STYLE

Iris Apfel: Ένα style icon μιλάει για την σύγχρονη μόδα και το προσωπικό style

Πηγή φωτογραφίας Instagram @iris.apfel

Η Iris Apfel παραχώρησε πρόσφατα μία συνέντευξη, στην οποία αναφέρθηκε στη μόδα, τις τάσεις και το προσωπικό style.

Η 98χρονη ιέρεια του style μοιράστηκε αρχικά την άποψη για την athleisure τάση αναφέροντας: «Μοιάζουν σαν να σηκώθηκαν μόλις από το κρεβάτι ή πήδηξαν από έναν σωρό με ρούχα. Νομίζω πως το athleisure είναι γελοίο. Έχει τη θέση του στο γυμναστήριο ή στον ελεύθερό σας χρόνο, αλλά νομίζω ότι το οφείλεις στους συνανθρώπους σου να δείχνεις όσο πιο ευχάριστος γίνεται. Είναι πολύ ωραίο να ρίχνεις το βλέμμα σου σε κάτι όμορφο και όχι σε κάτι που είναι ακατάστατο. Πρόσφατα ήμουν στο Le Cirque και μπήκε μέσα μία όμορφη κυρία, που δεν ήταν από ‘δω. Ήταν Σάββατο βράδυ και φορούσε ένα μακρύ φόρεμα. Ο συνοδός της ήταν επίσης ωραία ντυμένος. Κάθισαν όμως δίπλα σε κάτι βαρετούς ανθρώπους που χαλούσαν όλη την εικόνα. Αν θέλεις να κάτσεις στο σπίτι σου τότε μην βγαίνεις. Και εκείνοι που δείχνουν κάπως ωραίοι μοιάζουν να φορούν στολή. Γιατί να μοιάζεις με όλους τους άλλους όταν υπάρχουν τόσες επιλογές; Είναι δύσκολο να δώσω μια καθολική συμβουλή αλλά πιστεύω ότι αν όλοι προσπαθούν να σέβονται τον εαυτό τους και να είναι ενδιαφέροντες ο κόσμος θα είναι καλύτερος. Χρησιμοποιήστε το μυαλό σας και σκεφτείτε τους άλλους και κοιταχτείτε στον καθρέφτη μια στο τόσο.»

Όπως ήταν αναμενόμενο συνέχισε κάνοντας μία εκτενή αναφορά στην πραγματική ουσία του προσωπικού style υπογραμμίζοντας τα εξής: «Πιστεύω ότι το στιλ είναι στο DNA μας αλλά χρειάζεται δουλειά. Δεν μπορείς απλώς να κάθεσαι άπραγος. Αν έχεις φωνή για να τραγουδήσεις στην όπερα και δεν την “γυμνάσεις” δεν θα βγεις ποτέ στη σκηνή. Ξεκίνησα όταν ήμουν 11 ετών. Εκείνο τον καιρό είχαμε πολλά καλά περιοδικά που μπορούσαμε να διαβάσουμε και να μάθουμε από αυτά. Το να καλλιεργείς το στιλ σου είναι μια διαδικασία δοκιμής και απόρριψης: βρίσκεις ποιος είσαι και τι σου πάει αλλά και τι πρέπει να αποφύγεις. Για παράδειγμα ένα Chanel ταγέρ είναι υπέροχο staple αλλά όχι για μένα. Προτιμώ ένα balloon jacket του Balenciaga. Λατρεύω τα extreme κοψίματα αλλά όχι τα υπερβολικά κεντήματα. Προτιμώ να ‘κεντάω’ τα καλοραμμένα υφάσματα με τα δικά μου αξεσουάρ. Σε περίπτωση που δεν το προσέξατε είμαι accessories freak!»

Η ίδια εξέφρασε και την άποψη της για τα αξεσουάρ, τονίζοντας: «Πιστεύω ότι τα κοσμήματα είναι τα πιο ευμετάβλητα από όλα τα αξεσουάρ. Απλώς αλλάζοντας κοσμήματα που φοράς με ένα μικρό μαύρο φόρεμα μπορείς να ντυθείς από το πρωί μέχρι το βράδυ. Η μητέρα μου μου έμαθε πως αν τα χρήματά μου είναι περιορισμένα πρέπει να επενδύσω σε μερικά καλά basics και να τα κάνω πιο προσωπικά με κοσμήματα. Μέσα από την προσωπική επιλογή σε κοσμήματα μπορεί ο καθένας να κάνει τα ρούχα ‘δικά του’ και να τα αναδείξει μέσα από την προσωπικότητά του. Αυτή είναι μια συμβουλή από τα βάθη της Μεγάλης Ύφεσης που βρίσκει εφαρμογή και σήμερα. Μπορείτε να βρείτε βραχιόλια σε μια υπαίθρια αγορά που θα δείξουν υπέροχα με ένα φόρεμα Υψηλής Ραπτικής. Ο κόσμος θα σας πει ότι δεν μπορείτε να πάρετε ένα ‘σκουπίδι’ και να το φορέσετε με κάτι πολύτιμο, εγώ όμως λατρεύω να το κάνω.»

Η Iris έχει καταφέρει να γίνει ένα πραγματικό style icon, καθώς κάθε της εμφάνιση είναι μοναδική, εκκεντρική και φυσικά γεμάτη χρώματα. Η ίδια έγινε ένα από τa μεγαλύτερα ονόματα στη μόδα το 2004, όταν το μουσείο MET διοργάνωσε ολόκληρη έκθεση με κεντρικό θέμα το style της. Πια είναι συγγραφέας και επιχειρηματίας, ενώ οι απόψεις τις και η ξεχωριστή ματιά της αποτελεί έμπνευση για κάθε γενιά, σχεδιαστή και fashion lover.