FASHION

Η Stella McCartney προώθησε τη βιωσιμότητα της μόδας μέσα από κοστούμια ζώων στην πασαρέλα

Πηγή φωτογραφίας Instagram @stellamccartney

Η θερμή υποστηρίκτρια της βιωσιμότητας της μόδας, Stella McCartney, επέλεξε να παρουσιάσει τη νέα της συλλογή για τη season Φθινόπωρο/Χειμώνας 2020-21 στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας.

Η McCartney ως καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου της δημιούργησε μια διαφορετική και σίγουρα αξέχαστη επίδειξη μόδας στο Palais Garnier. Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία καθώς ο μεγαλοπρεπής και επιβλητικός χαρακτήρας της διακόσμησης του χώρου έρχεται σε αντίθεση με τα «casual», ήρεμα και comfy σχέδια της. Τόσο η σχεδιάστρια, όμως, όσο και το Palais Garnier μοιράζονται κάτι κοινό: Την αγάπη για την τέχνη. Το Palais Garnier είναι γεμάτο τέχνη όπως επίσης και το «ξεκίνημα» της Stella στη μόδα. Η τυχαία αλλά καθοριστική συνάντηση της με τον καλλιτέχνη Erté είναι αυτό που την έσπρωξε να ακολουθήσει το όνειρο της και να γίνει σχεδιάστρια. Η ίδια έχει δηλώσει πολλές φορές τον θαυμασμό της για αυτόν, ενώ τα έργα του και η δουλειά του αποτελούσαν έμπνευση για εκείνη.

Πάντως, η MacCartney για πρώτη φορά διαφοροποιήθηκε από τον αγαπημένο της καλλιτέχνη, δημιουργώντας baggy σιλουέτες και ρούχα που προσφέρουν προστασία και «ασφάλεια», αντί για σχήμα και εκκεντρικότητα. Στην συλλογή της Ready-To-Wear ξεχώρισαν τα comfy παλτό σε πολλές αποχρώσεις με έντονες γωνίες και ζώνες, οι faux γούνες και τα καρό σχέδια σε πολλά κομμάτια, κάνοντας τα τις τέλειες επιλογές για την επόμενη A/W season.

Πηγή φωτογραφίας Instagram @stellamccartney

Η σχεδιάστρια φρόντισε εξίσου και για το φινάλε της επίδειξης. Η ίδια έκλεισε το show με έναν ιδιαίτερο τρόπο, τιμώντας τις αξίες του brand της: Άνθρωποι με κοστούμια ζώων, περπάτησαν και χόρεψαν ανάμεσα στα μοντέλα πάνω στην πασαρέλα κατά τη διάρκεια του final walk. Μάλιστα, ενθάρρυναν το κοινό να πάρουν ένα δεντράκι και να το φυτέψουν, ώστε να συμβάλλουν σε μια πορεία για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. «Πρέπει όλοι να συμμετέχουμε στη βελτίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης της βιομηχανίας μόδας», δήλωσε η σχεδιάστρια. «Είναι ένας χαρούμενος τρόπος να δείξω πως τα συγκεκριμένα ζώα αποτελούν την πρώτη ύλη για τις επιδείξεις όλων των άλλων οίκων μόδας, ενώ εμείς είμαστε ο μόνος luxury οίκος που δεν σκοτώνουμε ζώα για την πασαρέλα μας», ανέφερε χαμογελώντας η Stella.

Πηγή φωτογραφίας Instagram @stellamccartney

Το brand έχει αποδείξει από την αρχή της ίδρυσης του πως προωθεί τόσο την περιβαλλοντική συνείδηση όπως, επίσης, και την βιωσιμότητα της βιομηχανίας της μόδας. Σημειώνεται πως είναι μέλος του «Fashion Pact», ενός νέου προγράμματος που θα συμβάλλει ώστε η βιομηχανία της μόδας να λειτουργήσει με κοινό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. «Είναι η απόδειξη ότι η υψηλή και η ηθική μόδα συνδυάζονται και μπορούν να δημιουργήσουν εκπληκτικά αποτελέσματα. Η καινοτόμος προσέγγιση της Stella McCartney στη βιομηχανία αποτελεί έμπνευση για όλους μας», είχε δηλώσει για το βραβείο ηθικής η Natalie Massenet, πρόεδρος της BFC. Μάλιστα, το 2017 το brand είχε ανακοίνωσε τη μακροπρόθεσμη συνεργασία με την «Parley for the Oceans», μια εταιρεία αποκλειστικά αφιερωμένη στην προστασία της θαλάσσιας άγριας πανίδας. Στο πλαίσιο αυτής, η McCartney χρησιμοποίησε συνθετικά υφάσματα από ανακυκλωμένα πλαστικά που βρέθηκαν στους ωκεανούς για τα σχέδια των ρούχων της.