STYLE

Trend Alert: Το απαραίτητο ζευγάρι γυαλιών ηλίου για αυτή τη season

Πηγή φωτογραφίας Instagram @desiperkins

Με κάθε νέα season έρχονται και νέες τάσεις, οι οποίες μπορούν να είναι φρέσκες ιδέες ή κλασικές από το παρελθόν που προσαρμόζονται στο παρόν μέσα από διάφορες μοντέρνες πινελιές.

Η δεύτερη εκδοχή είναι ακριβώς αυτό που έγινε με τα «it» γυαλιά για την φετινή season Άνοιξη/Καλοκαίρι. Ο λόγος για τα old time classics «Aviator» γυαλιά ηλίου. Τα συγκεκριμένα φιγούραραν πάνω σε κάθε fashionista στον περασμένο επεισοδιακό Fashion Month, ενώ αρκετοί celebrities και φυσικά influencers φωτογραφήθηκαν με ένα ζευγάρι aviator τον τελευταίο καιρό. Αποτελούν ένα κλασικό σχέδιο που φέρει επιρροές από τα 70s και έχει μία πολυτελή «διάθεση». Τα γυαλιά «Aviator» είναι η κυρίαρχη τάση στα αξεσουάρ της άνοιξης και σίγουρα είναι μία επένδυση που δεν θα μετανιώσετε, καθώς έχουν δείξει την αντοχή τους στα tests του χρόνου.

Τα γυαλιά Aviator, όπως φανερώνει και το όνομά τους (το οποίο σημαίνει «αεροπόρος») αρχικά απευθύνονταν σε επαγγελματίες πιλότους. Εμφανίστηκαν πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, το 1936, μετά από παραγγελία της αμερικάνικης αεροπορίας στον οίκο Bausch & Lomb, να σχεδιάσει γυαλιά ηλίου κατάλληλα για την προστασία των ματιών των πιλότων της. Τα πρώτα γυαλιά Aviator έφεραν πράσινους ή καφέ φακούς, σε μέγεθος πενταπλάσιο από το αντίστοιχο μέγεθος του οφθαλμού. Κυρίως, όμως, ήταν ασύγκριτα κομψότερα και καλύτερα σχεδιασμένα από οποιαδήποτε άλλα στρατιωτικά γυαλιά στο παρελθόν.

Τότε τα γυαλιά ηλίου «Aviator» δεν είχαν άλλη χρήση πέραν της στρατιωτικής, αλλά σιγά σιγά άρχισαν να γίνονται δημοφιλή ανάμεσα σε ψαράδες και κυνηγούς, που αναζητούσαν αυξημένη προστασία για τα μάτια τους. Η μεγάλη έκρηξη αυτών των γυαλιών ήρθε με το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι φωτογραφίες του Αμερικανού στρατηγού Douglas McArthur με τα «Aviator» του εξελίχθηκαν σε εμβληματικές εικόνες του μεγάλου πολέμου και αποτέλεσαν την αρχή για την ευρεία εμπορική εκμετάλλευση των συγκεκριμένων γυαλιών ηλίου.  Όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες επέστρεψαν στην πατρίδα τους, μετά την νίκη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συνέχισαν να φοράνε τα στρατιωτικά τους γυαλιά και στην καθημερινότητά τους, και έτσι το ευρύ κοινό άρχισε να τα γνωρίζει. Κατά την δεκαετία του 1950, ξεκινά η ευρεία εμπορική διάθεση των Aviator, ενώ προσωπικότητες όπως ο Marlon Brando και ο Elvis Presley κατέστησαν τα Aviator κομμάτι της αμερικάνικης pop κουλτούρας.

Η λατρεία των γυναικών με το συγκεκριμένο ζευγάρι ήρθε τη δεκαετία του 1970, με την δημοσιογράφο και ακτιβίστρια Gloria Steinem να εμφανίζεται με μπλε γυαλιά στις φεμινιστικές οργανώσεις, ενώ η τραγουδίστρια Stevie Nicks τα συνδύασε με την μουσική της και την ζωή μιας rock star. Μάλιστα, έγινε το απόλυτο αξεσουάρ με πολλά style icons να μην τα αποχωρίζονται. Για παράδειγμα η Bianca Jagger τα ταίριαξε με ένα απλό λευκό κοστούμι και η ανδρόγυνη Charlotte Rampling τα φορούσε με τα jeans και τα σακάκια της. Αν και στην αρχή τους ήταν ένα καθαρά ανδρικό αξεσουάρ, αργότερα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του γυναικείου style, καθώς απέπνεε μία απαράμιλλη δυναμικότητα και κομψότητα, κάνοντας τα διαχρονικά και απαραίτητα.