίνεται σύμβολο επανάστασης για τη γυναίκα!

Pussy Bow

Ο διάσημος pussy bow έρχεται να ολοκληρώσει την κατάκτηση του κοστουμιού από την γυναίκα. Πιο συγκεκριμένα τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, όταν οι γυναίκες άρχισαν να αποκτούν εκτελεστικούς και ηγετικούς ρόλους, ένιωθαν την ανάγκη να ντύνονται σαν άντρες, προκειμένου η γνώμη τους να μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Γεγονός που εξέλιξε το Le Smoking του YSL, οδηγώντας στα πρώτα power suits. Σε αυτά αναπόσπαστο κομμάτι ήταν ο pussy bow φιόγκος, ο οποίος πήρε τη θέση της αντρικής γραβάτας, συμβολίζοντας παράλληλα τη ένωση της δυναμικότητας με τη θηλυκότητα. Μία από τις πιο διάσημες και ισχυρές γυναίκες, που φορούσε αρκετά συχνά pussy bows, ήταν η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μάργκαρετ Θάτσερ (1979 – 1990).

 

Wrap φόρεμα

Και η διάσημη σχεδιάστρια Νταϊάν φον Φιούρστενμπεργκ συνέβαλλε στο φεμινιστικό κίνημα μέσω του διάσημου σχεδίου της wrap dress. Απλό, εύκολο, κομψό και διαχρονικό το wrap dress ή αλλιώς το κρουαζέ φόρεμα έγινε τόσο ανάρπαστο και αγαπητό, που έφτασε να είναι σύμβολο του κινήματος για τη χειραφέτηση των γυναικών, που είχε ήδη ξεκινήσει από τα 60s και κορυφωνόταν στα μέσα του 1970.  Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση της σχεδιάστριας όταν ρωτήθηκε για τη διακριτή έλλειψη κουμπιών ή φερμουάρ στο φόρεμα: «Λοιπόν, αν προσπαθείτε να ξεγλιστρήσετε χωρίς να ξυπνήσετε έναν κοιμισμένο άντρα, τα φερμουάρ είναι ένας εφιάλτης». Μία απάντηση που θίγει τη σεξουαλική ελευθερία και τις προκαταλήψεις που περικύκλωναν τη γυναίκα…

Διαβάστε επίσης:

Φεμινισμός, ισότητα και αισιοδοξία: Όσα «δήλωσαν» οι εμφανίσεις των Κάμαλα Χάρις και Τζιλ Μπάιντεν

Sneakers: Τα απαραίτητα υποδήματα τόσο της καραντίνας όσο και της καθημερινότητας

Κριστόμπαλ Μπαλενσιάγκα: Τα τολμηρά σχέδια του που «έσπρωξαν» τη μόδα στο μέλλον

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση