STYLE

Τα Plus Size μοντέλα αλλάζουν το χώρο της μόδας

Πηγή φωτογραφίας Instagram @jilla.tequila

Στον τελευταίο fashion month όπου παρουσιάστηκαν οι συλλογές Ready-To-Wear για τη season Φθινόπωρο/Χειμώνας 2020-21, κάποιοι οίκοι συμπεριέλαβαν και plus-size μοντέλα.

Η βιομηχανία της μόδας τα τελευταία χρόνια έρχεται αντιμέτωπη με την αγανάκτηση των γυναικών που δεν μπορούν να βρουν το δικό τους εαυτό στις πασαρέλες. Είναι γνωστό πως για καιρό η μόδα δεν αντιπροσώπευε κάθε γυναίκα, ήταν για τις λίγες… Ευτυχώς, η εποχή αυτή έρχεται στο τέλος της σιγά σιγά. Με μικρά αλλά ηχηρά βήματα μεγάλοι οίκοι αγκαλιάζουν γυναίκες με χρώμα και γυναίκες με καμπύλες. Τα plus size μοντέλα αρχίζουν να έχουν «ζήτηση» και να αποκτούν μία θέση στα atellier και τα fashion shows.

Ένα από τα πιο περιζήτητα plus size είναι η 26χρονη Jill Kortleve, η οποία άφησε το στίγμα της αυτή τη season. Περπάτησε στην πασαρέλα του Fendi στο Μιλάνο, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά στην ιστορία του οίκου που plus-size μοντέλα συμμετέχουν στην επίδειξη του. Η ίδια έδωσε το παρόν στο show του Alexander McQueen, τον οίκο που την ανέδειξε δύο χρόνια πριν, ενώ συμμετείχε και στην πασαρέλα του οίκου Chanel,  όπου περπάτησε ως το πρώτο μοντέλο με καμπύλες, δέκα χρόνια μετά την Crystal Renn.

Η Kortleve σε συνέντευξη της είχε δηλώσει πως «από τη στιγμή που δεν έχω το κλασικό μέγεθος πασαρέλας, κάθε σόου που περπατάω είναι τρομερό επίτευγμα για μένα και το σώμα μου». Το επιτυχημένο μοντέλο παραδέχτηκε πως το να περπατήσει για τη Chanel ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, και η παρουσία της δίπλα στην Gigi Hadid, την Kaia Gerber και την Mona Tougaard της προξένησε γνήσια αισθήματα χαράς. Η ίδια ελπίζει πως η δική της επιτυχία μπορεί να γίνει αφορμή για όλο και μεγαλύτερη διαφορετικότητα στα castings. «Με οίκους όπως Chanel, Fendi και Valentino να αγκαλιάζουν τις γυναίκες με καμπύλες, η επιρροή θα είναι πολύ έντονη για τα υπόλοιπα brands. Η αλλαγή είναι υπαρκτή, απλά πρέπει να γίνει γρηγορότερα. Φέτος περπάτησα με την Paloma Elsesser, αλλά ελπίζω του χρόνου να μοιραστώ την πασαρέλα με πολύ περισσότερα plus-size μοντέλα», εξηγεί η Kortleve.

Η 26χρονη στοχεύει να συνεχίσει την καριέρα της στην μόδα, κάνοντάς την βιομηχανία όσο περισσότερο inclusive μπορεί. «Θα ήθελα πολύ να δω και άλλα brands να επεκτείνουν το εύρος στα μεγέθη τους, ώστε κορίτσια σαν εμένα, αλλά και αγόρια, να μπορούν να ενταχθούν στο δυναμικό τους. Το μέγεθος δεν έχει σημασία, αν ταιριάζεις σε ένα brand».

Πέρα από τη νεαρή Kortleve αρκετά άλλα plus size μοντέλα εδραιώνονται στη βιομηχανία αυτή, όπως η Ashley Graham που περπάτησε στο show του Prabal Gurung, ενώ η Paloma Elsesser πρωταγωνιστεί στο εξώφυλλο της αμερικάνικης Vogue. Ακόμα και τα ορκισμένα brands στο «zero size» αρχίζουν να αλλάζουν, όπως η αμφιλεγόμενη Victoria’s Secret, η οποία καλωσόρισε την Ali Tate Cutler, ως τον πρώτο «άγγελο» της με καμπύλες τον Οκτώβριο. Η ίδια είχε δηλώσει για το νέο της συμβόλαιο ότι «πιστεύω πως είμαι η πρώτη που φοράει size 14 στο brand Victoria’s Secret… Σημαντικό βήμα για μια πιο σωστή κατεύθυνση όσο αφορά τα σώματα». Ωστόσο, ο Jean Paul Gaultier στο τελευταίο του «party» (η αποχαιρετιστήρια επίδειξη μόδας), είχε για άλλη μια φορά διαλέξει κορίτσια με καμπύλες, κορίτσια με χρώμα, γιατί εκείνος ήξερε εδώ και χρόνια πως η μόδα είναι ένας δημιουργικός χώρος για όλους!