TRAVEL

Ρίο, Βενετία, Τενερίφη, Νίκαια: Οι Απόκριες ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού

Αποκριάτικες εκδηλώσεις με στυλ, δημιουργικότητα, μουσική, χορό και απίστευτο θέαμα δίνουν χρώμα σε αυτή τη μουντή εποχή του χρόνου

Ήρθε και πάλι αυτή η εποχή του χρόνου, η εποχή που μας δημιουργεί ένα περίεργο συναίσθημα, καθώς ο χειμώνας και το κρύο ακόμη καλά κρατούν, το λίγο ανοιξιάτικο φως, όμως, που μας λούζει τις ημέρες με ηλιοφάνεια μας δημιουργεί αυτή τη χαρούμενη προσμονή για την άνοιξη που έρχεται.

Μέσα σε αυτή τη μετέωρη κατάσταση μεταξύ του «μουντού» χειμώνα και της πολύχρωμης άνοιξης, η γιορτή της Αποκριάς έρχεται να δώσει ζωή και χαρά και να στολίσει με χρώματα την εποχή.

Αυτές τις ημέρες, λοιπόν, όλος ο πλανήτης χορεύει στον καρναβαλικό ρυθμό της Αποκριάς, ετοιμάζοντας ευφάνταστα σόου και εκδηλώσεις και ξεσκονίζοντας τις αποκριάτικες στολές.

Στην Ελλάδα η εν λόγω γιορτή διχάζει, καθώς οι μισοί την αγαπούν και οι άλλοι μισοί λατρεύουν να την μισούν. Ο λόγος είναι ότι το καρναβάλι στην Ελλάδα ενέχει έντονα το στοιχείο του κιτς, επικεντρώνοντας τον χαρακτήρα του στην σάτιρα και την υπερβολή, γι’ αυτό και πολλοί δεν αγαπούν το καρναβάλι. Φέτος, βέβαια, με την πανδημία του κορονοϊού να έχει φτάσει και στη χώρα μας, οι αποκριάτικες παρελάσεις ακυρώθηκαν.

Υπάρχουν, όμως, μερικά μέρη στον κόσμο που παίρνουν αυτή τη χαρούμενη γιορτή πολύ σοβαρά, προετοιμάζοντας έναν ολόκληρο χρόνο όσα πρόκειται να παρουσιάσουν και κλέβουν κάθε φορά τις εντυπώσεις με τις μοναδικές στολές και τις δημιουργικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν.

Για τα μέρη αυτά, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ταυτότητάς τους, ενώ μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις προστατεύονται από παγκόσμιους πολιτιστικούς φορείς ως σημαντικά στοιχεία πολιτισμού. Η διεξαγωγή του καρναβαλιού στα ιδιαίτερα αυτά μέρη γίνεται με έναν καλαίσθητο τρόπο, με ξεχωριστές και ευφάνταστες εκδηλώσεις, στιγματίζοντας τελικά τον σύγχρονο πολιτισμό και χαρίζοντας μοναδικές εικόνες, που αναβλύζουν χρώμα, χαρά, ιστορία.

Έτσι, τα μέρη αυτά, διασκορπισμένα γεωγραφικά, έχουν καταφέρει να αναχθούν στις πιο διάσημες καρναβαλικές πόλεις του κόσμου, καλώντας όλους τους λάτρεις -και μη- των Αποκριών να τις επισκεφθούν και να βιώσουν μία μοναδική εμπειρία.

Ρίο ντε Τζανέιρο

H μητέρα όλων των καρναβαλιών λαμβάνει χώρα στο μακρινό Ρίο ντε Τζανέιρο, την πρωτεύουσα της Βραζιλίας. To καρναβάλι του Ρίο, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη και διασημότερη γιορτή της Αποκριάς του κόσμου. Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα πολιτιστικό γεγονός που προσελκύει περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο.

Το Καρναβάλι του Ρίο φέρει μακρά παράδοση, καθώς ξεκίνησε περισσότερο από έναν αιώνα πριν από τους Πορτογάλους αποίκους της Βραζιλίας, τους cariocas, που σε κάποιο έθιμό τους χόρευαν και πετούσαν αυγά και νερό ο ένας στον άλλο. Η πρώτη γιορτή καρναβαλικού τύπου στην Βραζιλία έγινε το 1641, όταν ο τότε κυβερνήτης του Ρίο αποφάσισε να καθιερωθεί μια ολόκληρη εβδομάδα εορτασμού προς τιμήν της στέψης του τότε βασιλιά της Πορτογαλίας.

Ο λαός της Βραζιλίας ενθουσιάστηκε με την απόφαση αυτή, με αποτέλεσμα ο θεσμός του καρναβαλιού να καθιερωθεί, γύρω στο 1723. Η χρονολογία αυτή, μάλιστα, κάνει το βραζιλιάνικο καρναβάλι να θεωρείται νέο σε ηλικία, καθώς υπάρχουν ευρωπαϊκά καρναβάλια με μακροβιότερη ιστορία.

Τα δρώμενα που περιελάμβαναν μασκαρέματα ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στο Ρίο στα τέλη του 19ου αιώνα, ως ένα ιταλικό έθιμο. Απόγειο των μασκέ χορών θεωρούνται οι δεκαετίες του ’30 και του ’50, ενώ οι μυθικότεροι και πιο αξιομνημόνευτοι γίνονταν στο «Copacabana Palace» και στο «Municipal Theater».

Αρχικά, ο εν λόγω εορτασμός περιοριζόταν μεταξύ των κύκλων των Πορτογάλων αποίκων που πρωτοξεκίνησαν το έθιμο. Γρήγορα, όμως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεκίνησαν να παίρνουν μέρος στις πολυήμερες γιορτές, κυρίως από το 1900 και μετά. Στον «χορό» του καρναβαλιού μπήκαν και οι ντόπιοι, με αποτέλεσμα σύντομα το βραζιλιάνικο καρναβάλι να μετατραπεί σε κάτι μεγάλο, ολοκληρωτικά ενταγμένο στον βραζιλιάνικο χαρακτήρα και να αναχθεί, τελικά, στο μεγαλύτερο και διασημότερο πολιτιστικό γεγονός των ημερών της Αποκριάς.

Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο

Σήμερα, το καρναβάλι του Ρίο αποτελεί ουσιαστικά μία «μάχη» επικράτησης μεταξύ των σχολών Σάμπα της πόλης, ένα στοιχείο που καθιερώθηκε το 1928. Οι Βραζιλιάνοι παίρνουν πολύ σοβαρά τον συγκεκριμένο θεσμό, με την προετοιμασία κάθε χρονιάς να ξεκινά αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η προηγούμενη.

Κορύφωση του καρναβαλιού αποτελεί φυσικά η μεγάλη παρέλαση των σχολών, την ημέρα της Αποκριάς, η οποία δεν αποτελεί απλώς μία επίδειξη της προσπάθειας που έχει γίνει έναν ολόκληρο χρόνο, αλλά έναν ολόκληρο αγώνα, καθώς στο τέλος της επίδειξης, η σχολή με τις πιο εντυπωσιακές στολές αναδεικνύεται η μεγάλη νικήτρια της αποκριάτικης γιορτής.

Για το λόγο αυτό, τα κοστούμια διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό στοιχείο της όλης διοργάνωσης και η κατασκευή τους ξεκινά να ετοιμάζεται ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι. Αν κανείς ρίξει μια ματιά στις εικόνες που παράγονται κάθε χρόνο από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην βραζιλιάνικη πρωτεύουσα, θα διαπιστώσει πόσο σοβαρή και λεπτομερής δουλειά γίνεται για την σύνθεση των στολών, οι οποίες συνήθως είναι χειροποίητες και αποτελούν εκπληκτικές δημιουργίες.

Η μεγάλη παρέλαση λαμβάνει χώρα στο Σαμπαδρόμιο, μία διαδρομή σχεδιασμένη από τον Όσκαρ Νιμάγιερ και διαρκεί συνολικά 4 ημέρες. Εκεί, εκατοντάδες επαγγελματίες χορευτές της Samba και της Salsa, με τα λαμπερά τους κοστούμια παρελαύνουν και χορεύουν πάνω σε πελώρια άρματα, με μία λαοθάλασσα φανατικών καρναβαλιστών να τους παρακολουθεί.

Το καρναβάλι του Ρίο αποτελεί ένα ατελείωτο, φαντασμαγορικό πάρτι που διαρκεί 17 ημέρες και χαρίζει κάθε χρόνο μοναδικές εικόνες. Από το 1984 μέχρι και σήμερα, δικαίωμα συμμετοχής στην παρέλαση έχουν μόνο οι 200 σχολές Σάμπα του Ρίο.

Πέρα από την μεγάλη γιορτή που εκτυλίσσεται στο Σαμπαδρόμιο, μία πληθώρα εκδηλώσεων εκτυλίσσεται σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ και σε ολόκληρη τη χώρα πραγματοποιούνται, τις ημέρες αυτές, και άλλα, μικρότερα τοπικά φεστιβάλ.

Βενετία

Ένα από τα κορυφαία καρναβάλια στον κόσμο και το διασημότερο της Ευρώπης είναι σίγουρα αυτό της Βενετίας, που έχει καταφέρει να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, που επιθυμούν να φορέσουν τις αυθεντικές βενετσιάνικες μάσκες και να μπουν για τα καλά στην ατμόσφαιρα που ταξιδεύει σε μία άλλη, παλαιότερη εποχή. Το Carnevale di Venezia κατακλύζει τα στενά δρομάκια της πλωτής πόλης, η οποία μεταμορφώνεται σε μία απέραντη θεατρική σκηνή.

Σύμφωνα με τον μύθο που περιβάλλει το περίφημο βενετσιάνικο καρναβάλι, το φεστιβάλ έλαβε χώρα για πρώτη φορά το μακρινό 1162, ως μια γιορτή για την νίκη της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας απέναντι στον Πατριάρχη της Ακυληίας.

Μία άλλη ιστορία λέει ότι η μορφή του καρναβαλιού, όπως το γνωρίζουμε σήμερα ξεκίνησε τον 18ο αιώνα και αφορμή στάθηκε μία θλιβερή ιστορία. Σύμφωνα με την παράδοση αυτή, οι Βενετσιάνοι άρχισαν να κρύβουν πίσω από τις μάσκες τα μελαγχολικά τους πρόσωπα, καθώς πενθούσαν το χαμένο μεγαλείο της Βενετίας ως ηγετικής φυσιογνωμίας του εμπορίου.

Επίσημος θεσμός, ωστόσο, το βενετσιάνικο καρναβάλι έγινε την περίοδο της Αναγέννησης.

Για δύο ολόκληρες εβδομάδες, οι Βενετσιάνοι απολαμβάνουν την ανωνυμία τους κρυμμένοι πίσω από τις μάσκες τους, διασκεδάζοντας και σατιρίζοντας την εξουσία της εκάστοτε εποχής. Αργότερα, ο αγαπημένος θεσμός περνά κρίση, καθώς το 1797 τίθενται εξ ολοκλήρου εκτός νόμου, μετά από εντολή του βασιλιά της Αυστρίας.

Για 200 ολόκληρα χρόνια, το βενετσιάνικο καρναβάλι φαίνεται πως πέφτει στη λήθη και κανείς δεν άρει την απαγόρευση. Αυτό έως το 1979, όταν η ιταλική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι ο θεσμός κάθε άλλο παρά ξεχασμένος είναι. Η κυβέρνηση λοιπόν αποφασίζει να επαναφέρει την αγαπημένη παράδοση του καρναβαλιού, δίνοντάς της τη θέση και την αναγνώριση που της αξίζει και ανάγοντάς τη σε βασικό στοιχείο πολιτισμού της Βενετίας.

Καρναβάλι της Βενετίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού ξεκινούν ήδη από τον Οκτώβριο και κορυφώνονται δέκα μέρες πριν την Σαρακοστή, ενώ ολοκληρώνονται την «Ευλογημένη Τρίτη», την ημέρα πριν την Καθαρά Τετάρτη.

Επίκεντρο της μεγάλης, καρναβαλικής γιορτής είναι φυσικά η πλατεία Σαν Μάρκο, το κεντρικό σημείο ολόκληρης της πόλης. Από εκεί ξεκινούν όλες οι εκδηλώσεις, αλλά και οι πορείες των ξέφρενων καρναβαλιστών, ενώ το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων διαρκεί 12 ολόκληρες ημέρες.

Το καρναβάλι στην Βενετία δε μπορεί ποτέ να σε κάνει να το βαρεθείς, καθώς οι Βενετσιάνοι ξέρουν πώς να κρατούν το ενδιαφέρον ζωντανό, μέσα από μία πλούσια ποικιλία δραστηριοτήτων.

Την έναρξη του τριωδίου στην όμορφη ιταλική πόλη σηματοδοτεί ένα ξεχωριστό event, γνωστό και «πτήση του Αγγέλου». Το «Vollo del’ Angelo» όπως αποκαλείται στα ιταλικά προέρχεται από από τον μακρινό 16ο αιώνα. Σε αυτό, μία γυναίκα ντυμένη άγγελος κατεβαίνει δεμένη με σχοινί από το Campanile, δηλαδή το καμπαναριό του Αγίου Μάρκου και προσγειώνεται στην μεγάλη θεατρική σκηνή που στήνεται ειδικά για την περίοδο των Αποκριών στο κέντρο της πλατείας. Η συγκεκριμένη στιγμή, μάλιστα, προβάλλεται και από την ιταλική τηλεόραση.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει ο διαγωνισμός καλύτερου κοστουμιού. Οι συμμετέχοντες στο καρναβάλι έχουν τη δυνατότητα να πάρουν καθημερινά μέρος στον διαγωνισμό, παρελαύνοντας κατά μήκος της πλατείας. Οι στολές παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον κάθε χρόνο, όντας πληθωρικές, καλαίσθητες και εντυπωσιακές, σαφείς αναφορές στην comedia del arte. Ο μεγάλος νικητής ανακοινώνεται παραδοσιακά την τελευταία Κυριακή του καρναβαλιού.

Μία άλλη ξεχωριστή εκδήλωση του καρναβαλιού της Βενετίας είναι μία προσφάτως γεννημένη ιδέα, το «Nicolotti e Castellani». Πρόκειται για ένα καινούριο δρώμενο, που αναπαριστά τις ιστορικές μάχες μεταξύ των γειτόνων Nicolotti και Castellani. Το συγκεκριμένο δρώμενο πραγματοποιείται απόγευμα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Τέλος, το δρώμενο που σηματοδοτεί την επίσημη λήξη του καρναβαλιού είναι το Svolo del Leone, δηλαδή η «πτήση» μίας μεγάλης σημαίας, που απεικονίζει το φτερωτό λιοντάρι, φιγούρα που αποτελεί το σύμβολο της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας. Την σημαία υποδέχονται τελικά 12 κοπέλες που είναι ντυμένες Marie και συμμετείχαν στην έναρξη των εορτασμών. Τις συνοδεύει ο Δόγης, ενώ στην λήξη του καρναβαλιού, εκλέγεται η πιο όμορφη Marie.

Νέα Ορλεάνη

Μία πόλη με μακρά καρναβαλική παράδοση και μοναδική αισθητική είναι και η Νέα Ορλεάνη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η ακριβής χρονολογία κατά την οποία ξεκίνησε να εορτάζεται η Αποκριά παραμένει έως και σήμερα αδιευκρίνιστη. Ωστόσο, σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, ο συγκεκριμένος θεσμός χρονολογείται από το 1743.

Οι ρίζες του καρναβαλιού εντοπίζονται τόσο στην χριστιανική πιστή των Γάλλων αποίκων, ως μία τελετή που υμνεί την γονιμότητα, όσο και στις παραδόσεις των σκλάβων της περιοχής, ενώ η τελική σύνθεση εορτασμού που έχει προκύψει αποτελείται από ένα κράμα από διονυσιακές αναφορές, μάσκες, σύμβολα βουντού και παραδοσιακές φορεσιές με φτερά Ινδιάνων.

Οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες της πόλης αξιοποιούν την γεωγραφική τοποθεσία της πόλης, που είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μισισιπή, αλλά και την ιδιαίτερη αποικιακή αρχιτεκτονική, στήνοντας ένα ξεχωριστό καρναβαλικό τοπίο.

Το καρναβάλι της Νέας Ορλεάνης έχει πάρει το όνομά του από την γαλλική καθολική παράδοση της πόλης και ονομάζεται Mardi Gras. Τα εορταστικά δρώμενα διαρκούν συνολικά 8 ημέρες, ξεκινώντας από την «Λιπαρή Τρίτη» (Fat Tuesday) και ολοκληρώνονται με την έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής, την Τετάρτη της Στάχτης, όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι (πρόκειται για την Τετάρτη που ακολουθεί τη δική μας Καθαρά Δευτέρα).

Κατά τη διάρκεια του Mardi Gras πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες παρελάσεις, με κυριότερες αυτήν που λαμβάνει χώρα μία ημέρα πριν την Fat Tuesday και μία που γίνεται ανήμερα. Ταυτόχρονα, σε όλη την πόλη διοργανώνονται χοροεσπερίδες, στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει όποιος το επιθυμεί, συνήθως με την καταβολή κάποιου συμβολικού αντιτίμου.

Νέα Ορλεάνη, καρναβάλι

Κατά τη διάρκεια του Mardi Gras, jazz μελωδίες ηχούν σε ολόκληρη την πόλη και εγχώριες μπάντες πνευστών γυρνούν στους δρόμους παίζοντας μουσική. Παράλληλα, χιλιάδες ντόπιοι, αλλά και εκατοντάδες στήνουν ένα μοναδικό γλέντι στην Λεωφόρο Αγίου Καρόλου, που αποτελεί τον κεντρικό δρόμο διεξαγωγής του καρναβαλιού.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτελεί η «Aμαρτωλή Τρίτη», δηλαδή η Μardi Gras, που έχει δώσει το όνομά της και σε ολόκληρο το θεσμό. Η συγκεκριμένη ημέρα για τους Αμερικανούς έχει καθιερωθεί ως επίσημη αργία από το 1857. Κατά την ημέρα αυτή, ο Βασιλιάς Καρνάβαλος συναντά τις παρελάσεις των Ινδιάνων στο κέντρο της πόλης, ενώ το μενού του φαγητού περιλαμβάνει αποκλειστικά κρέας, συμβολίζοντας την τελευταία ημέρα των απολαύσεων, πριν την έναρξη της νηστείας.

Ο κόσμος «ξεχύνεται» κυριολεκτικά στους δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους των εγχώριων γκρουπ και με τη συνοδεία επιβλητικών αρμάτων που σημαίνουν το απόγειο των εορτασμών του καρναβαλιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο καρναβάλι συμμετέχουν πληρώματα που αριθμούν χιλιάδες μέλη, αλλά και πλήθος κόσμου που συρρέει από διάφορα μέρη για να ζήσει τη μαγεία της διασκέδασης.

Highlight των εθίμων που τηρούν στο καρναβάλι οι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης αποτελεί το σερβίρισμα του «king cake». Όποιος από τους συμμετέχοντες πετύχει μέσα στην φέτα του κέικ του το μικροσκοπικό πλαστικό μωρό, αναλαμβάνει να είναι ο οικοδεσπότης του επόμενου πάρτι.

Τενερίφη, Κανάρια Νησιά

To Kαρναβάλι της Σάντα Κρουθ ντε Τενερίφε αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αποκριάτικες εκδηλώσεις του κόσμου. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και η δεύτερη μεγαλύτερη αποκριάτικη εκδήλωση στον κόσμο, μετά το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο. Παρά το γεγονός ότι, γεωγραφικά, το καρναβάλι βρίσκεται πιο κοντά στην Ευρώπη, τα στοιχεία που το συνθέτουν έχουν περισσότερο λατινοαμερικάνικο χαρακτήρα.

Το μεγάλο καρναβάλι της Τενερίφης διεξάγεται κάθε Φεβρουάριο, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις διαρκούν τρεις εβδομάδες. Κάθε χρόνο συρρέουν στην πόλη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέπτες, προκειμένου να συμμετέχουν σε αυτό το μεγάλο, φαντασμαγορικό πάρτι που διεξάγεται στις Κανάριες Νήσους.

Λάτιν μουσικοί, εντυπωσιακές στολές, ξέφρενα πάρτι, χορευτές και μασκαράδες είναι τα στοιχεία που πρωταγωνιστούν σε αυτό το ιδιαίτερο καρναβάλι.

Σύμφωνα με τα γνωστά ιστορικά στοιχεία, το καρναβάλι της Τενερίφης λαμβάνει χώρα στην Τενερίφη από το τέλος του 18ου αιώνα. Την εποχή της δικτατορίας του Φράνκο,  το καρναβάλι είχε απαγορευθεί, γι’ αυτό και μετασχηματίστηκε σε κάτι που ονομάστηκε Winter Festival.

Το 1980, το καρναβάλι της Τενερίφης έλαβε παγκόσμια αναγνώριση, καθώς ανακηρύχθηκε φεστιβάλ διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος, και το 2000 η πόλη ονομάστηκε «παγκόσμια πρωτεύουσα του καρναβαλιού». Σήμερα, το Kαρναβάλι της Σάντα Κρουθ της Τενερίφης φιλοδοξεί να γίνει ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Καρναβάλι της Τενερίφης

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της Τενερίφης παίρνουν πολύ σοβαρά τον συγκεκριμένο θεσμό, γι’ αυτό και προετοιμάζονται όλο το χρόνο γι’ αυτή την πολύχρωμη γιορτή.

Κορυφαίο έθιμο της παράδοσης της Τενερίφης αποτελεί η ανάδειξη της «βασίλισσας», εκδήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη της καρναβαλικής περιόδου και αποτελεί το σπουδαιότερο τοπικό γεγονός του νησιού. Μία από τις αξιοσημείωτες στιγμές των εκδηλώσεων είναι και το επονομαζόμενο «θάψιμο της σαρδέλας», μία παράδοση που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των εορτασμών. Μέχρι τότε, όμως, τα πάρτι και οι γιορτές πραγματοποιούνται κάθε μέρα και νύχτα και διαρκούν έως το ξημέρωμα.

Ξεχωριστή χρονιά για το καρναβάλι της Τενερίφης ήταν εκείνη που την εμφάνισή της στις εκδηλώσεις έκανε η «Βασίλισσα της Σάλσα», Celia Cruz. Τη χρονιά εκείνη, το καρναβάλι κατάφερε να προσελκύσει περισσότερα από 250.000 άτομα κάθε ηλικίας και να καταλάβει τη δική του θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Νίκαια

15 ημέρες διαρκεί η γιορτή της Αποκριάς στην γαλλική ριβιέρα και συγκεκριμένα την Νίκαια, όπου στήνεται ένα ατελείωτο σκηνικό, γεμάτο κρίνους ζέρμπερες και μιμόζες. Στο πλούσιο μενού των εκδηλώσεων του καρναβαλιού της Νίκαιας συμπεριλαμβάνονται οι παρελάσεις καρναβαλιστών, λουλουδοπόλεμοι, σόου με βεγγαλικά, θεματικές βραδιές, συναυλίες και πολλά άλλα πρωτότυπα και ενδιαφέροντα δρώμενα. Όλα αυτά δημιουργούν μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα στην Κυανή Ακτή.

Η πρώτη αναφορά στο καρναβάλι της Νίκαιας γίνεται το 1924, όταν ο κόμης της Προβηγκίας, Charles Anjou πέρασε εκεί τις τις «χαρούμενες μέρες του καρναβαλιού». Έκτοτε, η Αποκριά καθιερώθηκε ως δημόσια γιορτή, στην οποία συμμετείχαν αριστοκράτες και ευγενείς από όλη την Ευρώπη. Άλλοι μύθοι, ωστόσο, το τοποθετούν ακόμη παλαιότερα.

Μέχρι το 18ο αιώνα, το καρναβάλι σηματοδοτείται από χορούς μεταμφιεσμένων και παρελάσεις τρελού κεφιού στους δρόμους της πόλης. Η επίσημη, όμως, διοργάνωσή του πραγματοποιήθηκε το για πρώτη φορά το 1873, χρονιά που ο Andriot Saetone της Νίκαιας ίδρυσε την πρώτη επίσημη επιτροπή του φεστιβάλ. Στις 23 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς, ο πρώτος Βασιλιάς Καρνάβαλος έκανε την εντυπωσιακή του είσοδο στην πόλη. Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η δημοτικότητα του καρναβαλιού είχε πια εκτοξευθεί κατακόρυφα.

Επιπλέον, στην καθιέρωση του καρναβαλιού ως εορταστικού θεσμού πριν την περίοδο της νηστείας συνέβαλε το γεγονός ότι, στην εποχή του Μεσαίωνα, η περίοδος πριν από την είσοδο στη νηστεία της Σαρακοστής, αποτελούσε για τους κατοίκους της Νίκαιας μέρες απόλαυσης και καλού φαγητού, μαζί με κάθε τι υπερβολικό που σατίριζε πρόσωπα και καταστάσεις, πάντοτε με στόχο το κέφι και τη χαρά.

Οι προετοιμασίες για το καρναβάλι ξεκινούν αρκετό καιρό πριν, όπου όλη η πόλη φαίνεται να κινείται στους ρυθμούς της Αποκριάς.

Νίκαια, καρναβάλι

Η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων σηματοδοτείται με την παρουσίαση του Βασιλιά Καρνάβαλου στην πλατεία Massena. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος καθοδηγεί όλες τις παρελάσεις που ακολουθούν στη λεωφόρο promenade des Anglais, συνοδεία μουσικής και βεγγαλικών.

Highlight των εκδηλώσεων αποτελεί η δημοφιλής «Παρέλαση των Λουλουδιών». Σε αυτήν, την παράσταση κλέβουν τα περίτεχνα, στολισμένα με χιλιάδες λουλούδια άρματα. Στον στολισμό με τα λουλούδια πρωταγωνιστεί η μιμόζα, που αποτελεί και το σύμβολο της πόλης. Πάνω στα άρματα παρελαύνουν όμορφα κορίτσια, που πετούν λουλούδια στους επισκέπτες που κοιτούν εκστασιασμένοι. Γρήγορα η κατάσταση μετατρέπεται σε λουλουδοπόλεμο.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της καρναβαλικής περιόδου, η πόλη είναι στολισμένη με γιρλάντες και χιλιάδες πολύχρωμα φωτάκια, ενώ πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες παρελάσεις, μέσα σε μία βροχή από κομφετί.

Ο εορτασμός της Αποκριάς ολοκληρώνεται με τον χορό των μεταμφιεσμένων, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς αλλά και το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου την «Αμαρτωλή Τρίτη» (Mardi Gras) με τη συνοδεία βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.

Μπινς

Ένα άγνωστο σε εμάς, αλλά με βαρύνουσα σημασία καρναβαλικό γεγονός είναι αυτό που λαμβάνει χώρα στο Μπινς του Βελγίου. Σε μια χώρα που σπάνια φημίζεται για κάτι πραγματικά ενδιαφέρον, το καρναβάλι της κωμόπολης αυτής συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της Unesco με τους καλύτερους παραδοσιακούς εορτασμούς παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια της καρναβαλικης περιόδου στην μικρή βελγική πόλη, αγάλματα αρλεκίνων και πιερότων βρίσκονται παντού, ενώ οι στολές των Gilles φοριούνται μόνο την Τρίτη πριν από τη Τετάρτη της Στάχτης και απαγορεύεται να βγουν από τα όρια της πόλης. Στην παρέλαση, οι Gilles πετούν πορτοκάλια στους θεατές.

Οι περίφημοι Gilles του Μπινς