TRAVEL

Εσείς τι τύπος ταξιδιώτη είστε;

Πηγή: Instagram @vickyveniou

Ανακαλύψτε ποιος είναι ο καταλληλότερος προορισμός για εσάς

Ξανά στους γνώριμους και ζεστούς χώρους του σπιτιού μας βρίσκουν οι τελευταίες ημέρες, δίνοντάς μας μία δεύτερη ευκαιρία για ανασκόπηση, φόρτιση μπαταριών και επαναπροσδιορισμό των πραγμάτων που είναι σημαντικά για τη ζωή μας.

Το δεύτερο lockdown δεν είναι τόσο περιοριστικό σε ό,τι αφορά στα ταξίδια, καθώς αυτή τη φορά μπορεί κανείς να βγει εκτός συνόρων, αλλά και να έρθει στη χώρα μας, τηρουμένων πάντοτε κάποιων αυστηρών μέτρων. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αναβάλλει για ακόμη μία φορά τα ταξίδια μας, για λίγο αργότερα, όταν οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές.

Αυτό μας επιτρέπει να κερδίσουμε χρόνο, να οργανωθούμε και να επιλέξουμε σωστά τον επόμενο ταξιδιωτικό προορισμό μας.

Ποιος είναι, όμως, ο καταλληλότερος προορισμός για να ταξιδέψουμε;

Ποιο μέρος του πλανήτη θα μας χαλαρώσει, θα μας ευχαριστήσει και θα ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες που έχουμε στα ταξίδια μας;

Όλοι είμαστε διαφορετικοί και ο καθένας αναζητά άλλα πράγματα σε ένα ταξίδι. Όλα εκείνα τα διαφορετικά στοιχεία συνθέτουν την «ταξιδιωτική μας προσωπικότητα». Και, φυσικά, για κάθε διαφορετική προσωπικότητα, υπάρχει και ο κατάλληλος προορισμός, εκείνος που υπόσχεται να μας χαρίσει μία πραγματικά μοναδική εμπειρία.

Τελικά, λοιπόν, σε ποια κατηγορία ταξιδιώτη ανήκουμε και ποιος είναι ο καλύτερος προορισμός για κάθε έναν από εμάς;

• Ο «κλασσικός»

O κλασσικός ταξιδιώτης είναι εκείνος που αγαπά κάθε τι το παραδοσιακό. Δεν πρόκειται να επισκεφθεί μέρη όπως το Όσλο ή το Ναϊρόμπι, εάν δεν έχει πρωτίστως «καλύψει» τους πιο διάσημους ταξιδιωτικούς προορισμούς, όπως το Λονδίνο ή η Βιέννη για παράδειγμα. Άλλωστε, κάθε κλασσικός ταξιδιώτης που σέβεται τον εαυτό του έχει ήδη μία λίστα, την οποία «ενημερώνει» τακτικά, κάνοντας check σε όσους προορισμούς έχει πάει.

Αφού επιλέξουν σε ποιον από τους κυρίαρχους προορισμούς του εξωτερικού θα πάνε, οι κλασσικοί ταξιδιώτες ξεκινούν να οργανώνουν το πρόγραμμα των ημερών τους εκεί, το οποίο φυσικά περιλαμβάνει όλα τα mainstream πράγματα: Δεν υπάρχει μουσείο, αξιοθέατο, πλατεία και δρόμος που δεν θα επισκεφθούν, από εκείνα που αναφέρονται στους αμέτρητους ταξιδιωτικούς οδηγούς που θα διαβάσουν προτού ταξιδέψουν.

Το mainstream, φυσικά, στην περίπτωση των ταξιδιών μόνο αρνητικό δεν είναι. Κι αυτό γιατί οι εν λόγω ταξιδιώτες είναι εκείνοι που, συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ταξιδιωτών, πιθανότατα θα έχουν το πιο «επιτυχημένο» ταξίδι. Θα δουν δηλαδή τα περισσότερα και διασημότερα αξιοθέατα, πράγμα που ήταν, άλλωστε, εξαρχής ο σκοπός τους.

Το καλό με τους κλασσικούς ταξιδιώτες, ειδικά αν είναι οι συνοδοί μας σε ένα ταξίδι, είναι πως χαρακτηρίζονται από μία απόλυτα οργανωτική διάθεση: Σχεδιάζουν την κάθε λεπτομέρεια του ταξιδιού με διεξοδικότητα, είναι καλά διαβασμένοι και δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη.

Το μόνο σίγουρο, αν ταξιδεύετε με έναν τέτοιο τύπο, είναι ότι θα απολαύσετε στο έπακρο το ταξίδι σας, με τις ημέρες σας εκεί να γεμίζουν από πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Προσοχή: Το ότι στον κλασσικό ταξιδιώτη αρέσει να τα έχει όλα οργανωμένα, δε σημαίνει ότι δεν έχει μέσα του και λίγη από την γοητεία του αυθορμητισμού. Αν, στην πορεία του ταξιδιού, διαπιστώσει ότι υπάρχει μία άλλη must δραστηριότητα, που δεν έχει στην «to do» λίστα του, δεν θα διστάσει να κάνει μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής. Έτσι, θα είναι σίγουρος πως έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε με τον διαθέσιμο χρόνο του στον αγαπημένο του προορισμό.

Και ποιος είναι ο προορισμός που ταιριάζει στον κλασσικό ταξιδιώτη; Δεν είναι άλλος από το πιο αγαπημένο αστικό τοπίο, την μεγαλούπολη που «δεν κοιμάται ποτέ».

Νέα Υόρκη, πηγή: Instagram

Ο λόγος για την Νέα Υόρκη, φυσικά, μία από τις διασημότερες πόλεις του κόσμου και ταξιδιωτικό στόχο πολλών, ανεξάρτητα από το σε ποια κατηγορία ταξιδιώτη ανήκουν. Για τους κλασσικούς ταξιδιώτες, ωστόσο, η Νέα Υόρκη δεν είναι απλώς μία επιλογή στη λίστα τους, αλλά ο κορυφαίος προορισμός.

Η Νέα Υόρκη έχει το εξής αντιφατικό: Όσο μακρινή και άγνωστη κι αν φαντάζει, άλλο τόσο είναι οικεία. Αυτό το τελευταίο οφείλεται ίσως στις αμέτρητες κινηματογραφικές παραγωγές που χρησιμοποιούν ως φόντο την Νέα Υόρκη, κάνοντάς μας να νιώθουμε ότι έχουμε ξαναβρεθεί εκεί στο παρελθόν.

Όλα είναι γνώριμα και παράλληλα εντελώς άγνωστα, υπερμεγέθη, εντυπωσιακά. H Νέα Υόρκη χρειάζεται ένα γενναίο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορεί κανείς να πει ότι είδε τα βασικά. Η βόλτα ανάμεσα στους ουρανοξύστες του Manhattan, ο περίπατος στην περίφημη Brooklyn Bridge, αλλά και η επίσκεψη στο κοντινό νησάκι όπου στέκει το σύμβολο της Αμερικής, το Άγαλμα της Ελευθερίας, θα σας κρατήσουν απασχολημένους για μέρες.

Νέα Υόρκη, πηγή: Instagram

Τα αξιοθέατα που ανήκουν στην must do λίστα για την Νέα Υόρκη δεν έχουν τελειωμό. Η εξερεύνηση του καταπράσινου Central Park, η… ανάβαση στο επιβλητικό Empire State Building, το άλλοτε ψηλότερο κτήριο του κόσμου, απ’ όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την υπέροχη θέα, η πολύβουη Times Square, η ενδιαφέρουσα China Town με τα γιγάντια μανιτάρια στις υπαίθριες αγορές, οι βιτρίνες στην 5th Avenue και φυσικά τα εκπληκτικά εκθέματα του MoMA και του Metropolitan Museum of Art είναι μόνο μερικά από όσα πρέπει οπωσδήποτε να δείτε στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ.

Η νύχτα ενδείκνυται για μία από τις παραστάσεις του Broadway, που αποτελεί μία πραγματικά μοναδική εμπειρία.

Το Manhattan είναι φυσικά η περιοχή που ελκύει το μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο μην πέσετε στην παγίδα ότι η Νέα Υόρκη είναι μόνο αυτό. Στην πραγματικότητα, κάθε γωνιά της μεγαλούπολης παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η hip περιοχή Lower East Side. Εκεί, μάλιστα, έχει προστεθεί, τα τελευταία χρόνια, το Νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από το πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό δίδυμο SANAA, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, στο κομψό SoHo ή στην αναγεννημένη Meatpacking District θα γνωρίσετε διαφορετικές πλευρές της Νέας Υόρκης. Φυσικά, αναπόσπαστο στοιχείο της επίσκεψής σας εκεί είναι η γνωριμία με το Brooklyn, εκεί όπου η ζωή κυλά με χαλαρούς ρυθμούς, σε αντίθεση με την Wall Street, που αναμφίβολα θα σας προκαλέσει δέος.

Στο πρόγραμμά σας θα πρέπει να συμπεριλάβετε και μία επίσκεψη στο Harlem. Εκεί, μην παραλείψετε να ανηφορίστε στο Sugar Hill και να απολαύσετε τη θέα στο Harlem River.

Φυσικά, όλα αυτά ο κλασσικός ταξιδιώτης τα ξέρει, γι’ αυτό και θα πρέπει να νιώθετε πολύ τυχεροί αν ταξιδεύετε με έναν τέτοιο τύπο, γιατί είναι σίγουρο ότι, με την οργάνωσή του, θα σας εξασφαλίσει το μέγιστο δυνατό της εμπειρίας σε αυτή την τόσο ξεχωριστή και εντυπωσιακή πόλη.

Νέα Υόρκη, πηγή: Instagram

Travel Tip: Το ταξίδι με έναν κλασσικό ταξιδιώτη περιλαμβάνει άρτιο προγραμματισμό και εμπεριέχει όλα τα παραδοσιακά αξιοθέατα. Επίσης, οι αμέτρητες φωτογραφίες σε κάθε ένα από αυτά είναι κάτι που οπωσδήποτε πρέπει να περιμένετε ταξιδεύοντας με έναν τέτοιο τύπο.

• Ο «εξερευνητής»

Ο «εξερευνητής» τύπος ταξιδιώτη είναι εκείνος που θα χαρακτηρίζαμε αχόρταγο για γνώση. Ένα ταξίδι γι’ αυτόν είναι μία ολόκληρη καινούρια εμπειρία, με ευκαιρίες να μάθει και να γνωρίσει πράγματα σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας.

Ο εξερευνητής δεν ταξιδεύει για να κάνει διακοπές, ούτε για να βγάλει ωραίες φωτογραφίες, τις οποίες μετά θα δείχνει με καμάρι στους φίλους του. Αυτός ο τύπος του ανθρώπου ταξιδεύει για να μάθει, να ανακαλύψει, να γνωρίσει σε βάθος έναν νέο τόπο, να γίνει κομμάτι του.

Ο ταξιδιώτης αυτός επιλέγει έναν προορισμό με ποικίλα απομεινάρια, που ξεδιπλώνουν περίτεχνα την ιστορία του παρελθόντος, ενώ προσφέρουν πλουσιοπάροχες ευκαιρίες να γνωρίσει και το παρόν του. Συνήθως, οι εξερευνητές είναι εμμονικοί με την αρχιτεκτονική, την ιστορία, ακόμη και την γαστρονομία και επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με κάθε τι που χαρακτηρίζει το πολιτισμικό πρόσωπο ενός τόπου.

Εάν, μάλιστα, ταξιδεύετε με έναν τέτοιο τύπο ανθρώπου, τότε να είστε σίγουροι ότι το ταξίδι που θα οργανώσει δεν θα περιορίζεται στο καθιερωμένο πρόγραμμα που προτείνεται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Ο εξερευνητής θα έχει ανακαλύψει εκ των προτέρων μοναδικές μυστικές εμπειρίες και μέρη που λίγοι γνωρίζουν.

Γι’ αυτό και το ταξίδι μαζί του θα σας χαρίσει εκπληκτικές αναμνήσεις.

Αναρωτιέστε, λοιπόν, ποιος θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός προορισμός για τον εξερευνητή; Μα φυσικά, η πόλη – ανοιχτό μουσείο, η πρωτεύουσα του κόσμου, Ρώμη.

Κολοσσαίο, Ρώμη, Πηγή: Instagram

Η ιταλική πρωτεύουσα αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα σπουδαίο υπαίθριο μουσείο. Η ιστορία του τόπου και του λαού ανοίγονται διάπλατα σε κάθε γωνιά αυτής της μαγικής πόλης. Αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της αρχαιότητας, όπως το Κολοσσαίο, στέκουν μόλις λίγα μέτρα μακριά από άλλα, σύμβολα της σύγχρονης ιστορίας της πόλης, όπως το πανέμορφο Vittoriano, που δημιουργήθηκε επί Μουσολίνι και αποτελεί σήμερα σύμβολο του έθνους.

Στην πραγματικότητα, ακόμη κι αν δεν επισκεφθείτε κανέναν εσωτερικό χώρο έναντι αντιτίμου, τα αξιοθέατα που απλώνονται παντού μέσα στην πόλη και προσφέρονται προς θέαση δωρεάν είναι υπεραρκετά για να «βουτήξετε» για τα καλά στη μηχανή του χρόνου και να γνωρίσετε την ιστορία, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική αυτού του τόπου.

Αυτό είναι και το πιο σπουδαίο στοιχείο της Ρώμης, καθώς πουθενά αλλού στον κόσμο δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο.

Για τον εξερευνητή, λοιπόν, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ρώμη, όπου όσα έχετε να δείτε δεν εξαντλούνται, ενώ η πρωτεύουσα του κόσμου δεν χάνει ποτέ τη λάμψη της. Οι μέρες στην Ρώμη θα είναι γεμάτες palazzi, basilicae, pasta και gelato, βάζοντάς σας για λίγο στο mood της ιταλικής καθημερινότητας.

Την πόλη αυτή δεν θα τη βαρεθείτε ποτέ!

Με τα πρώτα, κιόλας, βήματα σε αυτή την πόλη, θα νομίζετε ότι ταξιδέψατε ταυτόχρονα και σε μία άλλη εποχή, ότι κάνετε βόλτα στην ίδια την Ιστορία.

Οι γραφικοί δρόμοι, γεμάτοι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κτήρια, εναλλάσσονται με συγκλονιστικές πλατείες, καθεμία ομορφότερη από την προηγούμενη γοητευτικούς ναούς και περίτεχνα σιντριβάνια.

Στο ιστορικό της κέντρο συγκεντρώνονται μεγαλοπρεπή κτίρια, αξεπέραστης αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Θα βρείτε τον εαυτό σας να περιπλανιέται ανάμεσα σε αψίδες, palazzi, θα αναρωτιέστε ποιο μουσείο να πρωτοδιαλέξετε, αλλά και ποιο εντυπωσιακό σιντριβάνι να πρωτοθαυμάσετε. Η βόλτα θα ξεκινήσει από την μεγαλοπρεπή Fontana Di Trevi και θα συνεχιστεί στο Πάνθεον και το λουλουδάτο Campo Dei Fiori.

Il Vittoriano, Ρώμη, Πηγή: Instagram @vickyveniou

Στο πρόγραμμά σας θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνεται μία επίσκεψη στον επιβλητικό Άγιο Πέτρο, αλλά και το γειτονάκι του, το μαγικό Castel Sant Angelo. 

Τα μεσαιωνικά σοκάκια θα σας οδηγήσουν σύντομα στο υγρό «κόσμημα» της πόλης, τον Τίβερη, που κουβαλά τους δικούς του μύθους και απογειώνει την ομορφιά της πόλης.

Η γραφικότητα και η παραδοσιακή ομορφιά απογειώνονται στο Trastevere, εκεί όπου ο χρόνος σταματά. Το μέρος «πέρα από τον Τίβερη», όπως λέει το όνομά του, προσφέρεται για να κάνετε ατελείωτες βόλτες, να ανακαλύψετε τα στενά, πλακόστρωτα στενάκια του, αλλά και τα ιδιαίτερα καφέ και μπαρ του.

Στο τέλος, όμως, αυτής της ενδιαφέρουσας περιήγησης, αφεθείτε στις όχθες του Τίβερη, παίρνοντας μία γεύση από το «dolce farniente» των Ιταλών, δηλαδή τη «γλυκύτητα του να μην κάνεις τίποτα!».

Σε όλη αυτή την εμπειρία, έρχεται άρτια να συμπληρωθεί το μπρίο και η τσαχπινιά των κατοίκων της πόλης, που σε χαιρετούν λέγοντας «ciao bella!» πάντοτε με ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπο. Οι άνθρωποι της Ρώμης δεν μπορούν παρά να σας φτιάξουν τη διάθεση, απ’ όπου κι αν περνάτε.

Περνώντας βιαστικά ανάμεσα στις χαρακτηριστικές βέσπες, που αποτελούν ξεχωριστό σήμα της πόλης, θα εντοπίσετε κομψοντυμένους άντρες και γυναίκες, οι οποίοι συχνά απολαμβάνουν έναν espresso κάτω από τον γλυκό ιταλικό ήλιο.

Ο εξερευνητής ταξιδιώτης θα έχει εξασφαλίσει φυσικά εισιτήρια για όλα τα κορυφαία αξιοθέατα, για να βεβαιωθεί ότι δεν θα χάσει τίποτα που να αξίζει, ενώ θα έχει προγραμματίσει και τις διαδρομές κάθε ημέρας, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για όλα τα αξιοθέατα.

Αργότερα, όταν θα καθίσει για φαγητό, θα διαλέξει την παραδοσιακή λιχουδιά της πόλης και, φυσικά, δεν θα αρκεστεί στο να απολαύσει απλώς το πιάτο που παρήγγειλε. Πιθανότατα, θα τον ακούσετε να ρωτάει τον σερβιτόρο πώς παρασκευάζεται το συγκεκριμένο φαγητό.

Piazza Navona, Ρώμη, Πηγή: Instagram

Travel Tip: Αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι με έναν εξερευνητή ταξιδιώτη, εκείνο που σίγουρα πρέπει να αναμένετε είναι γεμάτο πρόγραμμα, ασταμάτητο περπάτημα και μοναδικές εμπειρίες.

• Ο «χαλαρός»

Ο χαλαρός τύπος ταξιδιώτη είναι ίσως το ακριβώς αντίθετο από τους προηγούμενους δύο. Δεν προγραμματίζει και δεν ανησυχεί για τίποτα. Η ιδέα και μόνο του ταξιδιού τον ενθουσιάζει και τον γεμίζει. Δεν χρειάζεται να ψάξει, να οργανώσει, να προγραμματίσει για να νιώσει τον παλμό της καινούριας εμπειρίας που ξεκινά.

Τώρα, θα μου πείτε, αυτός ο ταξιδιώτης χρειάζεται επομένως μαζί του κάποιον από τους παραπάνω δύο, για να είναι σίγουρος ότι θα δει όλα όσα χρειάζεται στον προορισμό που ετοιμάζεται να επισκεφθεί.

Και θα σας απαντήσω πως όχι. Ο χαλαρός ταξιδιώτης δεν αγχώνεται για το αν θα καταφέρει να δει ό,τι προτείνεται σε έναν προορισμό. Του αρκεί που περπατά σε καινούρια «χώματα», που θα βολτάρει σε άγνωστες διαδρομές, που θα εξερευνήσει νέα τοπία. Δεν χρειάζεται να ξέρει πού να πάει, ο αυθορμητισμός λειτουργεί γι’ αυτόν μια χαρά, αφού μπορεί να αποφασίσει έως και την τελευταία στιγμή πώς θα χειριστεί το χρόνο του.

Τα στοιχεία αυτά τον κάνουν ταυτόχρονα τον πιο εύκολο, αλλά και τον πιο δύσκολο συνοδοιπόρο. Κι αυτό γιατί μάλλον δεν θα σας βοηθήσει και πολύ με την οργάνωση και την προετοιμασία ενός ταξιδιού. Από την άλλη, όμως, θα είναι πρόθυμος να κάνει παραχωρήσεις και… «χατίρια», όταν εσείς θα θέλετε δείτε κάτι που εκείνος δεν είχε συμπεριλάβει εξαρχής στο μυαλό του.

Οι χαλαροί ταξιδιώτες είναι πάντα έτοιμοι να συμφωνήσουν με ό,τι θέλει η παρέα.

Προσοχή όμως. Το ότι οι χαλαροί ταξιδιώτες είναι συζητήσιμοι και δεκτικοί στο να αλλάζει το πρόγραμμα δεν σημαίνει ότι οι ίδιοι δεν έχουν άποψη για όσα θέλουν να κάνουν και να δουν.

Για τον χαλαρό ταξιδιώτη, ένας νέος προορισμός δεν είναι μία γεμάτη, κουραστική περιπέτεια. Στο δικό του μυαλό, είναι μία ευκαιρία για διακοπές και για να φορτίσει τις μπαταρίες του. Γι’ αυτό και συνήθως προτιμά προορισμούς με παραλίες, όπου μπορεί να χαλαρώνει, κάτω από τον καυτό ήλιο.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο κατάλληλος προορισμός για έναν χαλαρό ταξιδιώτη; Μα φυσικά το Σίδνεϋ, ένας παράδεισος, που συνδυάζει το sightseeing με την απόλυτη χαλάρωση.

Σίδνεϋ, πηγή: Instagram

Στο άκουσμα του Σίδνεϋ, εσείς μπορεί να σκεφτείτε την περίφημη Όπερα ή το Queen Victoria. Ο χαλαρός ταξιδιώτης, όμως, θα σκεφτεί τις περισσότερες από 100 αμμώδεις ακτές, που θα τους κάνουν να πακετάρουν πρώτο απ’ όλα το αντιηλιακό σας και να αναζητήσουν την ιδανικότερη, για εκείνους, παραλία, παίρνοντας μία γεύση από την αυστραλιανή χαλαρωτική εμπειρία.

Ανάμεσα στις διάσημες ακτές του Σίδνεϋ ξεχωρίζουν αναμφισβήτητα η παραλία Bondi, αλλά και η Maroubra, της οποίας τα ψηλά κύματα προσφέρονται για να τα… δαμάσετε, βάζοντάς σας έτσι για τα καλά στην καθημερινότητα της αυστραλιανής πρωτεύουσας.

Το σερφ και οι περίπατοι δίπλα στη θάλασσα, η άθληση, αλλά και οι οργανικές γεύσεις που βρίσκει κανείς σε κάθε γωνιά σίγουρα δεν σας προδιαθέτουν ότι κατά τα άλλα βρίσκεστε σε ένα πλήρως ανεπτυγμένο αστικό τοπίο, περίπου 4,5 εκατ. κατοίκων.

Αυτό είναι και το μοναδικό στοιχείο του Σίδνεϋ: Μπορεί να αποτελεί τόσο αστικό, όσο και… «εξωτικό» προορισμό, καλύπτοντας πολλά και διαφορετικά γούστα.

Ακόμη και οι κάτοικοί του, παρά τους ρυθμούς της καθημερινότητας, δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να είναι αγχωτικοί και ακολουθούν, αντ’ αυτού, μία νοοτροπία χαλαρού πνεύματος.

Αυτό είναι που αγαπάμε πιο πολύ σε αυτή την τόσο διαφορετική πόλη.

Σίδνεϋ, πηγή: Instagram

Πρώτη στάση, φυσικά, αποτελεί η Όπερα του Σίδνεϋ, το πιο διάσημο και πολυφωτογραφημένο μέρος της πόλης. Σήμα κατατεθέν της πόλης και αρχιτεκτονικό αριστούργημα, η Όπερα του Σίδνεϋ, με τον μοναδικό σχεδιασμό, έχει αναδειχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εκτός από τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα εξωτερικό σχεδιασμό της, τα προγράμματα της Όπερας αποτελούν μία ξεχωριστή εμπειρία και συστήνονται ανεπιφύλακτα σε φιλότεχνους και μη.

Αν απομακρυνθείτε από την παραλία, και ακολουθήσετε τα στενά δρομάκια, οι εξωτικές μυρωδιές θα σας οδηγήσουν γρήγορα προς την μεθυστική Chinatown, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε ξεχωριστές και ασυνήθιστες γεύσεις.

Για τις τέλειες φωτογραφίες, θα κατευθυνθείτε προς τα ιστορικά κτίρια και την αγορά της περιοχής The Rocks, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, που η περιοχή αποκτά έντονη ζωή.

Μοναδική εμπειρία αποτελεί η μαγευτική θέα από την κορυφή της Ηarbour Bridge, όπου μπορεί κανείς να ανέβει φορώντας ειδικό εξοπλισμό. Αν πάλι κάτι τέτοιο δεν είναι για εσάς, μπορείτε απλώς να περπατήσετε κατά μήκος της πιο διάσημης γέφυρας του Σίδνεϋ.

Υπέροχη θέα προς την πόλη προσφέρει και το The Sydney Tower Eye, το Παρατηρητήριο με το εξωτερικό κατάστρωμα. Το Παρατηρητήριο έχει διπλάσιο ύψος απ’ τη γέφυρα του λιμανιού, οπότε και η θέα την οποία μπορείτε να θαυμάσετε από εκεί είναι… διπλά απολαυστική.

Ξεχωριστής ομορφιάς είναι και ο κολπίσκος του Sydney Cove, εκεί όπου βρίσκεται και το τουριστικό Circular Quay, στο οποίο επιβάλλεται να κάνετε μία στάση για ένα γεύμα.

Τα υποθαλάσσια τούνελ του Ενυδρείου του Σίδνεϋ, όπου μπορείτε να βολτάρετε σε απόσταση ασφαλείας από τους μεγάλους αυστραλιανούς καρχαρίες, θα σας μαγέψουν.

Οι πιο τολμηροί από εσάς, φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια, πάρτε νερό και ξεκινήστε για την μαραθώνια τετράωρη διαδρομή στο Manly Scenic Walk. Μέσα από τη διαδρομή αυτή, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής, αλλά και παραλίες με ατμοσφαιρική αύρα, περιτριγυρισμένη από υπέροχα φυσικά τοπία.

Σίδνεϋ, πηγή: Instagram

Travel Tip: Αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι με έναν τέτοιο τύπο, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα αγχωθείτε στο ταξίδι, θα απολαύσετε καλή ατμόσφαιρα, θα μπορείτε ανά πάσα στιγμή να τροποποιείτε το πρόγραμμά σας ανάλογα με την όρεξη της στιγμής, ενώ οι χαλαροί ταξιδιώτες θα σας αφήσουν και να ηγηθείτε.

• Ο «περιπετειώδης»

Στους περιπετειώδεις ταξιδιώτες ανήκουν οι πιο «τρελοί» όλων. Όταν πρόκειται για μία νέα εμπειρία, είναι έτοιμοι για τα πάντα. Αναζητούν το καινούριο, το διαφορετικό, είναι τολμηροί και δεν φοβούνται να δοκιμάσουν το οτιδήποτε.

Είναι εκείνοι που μπορούν να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να φύγουν για την άλλη άκρη του κόσμου ολομόναχοι, με μοναδική συντροφιά τις αποσκευές και την ζωηρή τους διάθεση.

Παρ’ όλα αυτά, όταν αποφασίσουν να κάνουν ένα ταξίδι με παρέα, θα τους ακούσετε να προτείνουν δραστηριότητες όπως πεζοπορίες σε παγωμένες λιμνοθάλασσες, αναρριχήσεις σε επιβλητικά βουνά ή εξερευνήσεις σε σπήλαια.

Οι περιπετειώδεις ταξιδιώτες αποτελούν την καλύτερη παρέα στα ταξίδια.

Παραμένουν ζωντανοί και δραστήριοι, δείχνουν να μην κουράζονται ποτέ και θα σας ωθήσουν να αφήσετε πίσω σας τη ρουτίνα και να δοκιμάσετε καινούρια πράγματα.

Παράλληλα, θα σας απαλλάξουν από μέρος της οργάνωσης ενός ταξιδιού, καθώς είναι γεμάτοι ιδέες και προτάσεις.

Προσοχή όμως. Οι περιπετειώδεις ταξιδιώτες είναι συχνά αυθόρμητοι. Αρκεί να δουν σε μία αφίσα μία extreme εμπειρία που δεν είχαν ανακαλύψει και να θελήσουν να αλλάξουν το πρόγραμμα ολόκληρης της ημέρας, προσπαθώντας να σας πείσουν γι’ αυτή τη φαεινή ιδέα που προέκυψε. Σε ένα ταξίδι μαζί τους, θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι κάνετε πράγματα που ευχαριστούν εξίσου και εσάς.

Πού πρέπει να ταξιδέψει, λοιπόν, ο περιπετειώδης ταξιδιώτης; Ιδανικός προορισμός για έναν τέτοιο τύπο είναι το εναλλακτικό Ρέικιαβικ.

Ρέικιαβικ. πηγή: Instagram

Λίγα μέρη στον κόσμο μπορούν να ανταγωνιστούν την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, τόσο ως προς τις φυσικές της ομορφιές, όσο και ως προς τις ταξιδιωτικές… προκλήσεις, που θα γοητεύσουν αμέσως τον περιπετειώδη ταξιδιώτη μας, αλλά και όποιον τον συνοδεύει.

Τα τοπία της Ισλανδίας λειτουργούν για τον περιπετειώδη ταξιδιώτη ως μία πίστα παιχνιδιού, ενός παιχνιδιού με πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Ένας τέτοιος τύπος ταξιδιώτη θα μπει ολοκληρωτικά στο κλίμα αυτής της εμπειρίας. Η γοητεία που θα του ασκήσει αυτή η ιδιαίτερη χώρα δεν είναι, άλλωστε, κάτι τυχαίο. Θα το καταλάβετε, όταν θα βρείτε τον εαυτό σας να περιπλανιέται μέσα σε ένα ηφαίστειο ή να κάνει ιππασία πάνω σε ένα πεδίο λάβας.

Το Ρέικιαβικ αποτελεί μία μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία για κάθε ταξιδιώτη. Οι σεληνιακοί σχηματισμοί που έχει δημιουργήσει η λάβα του ηφαιστείου, οι εντυπωσιακοί παγετώνες, οι επιβλητικοί καταρράκτες, αλλά και οι παραλίες τέφρας είναι μόνο μερικά από όλα τα θαυμάσια φυσικά τοπία που θα αντικρύσετε στην πιο «παγωμένη» ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Από την πλούσια λίστα εκείνων που πρέπει να δείτε πηγαίνοντας στο Ρέικιαβικ, πρωταγωνιστικό στοιχείο αποτελούν σίγουρα οι εκπληκτικοί παγετώνες. Αυτές οι αχανείς, παγωμένες εκτάσεις θα σας συνεπάρουν από το πρώτο λεπτό της επίσκεψής σας.

Εξερευνώντας αυτό το τόσο ιδιαίτερο τοπίο, θα καταλάβετε γιατί αυτός ο προορισμός είναι ο καταλληλότερος για τον περιπετειώδη ταξιδιώτη. Το έδαφος προσφέρεται για πλήθος περιπετειωδών δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πεζοπορία, snowmobiling, αλλά και αναρρίχηση σε πάγο.

Στο τέλος αυτού του παγωμένου τοπίου θα αντικρίσετε τα καταγάλανα νερά του κόλπου Faxaflοi, ανάμεσα στις πολύχρωμες σκεπές του κέντρου της πόλης. Η εικόνα αυτή θα σας επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει άλλη πρωτεύουσα σαν το Ρέικιαβικ.

Η φύση σε αυτή την εναλλακτική πρωτεύουσα του Βορρά συναντά το μοντέρνο πνεύμα με έναν συνδυασμό που δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού στον κόσμο.

Ρέικιαβικ. πηγή: Instagram

Αν αναζητήσετε τους ντόπιους για να δείτε πώς περνούν την καθημερινότητά τους, πιθανότατα θα τους βρείτε να πλατσουρίζουν σε κάποια από τις πολυάριθμες γεωθερμικές πισίνες της πόλης, ή σε κάποιο από τα μικρά, χαριτωμένα cafe, «βουτηγμένοι» μέσα σε ένα laptop.

Αναπόσπαστο κομμάτι της επίσκεψής σας εδώ είναι και μία βόλτα στα ανοιχτά, όπου θα έχετε την ευκαιρία να χαζέψετε τις φάλαινες που κατοικούν εκεί.

Αν ψάχνετε αυθεντικά τοπικά αναμνηστικά, μία βόλτα στη Laugavegur, όπου αφθονούν τα προϊόντα τοπικών παραγωγών, όπως, για παράδειγμα, τα ευφάνταστα, ζεστά πλεκτά από τοπικούς συνεταιρισμούς, αλλά και οι δημιουργίες Ισλανδών προχωρημένων σχεδιαστών, θα σας αποζημιώσει.

Αν, πάλι, θέλετε να μάθετε μερικά πράγματα για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ισλανδίας, στο Ρέικιαβικ θα βρείτε μερικά πολύ ενδιαφέροντα μουσεία, τα οποία φιλοξενούν ποικίλων ειδών θεματικές, από τα επιτεύγματα των Βίκινγκς μέχρι σύγχρονη visual art.

Στο ιστορικό κέντρο, ο χρόνος έχει σταματήσει και η περιοχή αρνείται πεισματικά -ευτυχώς για εμάς- να μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο. Εκεί, τις καθημερινές θα ακούσετε να αντηχούν παντού μουσικές, καθώς θα επιλέγετε ένα από τα εστιατόρια της περιοχής για να απολαύσετε μία λαχταριστή μακαρονάδα με θαλασσινά τοπικής προέλευσης.

Το Σαββατοκύριακο στο Ρέικιαβικ, από την άλλη, αποτελεί μία μοναδική εμπειρία, καθώς η νεολαία του κέντρου ξεκινάει για το καθιερωμένο runtur, μια μεθυστική περαντζάδα από τα ρυθμικά bars του.

Τέλος, σε μία χώρα συνολικής έκτασης μόλις 103.000 τετραγωνικών μέτρων, οι μικρές αποδράσεις από την πρωτεύουσα δεν αποτελούν αυτονόητη δραστηριότητα μόνο για τους επισκέπτες, αλλά και καθημερινή συνήθεια των κατοίκων.

Από το Ρέικιαβικ ξεκινούν μερικές από τις πιο δημοφιλείς ημερήσιες εκδρομές, όπως για παράδειγμα η επίσκεψη στον ημικυκλικό καταρράκτη Gullfoss, στη δύσβατη κοιλάδα του θεού Θορ.

Ρέικιαβικ. πηγή: Instagram

Travel Tip: Όπως και να ‘χει, αν ταξιδέψετε με έναν περιπετειώδη ταξιδιώτη, θα πρέπει να αποβάλετε το άγχος του να τηρηθεί το πρόγραμμα που έχετε φτιάξει κατά γράμμα. Ο περιπετειώδης ταξιδιωτικός σας σύντροφος θα σας παρασύρει σε αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, απρόσμενες εκδρομές και ξαφνικές δραστηριότητες.

• Ο «ρομαντικός»

Ο ρομαντικός ταξιδιώτης δεν χρειάζεται καν να φύγει από τον καναπέ του σπιτιού του για να ταξιδέψει. Είναι εκείνος που ταξιδεύει καθημερινά με το νου και ονειρεύεται ειδυλλιακά τοπία, γαλήνια ατμόσφαιρα και όμορφα μέρη, παρέα πάντοτε με την πιο αγαπημένη του παρέα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα ενός τέτοιου ταξιδιώτη είναι ότι ξέρει πώς να απολαμβάνει κάθε δευτερόλεπτο της ταξιδιωτικής του εμπειρίας, ό,τι και να συμβαίνει.

Ο ρομαντικός ταξιδιώτης φυσικά συγκινείται περισσότερο από ταξίδια που περιλαμβάνουν την luxury εμπειρία. Δεν ενδιαφέρεται για αναρρίχηση στα βουνά ή ατελείωτες πεζοπορίες ανάμεσα σε φυσικά και αστικά τοπία. Προτιμά πρωινό στο κρεβάτι, κρουαζιέρες, παλάτια, όπερες και ατμοσφαιρικά δείπνα σε καλόγουστα εστιατόρια.

Προσοχή: Μπορεί ο ρομαντικός ταξιδιώτης να θέλει μία άνετη εμπειρία στο ταξίδι του, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα αξιοποιήσει στο έπακρο όλα τα καλά που έχει να του δείξει κάθε τόπος που επισκέπτεται. Ο ρομαντικός ταξιδιώτης δεν πηγαίνει κάπου απλώς για να βρεθεί σε ένα άλλο μέρος. Επιθυμεί να γνωρίσει σε βάθος τις παραδόσεις και τα χαρακτηριστικά κάθε προορισμού προς τον οποίο ταξιδεύει.

Ποιον προορισμό πρέπει να επισκεφθεί ο ρομαντικός ταξιδιώτης; Μα ποιον άλλο εκτός από την μαγική και άκρως ρομαντική «Πόλη του Φωτός», το Παρίσι;

Πύργος του Άιφελ, Παρίσι, πηγή: Instagram

Η πόλη της Αγάπης, όπως ονομάζεται αλλιώς, είναι το μέρος εκείνο που θα ερωτευθείτε με την πρώτη ματιά. Άλλωστε, την ομορφιά αυτής της τόσο ξεχωριστής πόλης περιγράφει απόλυτα η φράση της Adriana (Marion Cotillard) στην ταινία «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» του Woody Allen: «To ότι το Παρίσι υπάρχει και κάποιος διαλέγει να ζήσει οπουδήποτε αλλού στον κόσμο θα παραμείνει για πάντα μυστήριο για μένα».

Διαχρονικά αγαπημένος προορισμός -και όχι άδικα- το Παρίσι κατορθώνει να συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το ρετρό με το αβανγκάρντ. Η πόλη ζει, αρχιτεκτονικά, μέσα από την ιστορία της, χωρίς αυτό να την εμποδίζει να είναι, ταυτόχρονα, απόλυτα μοντέρνα και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Το κέντρο του Παρισιού μοιάζει αληθινά σαν να έχει βγει από κάποιο πανέμορφο μυθιστόρημα.

Ο χρόνος σταματά και δε μπορεί παρά να σας ταξιδέψει προς το παρελθόν, ξυπνώντας μνήμες από την «χρυσή δεκαετία» του 1930. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες, που έχουν γράψει για την πόλη του Φωτός αμέτρητα τραγούδια, έχουν δημιουργήσει ολόκληρες κινηματογραφικές παραγωγές, αλλά την έχουν απεικονίσει και ζωγραφικά σε αναρίθμητες εικόνες.

Σήμα κατατεθέν της πόλης, φυσικά, ο Πύργος του Άιφελ. Το σύμβολο της πόλης του Φωτός κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης διένεξης για την αρχιτεκτονική και πολιτιστική του ταυτότητα. Πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν ότι το εν λόγω έργο είναι αντιαισθητικό και κάθε άλλο παρά κόσμημα αποτελεί για την γαλλική πρωτεύουσα.

Ενδεικτικότερη όλων των αντιδράσεων είναι εκείνη του μυθιστοριογράφου Γκυ ντε Μωπασσάν, ο οποίος λέγεται ότι έτρωγε καθημερινά το μεσημεριανό του γεύμα στο εστιατόριο του Πύργου. Όταν τον ρώτησαν γιατί επιλέγει το εν λόγω μέρος, εκείνος απάντησε ότι ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι από όπου κάποιος μπορούσε να μη βλέπει τον Πύργο.

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο Πύργος του Άιφελ αποτελεί σήμερα το αγαπημένο αξιοθέατο των περισσότερων ταξιδιωτών, αλλά και ένα από τα γνωστότερα κτήρια στον κόσμο. Μάλιστα, το ύψος των 324 μέτρων είχε χαρίσει στον Πύργο του Άιφελ τον τίτλο του ψηλότερου κτηρίου του κόσμου, μέχρι την κατασκευή του Empire State Building της Νέας Υόρκης, το 1931.

Ακόμη κι αν δεν είστε φαν του ύψους, αξίζει να «σκαρφαλώσετε» αυτό τον πύργο μέχρι το τελευταίο επίπεδο. Η θέα του Παρισιού από εκεί ψηλά είναι πραγματικά μαγευτική.

Ο δρόμος, στη συνέχεια, θα οδηγήσει μοιραία στην πανέμορφη και διάσημη Παναγία των Παρισίων. Δυστυχώς, την άνοιξη του 2018, μετά από μία πυρκαγιά, η Παναγία των Παρισίων υπέστη εκτεταμένες ζημιές και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης.

Η Αψίδα του Θριάμβου, Παρίσι, πηγή: Instagram

Τίποτα, ωστόσο, δεν μπορεί να σας εμποδίσει να αντιληφθείτε την περίτεχνη κατασκευή αυτού του τόσο όμορφου και ξεχωριστού ναού και να θαυμάσετε την αξιόλογη αρχιτεκτονική του.

Μία βόλτα στην λεωφόρο Champs-Elysees και την Αψίδα του Θριάμβου, που βρίσκεται στην αρχή της, θεωρείται must, ενώ στα Ηλύσια Πεδία, την Place de la Concorde και την Place Vendome θα νιώσετε έναν αέρα αριστοκρατίας.

Το Παρίσι «γκρεμίζει» την θεωρία πως «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός». Στο Παρίσι, ό,τι λάμπει είναι χρυσός και αυτό είναι κάτι που θα καταλάβετε εύκολα με μία βόλτα σε ένα από τα διασημότερα μουσεία όλου του κόσμου, το Λούβρο, αλλά και στην Place de l’Opera.

Όλος αυτός ο αέρας χλιδής και αριστοκρατίας δίνει τη θέση του σε μία ατμόσφαιρα απόλυτης γαλήνης και ομορφιάς όταν κάποιος ανεβαίνει τον λόφο για να βρει την περιοχή της Μονμάρτης. Η Μονμάρτη δεν συγκαταλέγεται στα top αξιοθέατα των περισσότερων ταξιδιωτικών οδηγών, ωστόσο ένα απόγευμα στα στενά με τους πλανόδιους ζωγράφους, αλλά και στην κορυφή του λόφου με τον ομώνυμο ναό και την φανταστική θέα προς την πόλη είναι εμπειρία ζωής.

Καμία επίσκεψη στο Παρίσι δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη εάν δεν περιλαμβάνει την Μονμάρτη.

Όσοι δηλώνουν… εραστές της τέχνης, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν το Centre Pompidou, εκεί όπου ζει η πιο ζωηρή πλατεία της πόλης, γεμάτη με μουσικούς και βιβλιοπωλεία.

Εκτός… «συνόρων» της πόλης, υπέροχη βόλτα αποτελεί η επίσκεψη στο παλάτι των Βερσαλλιών, που αποτελεί πραγματικό κομψοτέχνημα. Η πολυτέλεια που θα αντικρύσετε εκεί θα σας κόψει την ανάσα και θα βάλει σίγουρα το παλάτι των Βερσαλλιών σε μία από τις κορυφαίες θέσεις στη λίστα με τα παλάτια που θα έχετε την ευκαιρία να δείτε στην Ευρώπη.

Last but not least, φυσικά, μία ημερήσια απόδραση στον κόσμο της ψυχαγωγίας, στην Disneyland. Εκεί, μικροί και μεγάλοι μπαίνουν σε έναν κόσμο παραμυθιού, γνωρίζουν από κοντά τους αγαπημένους τους ήρωες και απολαμβάνουν μία ξεχωριστή εμπειρία χαλάρωσης και διασκέδασης.

Η νύχτα στο Παρίσι δεν μπορεί παρά να σας οδηγήσει στο Moulin Rouge, όπου θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε φανταχτερά ντυμένους χορευτές του διάσημου καμπαρέ να δίνουν μοναδικές παραστάσεις.

Η εμπειρία στην πόλη ολοκληρώνεται με μία βόλτα, μία βαρκάδα ή ένα ρομαντικό δείπνο δίπλα στον επιβλητικό Σηκουάνα.

H Παναγία των Παρισίων, Παρίσι, πηγή: Instagram

Travel Tip: Ένα ταξίδι με έναν ρομαντικό ταξιδιώτη και μάλιστα στην πόλη του έρωτα δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει ατελείωτη ονειροπόληση, άκρως ρομαντική διάθεση και εξομολογήσεις καρδιάς.

• Ο «εναλλακτικός»

Δεν είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς τον εναλλακτικό ταξιδιώτη. Κι αυτό γιατί δεν θα τον βρει να βολτάρει στον Σηκουάνα, ούτε να εξερευνά τα ατελείωτα αξιοθέατα της Ρώμης, αλλά ούτε και να ζει το «αμερικανικό όνειρο» στην Νέα Υόρκη.

Ο εναλλακτικός ταξιδιώτης έχει σίγουρα ανακαλύψει ένα μέρος που ίσως οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε καν ότι υπάρχει και έχει αφήσει τον εαυτό του να χαθεί μέσα σε αυτή την άκρως εναλλακτική εμπειρία, μακριά από οτιδήποτε ο ίδιος θεωρεί mainstream.

Αν υπάρχει μία λέξη που να χαρακτηρίζει τους εναλλακτικούς ταξιδιώτες, αυτή είναι σίγουρα το «απρόβλεπτοι». Ο εναλλακτικός ταξιδιώτης είναι το ακριβώς αντίθετο του κλασσικού, του συμβατικού. Ποτέ κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι στο μυαλό τους ή ότι ξέρει τι μπορεί να έχει σκεφτεί για το επόμενό του ταξίδι.

Οι εμπειρίες που ελκύουν αυτό τον τύπο ταξιδιώτη είναι σίγουρα έξω από τα συνηθισμένα. Ένα ταξίδι μαζί του θα σας δώσει την μοναδική ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με ολοκαίνουριες και πολύ διαφορετικές εμπειρίες, έξω από κάθε κατεστημένο.

Απομακρυσμένα εδάφη, αχανείς εκτάσεις γης, ωκεανοί και μικρά χωριά χαμένα στον χρόνο είναι μόνο μερικά από όσα θα δείτε σε ένα ταξίδι με έναν εναλλακτικό ταξιδιώτη. Αυτές οι διαφορετικές προσωπικότητες, που συνήθως κάτι καλλιτεχνικό κυλά στις φλέβες τους, δεν χάνουν ευκαιρία να γνωρίζουν νέα μέρη και να δοκιμάζουν καινούρια πράγματα.

Οι επιλογές του μπορεί να σας εκπλήξουν, όμως το σίγουρο είναι ένα: Δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσετε καλά.

Ποιος προορισμός θα μπορούσε να ικανοποιήσει έναν τέτοιο ταξιδιώτη; Μα φυσικά ένα μέρος σαν την Οσάκα της Ιαπωνίας.

Οσάκα, πηγή: Instagram

Η Οσάκα είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις της «χώρας του Ανατέλλοντος Ήλιου», της Ιαπωνίας. Συχνά, μάλιστα, αναφέρεται και ως η δεύτερη πόλη της Ιαπωνίας, αν και παραδοσιακά, στην ιαπωνική ιστορία, ήταν η εμπορική πρωτεύουσα της χώρας.

Σήμερα, πάντως, η Οσάκα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας μετά το Τόκυο, ενώ η ευρύτερη περιοχή του Κεϊχάνσιν, στο οποίο ανήκει η Οσάκα, αποτελεί την 9η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στον κόσμο, έχοντας πληθυσμό που αγγίζει τους 19.220.000 ανθρώπους.

Με σχεδόν 9 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή περίπου όσο ο πληθυσμός ολόκληρης της Ελλάδας, και οικονομία που ξεπερνά εκείνες του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊλάνδης, η Οσάκα έχει σίγουρα μεγάλη δυναμική.

Οι άνθρωποι της Οσάκα συνηθίζουν να την αποκαλούν αλλιώς και «πρώτη πόλη της ημέρας», ορισμός που της έχει αποδοθεί κυρίως εξαιτίας του κομβικού οικονομικού και εμπορικού ρόλου που διαδραματίζει σήμερα για την Ιαπωνία. Η πόλη αποτελεί, επιπλέον, την έδρα πολλών πολυεθνικών επιχειρήσεων, ενώ η αγορά της θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές του κόσμου.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σήμερα η Οσάκα αποτελεί μία από τις 5 ακριβότερες πόλεις του κόσμου.

Αυτή η επιβλητική, κομψή πόλη αποτελεί εμπορικό κόμβο, ενώ φημίζεται ιδιαίτερα για τα εξαιρετικά εστιατόρια, αλλά και τη νυχτερινή της ζωή.

Η ιστορία της Οσάκα φαίνεται να ξεκινά από την περίοδο Κοφούν, όπως μαρτυρούν τα ερείπια Μορινομίγια του 5ου έως 6ου αιώνα π.χ. που θα αντικρύσει κανείς, επισκεπτόμενος την πόλη.

Η Οσάκα ήταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το πιο σημαντικό οικονομικό κέντρο της Ιαπωνίας και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ήταν παραδοσιακά έμποροι. Κατά τη διάρκεια της περιόδου Έντο (1603–1867), η πόλη ανέκτησε το αρχαίο κύρος της και έγινε ένα πολυσύχναστο εμπορικό λιμάνι.

Από πολιτιστικής άποψης, οι άνθρωποι της Οσάκα ασχολούνται παραδοσιακά με την ξυλογραφία. Η ενασχόληση των κατοίκων της πόλης με την τέχνη της ξυλογραφίας τους οδήγησε σύντομα στο να δημιουργήσουν μία δική τους παράδοση, με εντελώς πρωτότυπη και ιδιαίτερη ταυτότητα. Η ξυλογραφία αυτή ονομάζεται σήμερα Ουκίγιο-ε.

Οσάκα, πηγή: Instagram

Αυτή η έντονη πολιτιστική ταυτότητα της πόλης συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια και αναπτύχθηκε περαιτέρω. Σήμερα, σήμα κατατεθέν της πόλης αποτελούν τα πολυάριθμα κουκλοθέατρα μπουνράκου, αλλά και τα θέατρα Καμπούκι. Πιο πρόσφατα, η πόλη έγινε γνωστή και για τα μανζάι, ένα είδος αυτοσχέδιας κωμωδίας, κάτι σαν αυτό που στην Δύση συνηθίζουμε να αποκαλούμε stand up comedy.

Το μόνο σίγουρο, πηγαίνοντας στην Οσάκα με έναν εναλλακτικό ταξιδιώτη, είναι ότι θα διασκεδάσετε με την ψυχή σας.

Αν θέλετε να γνωρίσετε λίγα περισσότερα γι’ αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Ανατολικής Κεραμικής. Το Μουσείο ακολουθεί μία ιστορία σχεδόν 40 ετών, αφού ιδρύθηκε το 1982. Στην εντυπωσιακή συλλογή του, που περιλαμβάνει 2.000 αντικείμενα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε, μεταξύ άλλων, εκθέματα Κέλαντον από την Κορέα, που μαρτυρούν τους άλλοτε στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών.

H όμορφη ιαπωνική πόλη έχει πολλά πρόσωπα να σας αποκαλύψει και αυτό είναι κάτι που θα καταλάβετε εάν αποφασίσετε να συνδυάσετε μία βόλτα στο Κάστρο της Οσάκα και το πάρκο του με την πολύβουη συνοικία Dotomboi.

Από τη μία, θα αφήσετε τον εαυτό σας να περιηγηθεί σε μία ατελείωτη έκταση πρασίνου, ανάμεσα στην οποία ξεπροβάλλουν κτήρια που αναδεικνύουν την περίτεχνη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ασιατική αρχιτεκτονική, ενώ από την άλλη θα αντικρύσετε εικόνες που μοιάζουν να έχουν βγει από το μέλλον, με πολύβουους δρόμους, ουρανοξύστες και μεγάλες ψηφιακές πινακίδες, που θα σας οδηγούν σαν σειρήνες προς όλα όσα έχει να σας προσφέρει η Οσάκα.

To Ενυδρείο της πόλης, επίσης, είναι ένα από τα πιο φημισμένα και μία επίσκεψη εκεί θεωρείται must για όποιον ταξιδιώτη επιλέγει την Οσάκα. Ο δρόμος, στη συνέχεια, θα σας βγάλει στα Universal Studios, όπου θα νιώσετε για λίγο πρωταγωνιστές κάποιας μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής, ανάμεσα σε φανταστικά σκηνικά της μεγάλης οθόνης.

Μία βόλτα, τέλος, στο φουτουριστικό αστεροσκοπείο Floating Garden είναι μία από εκείνες τις στιγμές της ζωής σας που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.

Αν φτάσετε μέχρι τη μακρινή Οσάκα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή η ιδιαίτερη πόλη αποτελεί το κέντρο μίας πανέμορφης περιφέρειας με υπέροχα μέρη. Η πόλη, λοιπόν, μπορεί να λειτουργήσει και ως αφετηρία για να εξερευνήσετε και τα γύρω μέρη της περιφέρειας Κανσάι.

Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι αυτής της εξερεύνησης, στο πρόγραμμά σας θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Κιότο, τον ναό της Νάρα, αλλά και τα απόκοσμα μνήματα του Κόγια-σαν.

Οσάκα, πηγή: Instagram

Travel Tip: Αν σκοπεύετε να κάνετε ένα ταξίδι με έναν εναλλακτικό ταξιδιώτη, θα πρέπει πάντοτε να είστε προετοιμασμένοι για το απροσδόκητο, να παίρνετε γρήγορες αποφάσεις και να είστε ευέλικτοι ως προς το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε.

Διαβάστε ακόμη:

10 +1 «καταραμένοι» προορισμοί αποκλειστικά για τολμηρούς ταξιδιώτες

8 τρόποι να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο χωρίς καν να φύγεις από το σπίτι

17 + 1 μαγικά μέρη που ενέπνευσαν τις ταινίες της Disney

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση