TRAVEL

Στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού: 10+1 πανέμορφα χωριά σε νησιά της Ελλάδας για να εξερευνήσετε

Πηγή: Instagram

Γραφικοί οικισμοί με αέρα παράδοσης και ιστορίας, αυτά τα μικρά χωριά στα ελληνικά νησιά θα μας συνεπάρουν

Τα νησιά είναι συνώνυμο του ελληνικού καλοκαιριού. Κάθε χρόνο, τόσο οι Έλληνες όσο και ξένοι επισκέπτες συρρέουν στα ελληνικά νησιά, για να εξερευνήσουν έναν ακόμη από τους αμέτρητους ευλογημένους τόπους που φιλοξενεί η χώρα μας. Από το μπλε και λευκό των Κυκλάδων, στο καταπράσινο Ιόνιο με τα γαλανά νερά και τα Δωδεκάνησα με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, οι επιλογές είναι πολλές, διαφορετικές και έχουν πολλά που μπορεί να ανακαλύψει κανείς.

Ωστόσο, τα ελληνικά νησιά δεν είναι μόνο υπέροχες παραλίες και γαλανά νερά, όπως πιστεύουν πολλοί. Δεν αποτελούν μόνο ιδανικό τόπο ανάπαυλας και ξεκούρασης πλάι στο κύμα, αλλά ζωντανούς οργανισμούς με πλούσια ιστορία και αρχιτεκτονική, δοσμένη απλόχερα και έτοιμη να ανοίξει τις πύλες της για να την εξερευνήσουν οι ταξιδιώτες τους.

Ανάμεσα σε μία σειρά από αναρίθμητα πολιτισμικά στοιχεία που μπορεί να ανακαλύψει κανείς στα νησιά ξεχωριστή αξία έχουν τα χωριά τους. Παραδοσιακοί οικισμοί, που στέκουν ολοζώντανη και διατηρούν στο ακέραιο τη δράση και την καθημερινότητά τους είναι εκεί και περιμένουν αν δείξουν στον κόσμο την ξεχωριστή ομορφιά τους.

Άλλωστε, ποτέ δεν μπορούμε να πούμε ότι είδαμε έναν τόπο, εάν δεν έχουμε εντρυφήσει εκεί που χτυπάει η καρδιά του, στα ενδότερα της γης του, στα μυστικά που κρύβει το εσωτερικό του.

Και η καρδιά των νησιών χτυπάει στα χωριά τους.

Άνω Σύρος, Σύρος

Άνω Σύρος, πηγή: Instagram

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων μπορεί να μην αποτελεί την κορυφαία επιλογή των ταξιδιωτών για τις κύριες διακοπές τους, είναι ωστόσο εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για τους επίδοξους weekenders, αλλά και εκείνους που επιλέγουν να κάνουν hop on – hop off από νησί σε νησί.

H Σύρος ξεχωρίζει για την ιταλικής αισθητικής φινέτσα της και τον κοσμοπολίτικο αέρα της. Τα χρώματα που θα βρει κανείς εδώ δεν υπάρχουν στη φυσιογνωμία κανενός άλλου νησιού.

Το νησί μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα φημισμένο για τις παραλίες του, ξεχωρίζει όμως για την αρχιτεκτονική και το μοναδικό του στυλ. Ανάμεσα στις περιοχές των Κυκλάδων που ξεχωρίζουν είναι και η Άνω Σύρος, ένας γραφικός οικισμός, απλωμένος σε υψόμετρο, για να κοιτά περήφανα από ψηλά την υπέροχη θέα προς την Ερμούπολη, αλλά και την πανέμορφη θάλασσα του Αιγαίου.

Άνω Σύρος, πηγή: Instagram

Η Άνω Σύρος χτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα σε έναν βραχώδη λόφο. Μόνος τρόπος να την εξερευνήσει κανείς είναι να αφήσει το όχημά του έξω από τα «τείχη» της και να αφεθεί σε έναν μοναδικό περίπατο.

Τα στενά, πλακόστρωτα στενάκια σχηματίζουν δαιδαλώδεις διαδρομές, στις οποίες μπορεί κανείς εύκολα να χαθεί… όμως αυτό δεν θα τον απασχολήσει καθόλου, καθώς πρόκειται για μία πανέμορφη βόλτα, που κανείς δεν θέλει να τελειώσει. Η μητρόπολη των Καθολικών προσφέρεται για μία αξέχαστη βόλτα εκτός κέντρου οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ξεχωρίζει, όμως, ιδιαίτερα από το απογευματάκι και μετά, όταν τα χρώματα στον ουρανό γλυκαίνουν.

Η Άνω Σύρος προσφέρει κάτι που συναντάται σπάνια σε χωριά των Κυκλάδων: Μία γαλήνια αύρα και την ησυχία που αναζητά κάθε ταξιδιώτης που έχει κουραστεί από την πολύβουη ζωή.

Μετά από μία σύντομη περιήγηση, η επίσκεψη στην Άνω Σύρο πρέπει να ολοκληρωθεί με έναν μεζέ ή ένα απλό ρόφημα σε κάποιο από τα μπαλκόνια των μαγαζιών, που προσφέρουν απρόσκοπτη θέα προς το Αιγαίο και το υπέροχο κυκλαδίτικο ηλιοβασίλεμα.

Φιλώτι – Χαλκί, Νάξος

Στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, ένα είναι το σίγουρο: Θα βρείτε πολλά ξεχωριστά μέρη για να γεμίσετε με εμπειρίες. Η μεγαλόπρεπη Νάξος, που βρίσκεται μόλις λίγες ώρες μακριά με το πλοίο από την Αθήνα, προσφέρεται για μία ευρεία γκάμα επιλογών εξερεύνησης σε όλα τα επίπεδα. Οι υπέροχες αχανείς αμμουδερές παραλίες της είναι αναρίθμητες, οι προτάσεις για φαγητό και νυχτερινή διασκέδαση ατελείωτες.

Ξεχωριστής αξίας, ωστόσο, είναι και τα γραφικά χωριουδάκια της, καθένα με τη δική του ομορφιά, που κερδίζουν τον ταξιδιώτη από το πρώτο κιόλας λεπτό.

Η Νάξος είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μείγμα που τα έχει όλα: Οι ψηλές ξανθές κορυφές της εναλλάσσονται με τις όμορφες ακτές, οι ενετικοί πύργοι αντικρίζουν τα βυζαντινά ξωκλήσια και η άγρια ομορφιά του τοπίου στην ανατολική ακτή «αγκαλιάζει» αρμονικά τα κεδροδάση του Νότου.

Σήμα κατατεθέν του νησιού και το πρώτο το οποίο θα αντικρίσει φτάνοντας εκεί είναι η ιστορική Πορτάρα, στην άκρη του λιμανιού, αλλά και τα τείχη του παλιού μεσαιωνικού κάστρου, που φιλοξενεί εντός του έναν ολόκληρο ξεχωριστό κόσμο. Από εκεί, από το κέντρο της δράσης του νησιού, ξεκινά η εξερεύνηση. Η περιήγηση του ταξιδιώτη θα αναζητήσει πιθανώς ξακουστά τουριστικά μέρη, όπως οι παραλίες του Αγίου Προκοπίου, της Μικρής και της Μεγάλης Βίγλας και της Αγίας Άννας, αλλά και σημεία ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην ενδοχώρα, όπως το καλοδιατηρημένο πυργομονάστηρο του Μπαζαίου.

Χαλκί, Νάξος, φωτογραφία: Χρήστος Παραβάλος

Σύντομα, όμως, ο επισκέπτης που θέλει να πει πως εξερεύνησε σωστά την Νάξο θα πρέπει να κάνει μία στάση στο Χαλκί. Το Χαλκί είναι η καλοδιατηρημένη παλιά εμπορική πρωτεύουσα του νησιού και εάν έχει ένα σήμα κατατεθέν, τότε αυτό σίγουρα είναι οι ζωηρές μωβ βουκαμβίλιες, που «σκαρφαλώνουν» στα σπίτια και τα παραδοσιακά κτήρια του χωριού, προσδίδοντάς τους ξεχωριστή ομορφιά.

Οι κάτοικοι του χωριού γνωρίζουν την ομορφιά του και έχουν φροντίσει να την αναδείξουν, φτιάχνοντας ολόκληρες καρτποσταλικές γωνίες, όπου το χρώμα των τοίχων είναι ταιριαστό με αυτό του άνθους. Το αποτέλεσμα; Απλά υπέροχο.

Τα αρχοντικά των ντόπιων εναλλάσσονται με τα ιστορικά μνημεία, ενώ στο κεντρικό καλντερίμι θα βρείτε το αποστακτήριο κίτρου της οικογένειας Βαλληνδρά, το παλαιότερο στο νησί.

Μόλις η εξερεύνηση ολοκληρωθεί, μία στάση στο γειτονικό Φιλώτι είναι απαραίτητη. Μετά από μία διαδρομή μέσα από σχεδόν μυστικά, πλακόστρωτα στενά και καμάρες, βρίσκεται κανείς να απολαμβάνει τον καφέ του σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεδάκια με τις χρωματιστές καρέκλες.

Ο αέρας εδώ είναι διαφορετικός και δε θυμίζει σε τίποτα το κλασσικό κυκλαδίτικο τοπίο. Το Φιλώτι είναι μία ξεχωριστή πρόταση στον χάρτη της Νάξου και ακριβώς αυτό είναι που του δίνει αξία.

Κάστρο, Σίφνος

Η Απολλωνία μπορεί να είναι η σημερινή πρωτεύουσα της Σίφνου και το μέρος όπου όλα ζωντανεύουν και εξελίσσονται, όμως δεν υπάρχει τίποτα πιο γραφικό, πιο αυθεντικό και πιο όμορφο από το Κάστρο.

Απαλλαγμένο από κάθε είδους σύγχρονη «παραφωνία», όπως η κυκλοφορία οχημάτων, το Κάστρο της Σίφνου, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, έχει κατορθώσει να διατηρήσει σχεδόν στο ακέραιο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, ενώ η ιστορία του νησιού είναι εδώ διάχυτη σε κάθε βήμα του επισκέπτη.

Χτισμένη άρτια στο χείλος ενός γκρεμού του νησιού, στην περιοχή του Κάστρου θα συναντήσει κανείς τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης που δέσποζε στην κορυφή του λόφου τον 6ο αιώνα π.Χ., τις τοιχοδομές με τις αρχαίες κολόνες και τις ρωμαϊκές σαρκοφάγους στα σοκάκια, τις έξι «λότζιες», δηλαδή τις στοές από τις οποίες μπαίνει κανείς στον οικισμό, αλλά και τα εκκλησάκια του 16ου και του 17ου αι. με τα διακοσμημένα δάπεδα.

Στο κέντρο, βρίσκεται η λατινική καθεδρική εκκλησία και η στήλη με την επιγραφή του Γιαννούλη Ντα Κορώνια από τον 14ο αιώνα.

Κάστρο, Σίφνος, πηγή: Instagram

Ο οικισμός, ένας από τους πιο γραφικούς που υπάρχουν, διατηρεί αναλλοίωτη την οχυρωματική μεσαιωνική οικοδομική μορφή του και θυμίζει ζωντανό μουσείο. Μία βόλτα στα στενά σοκάκια της, με τις ξύλινες σκάλες που οδηγούν στα σπιτάκια των κατοίκων, αλλά και στις σκοτεινές στοές που προσδίδουν μυστήριο είναι αρκετή για να λατρέψετε αυτή την ιδιαίτερη γωνιά της Σίφνου.

Η βόλτα δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη αν δεν καθίσετε να απολαύσετε έναν καφέ ή ένα ποτό στα όμορφα, ατμοσφαιρικά μαγαζάκια της περιοχής, τοποθετημένα στην άκρη του οικισμού, που σας επιτρέπουν να απολαύσετε την ανεμπόδιστη θέα προς το Αιγαίο.

Εδώ, μάλιστα, θα εντοπίσει κανείς εκείνο που ίσως αναζητούσε εξαρχής φτάνοντας στην Σίφνο: το εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων, ένα κυκλαδίτικο εκκλησάκι, χτισμένο πάνω σε έναν βράχο που δεσπόζει μόνος του μέσα στην γαλανή σιφνιώτικη θάλασσα και συνδέεται με το υπόλοιπο νησί με μία λεπτή γραμμή γης, ενώ ένα μονοπάτι οδηγεί τον ενδιαφερόμενο σε αυτό το τόσο ξεχωριστό εκκλησάκι.

Κάστρο, Σίφνος, πηγή: Instagram

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα της εκκλησίας των Επτά Μαρτύρων αποτελεί ίσως μία από τις πιο καρτποσταλικές εικόνες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις Κυκλάδες και είναι απόλυτα συνυφασμένη με το ταξίδι στην περιοχή.

Εκτός από το αγαπημένο αυτό αξιοθέατο, από το Κάστρο μπορεί κανείς να δει τα κοντινά νησιά της Φολεγάνδρου και της Πάρου να ξεχωρίζουν από τη γαλάζια θάλασσα.

Κάτω από το Κάστρο βρίσκεται ο μικρός όρμος Σεράλια, με μια σειρά από ψαροταβέρνες. Την περίοδο του καλοκαιριού, μάλιστα, διοργανώνονται εδώ διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε πολυχώρους τέχνης ανά το νησί, ενώ μία διαδρομή πεζοπορίας, που εκτείνεται κατά μήκος της ακτής του Κάστρου, συνδέει το σημείο με το χωριό της Χρυσοπηγής.

Χώρα, Αμοργός

Αμοργός, πηγή: Instagram

Σε αυτή τη νησιωτική πρωτεύουσα κυριαρχεί ένας συνδυασμός που δύσκολα μπορεί να βρει κανείς σε οποιοδήποτε άλλο μέρος: Εδώ συνυπάρχουν αρμονικά μία άγρια γοητεία και μία αύρα χαλάρωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Αμοργός να καλύπτει όλα τα γούστα, από εκείνους που διψούν για εξερεύνηση, έως εκείνους που ψάχνουν απλώς μία όμορφη γωνιά να ξεκουραστούν, γι’ αυτό και το νησί έχει ορκισμένους θαυμαστές που επιστρέφουν εδώ ξανά και ξανά.

Οι φαν της κατασκήνωσης και των εναλλακτικών διακοπών θα βρουν εδώ ποικιλία, καθώς το νησί διαθέτει τρία διαφορετικά κάμπινγκ. Παράλληλα, ένα πλήθος από παλιά, παραδοσιακά μονοπάτια, που οριακά διαφαίνονται ανάμεσα στις ξερολιθιές αποτελούν ιδανικές διαδρομές για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Τα βράδια, τα παραδοσιακά καφενεία και οι ταβέρνες ανταγωνίζονται τα μπαρ που βρίσκονται στα δύο λιμάνια του νησιού, τα Κατάπολα και την Αιγιάλη, για το ποιος θα κρατήσει την διασκέδαση στα ύψη, η οποία συνεχίζεται στο αμείωτο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα γραφικά χωριά, όπως η Λαγκάδα, τα Θολάρια και ο Ποταμός, αντιμάχονται το ένα το άλλο σε ομορφιά. Τίποτα, όμως, δε θα ήταν το ίδιο σε αυτό το νησί χωρίς την αριστοκρατική του Χώρα. Η Χώρα της Αμοργού, που έχει χαρακτηριστεί και μία από τους πιο πολύχρωμους οικισμούς ολόκληρης της Ευρώπης, είναι ένα μέρος ολοζώντανο, που έχει να προσφέρει πλούσιο θέαμα και εμπειρία στον επισκέπτη της.

Αμοργός, πηγή: Instagram

Στην ατμοσφαιρική Χώρα μπορεί κανείς να απολαύσει το απόλυτο πανοραμίκ θέαμα των ανεμόμυλων που στέκουν περήφανα στη ράχη της, άλλα και πολλά ακόμη κατάλοιπα της ιστορικής πορείας του νησιού, όπως τον βενετσιάνικο πύργο του Γαβρά, αλλά και το ολόλευκο εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη, πάνω στο βράχο, στη μέση του οικισμού. Εκεί δεσπόζει και το μικροσκοπικό κάστρο που οχύρωσαν το 13ο αιώνα ο Ιερεμίας και ο Ανδρέας Γκύζης.

Η Αμοργός αποτελεί ασύγκριτο παράδειγμα ελληνικής νησιωτικής ομορφιάς και μερικές εικόνες της Χώρας είναι αρκετές για να σας πείσουν ότι ο ισχυρισμός αυτός κάθε άλλο παρά υπερβολικός είναι.

Κλήμα, Μήλος

Κλήμα, Μήλος, πηγή: Instagram

Αυτό το μοναδικής ομορφιάς νησί δεν θα γινόταν να μην έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με ένα από τα πανέμορφα χωριά του. Διαθέτοντας περισσότερες από 75 παραλίες και χρώματα κυκλαδίτικα μεν, που όμως δεν μοιάζουν με κανέναν άλλο γείτονά του, η Μήλος είναι ένας τόπος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε.

Η Μήλος αποτελεί ουσιαστικά ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μείγμα από τις υπέροχες και πολυφωτογραφημένες παραλίες της, τα μικρά χωριά της με το ιδιαίτερο χρώμα τους, αλλά και τα μνημεία, που μαρτυρούν μία ενδιαφέρουσα ιστορική πορεία στο χρόνο. Αν κανείς αρχίσει να εξερευνά το νησί, θα βρει ζωντανές μνήμες – κειμήλια από την αρχαιότητα μέχρι τα πρώτα χριστιανικά χρόνια κι από την εποχή των Ενετών μέχρι τον Μεσοπόλεμο.

Έτσι, οι μέρες θα περνούν γεμάτες με εμπειρίες και το ταξιδιώτης δεν θα καταλαβαίνει πώς περνάει ο χρόνος…

Παρά το γεγονός ότι οι παραλίες αποτελούν τον κυριότερο λόγο έλευσης των ταξιδιωτών στο νησί, ο επισκέπτης της Μήλου δεν θα πρέπει να παραλείψει την εξερεύνηση στα χωριά του νησιού, καθώς η Μήλος φιλοξενεί μερικά από τα πιο όμορφα χωριά των Κυκλάδων.

Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί το κουκλίστικο Κλήμα. Αυτό το μικροσκοπικό παραδοσιακό ψαροχώρι, γεμάτο με σύρματα και σπίτια για ψαράδες με χρωματιστές πόρτες που «βουτούν» στη θάλασσα που εκτείνεται μπροστά τους είναι πραγματικά σαν πίνακας ζωγραφικής, γι’ αυτό και αποτελεί από μόνο του ένα αξιοθέατο.

Κλήμα, Μήλος, πηγή: Instagram

Από εκεί, τα γραφικά πλακόστρωτα στενά θα σας οδηγήσουν στα γειτονικά χωρία και στο υπόλοιπο νησί, που έχει τόσα ακόμη να σας δείξει. Από τον βαθύ κόλπο του Αδάμαντα, που φιλοξενεί και το λιμάνι του νησιού και αποτελεί την πρώτη εικόνα που θα αντικρίσει ο ταξιδιώτης, φτάνοντας εκεί, στην κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα Πλάκα, αλλά και το βορειοανατολικό άκρο του νησιού, τα Πολλώνια, όλα είναι μέρη που αξίζουν την ματιά και τον χρόνο σας.

Εκεί, επίσης, θα βρείτε και μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως το αξιόλογο Εκκλησιαστικό Μουσείο, ο σπάνιας αρχιτεκτονικής ομορφιάς ναός της Αγίας Τριάδας, το σύγχρονο Μεταλλευτικό Μουσείο, τον αρχαιολογικό χώρο της Φυλακωπής, αλλά και τα παροπλισμένα, αλλά άκρως γοητευτικά θειωρυχεία και το μεταλλείο της Αγγεριάς.

Αποκορύφωμα όλης της εμπειρίας στην Μήλο, φυσικά, αποτελεί η επίσκεψη στις παραλίες του νησιού, οι μαγικές εικόνες των οποίων δημιουργήθηκαν από την μακρά ηφαιστειογενή περιπέτεια της γης της Μήλου.

Γιαλός, Σύμη

Σύμη, πηγή: Instagram

Όσα και να πει κανείς για το μικρό νησί των Δωδεκανήσων είναι λίγα. Η Σύμη, όσο μικρή είναι, τόσο κερδίζει στα σημεία σε ομορφιά και γραφικότητα, χαρίζοντας εικόνες αληθινά εντυπωσιακές.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταπληκτική εντύπωση που σχηματίζει στους επισκέπτες της η Σύμη διαδραματίζουν τα 2.500 πολύχρωμα νεοκλασικά που απλώνονται από τον Γιαλό, την περιοχή όπου βρίσκεται και το λιμάνι του νησιού, μέχρι και το Χωριό.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατασκευαστικής δημιουργίας χαρίζει ένα μοναδικό σύνολο αρχιτεκτονικής, που όμοιό του δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ο οικισμός του Γιαλού είναι ένας από τους πρώτους που χαρακτηρίστηκαν διατηρητέοι στην Ελλάδα, γεγονός που του πρόσφερε απλόχερα την δυνατότητα να προστατευθεί, παραμένοντας ανέγγιχτος και διατηρώντας στο ακέραιο την παραδοσιακή ομορφιά του.

Το μικρό νησί αποτελεί πόλο έλξης για ένα πιο ιδιαίτερο ταξιδιωτικό κοινό, πιο σοφιστικέ. Μάλιστα, από τη δεκαετία του ’90 και μετά, το νησί αποτέλεσε αγαπημένο προορισμό και κρυφό μυστικό των ψαγμένων Άγγλων και των πιστών που έρχονταν από τη Ρόδο για να προσκυνήσουν το μοναστήρι του Πανορμίτη.

Ωστόσο, αργότερα το νησί απέκτησε φήμη και άρχισαν να καταφθάνουν σε αυτό ανήσυχοι Έλληνες και περίεργοι ταξιδιώτες, που ήθελαν να ανακαλύψουν τι το ξεχωριστό έχει η ξακουστή Σύμη.

Σύμη, πηγή: Instagram

Όσοι αρέσκονται στα roadtrips και τις μεγάλες διαδρομές, εδώ δεν θα βρουν αυτό που ψάχνουν. Θα βρουν, ωστόσο, κάτι που είχαν ανάγκη, χωρίς ίσως να το έχουν συνειδητοποιήσει.

Το νησί είναι αρκετά μικρό, ενώ το οδικό του δίκτυο δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο. Οι περισσότερες παραλίες, μάλιστα, προσεγγίζονται κατά κύριο λόγο με καΐκι ή θαλάσσιο ταξί.

Το σημείο που ξεχωρίζει σε αυτό το νησί είναι το χωριό του Γιαλού, εκεί όπου είναι και το λιμάνι. Ο Γιαλός έχει καταφέρει κάτι δύσκολο: Διατηρεί ανέγγιχτο τον αυθεντικό παραδοσιακό του χαρακτήρα, ενώ παράλληλα παρουσιάζει και την μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη. Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι το Ρολόι, μία κατασκευή του 1881, ενώ αμέσως μετά ξεχωρίζει το κτίριο της αστυνομίας. Πρόκειται για ένα κτήριο που αποτελεί άρτιο δείγμα της αρχιτεκτονικής της Ιταλοκρατίας, από την οποία έχει περάσει η Σύμη.

Από την άλλη, το λιμάνι του Γιαλού, με το χρώμα της καραμέλας, απλώνεται αρμονικά μπροστά σε μία σειρά από παραθαλάσσιες βίλες, που έχουν χτιστεί στην πλαγιά.

Σύμη, πηγή: Instagram

Ολόκληρη η περιοχή του Γιαλού αποτελεί εθνικό μνημείο. Θέλοντας να εξερευνήσετε το υπόλοιπο νησί, επιλέξτε να πάρετε τον δρόμο που οδηγεί στη λιθόστρωτη Καλή Στράτα με τα περίφημα 500 σκαλοπάτια. Ο δρόμος είναι μακρύς, ωστόσο το Χωριό, που βρίσκεται ψηλά και χαρίζει υπέροχη θέα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Εκεί, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε τα ερείπια του επιβλητικού κάστρου, που «ζούσε» άλλοτε εκεί, ενώ λίγο πιο δίπλα θα βρείτε την Παναγιά του Κάστρου, στην οποία θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά την εικόνα της Δευτέρας Παρουσίας του μεταβυζαντινού αγιογράφου Γεωργίου Κλόντζα.

Must θεωρείται και μία βόλτα στα αρχοντικά Χατζηαγαπητού – Χατζηιωάννου και Φαρμακίδη, όπου στεγάζεται και το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και στο δημοτικό ιατρείο, όπου φυλάσσονται τα αντικείμενα του παλιού φαρμακείου.

Για να ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στην Σύμη, μην παραλείψετε να περάσετε από το παραθαλάσσιο γραφικό χωριό Πέδι, απ’ όπου μπορείτε, στη συνέχεια, να κάνετε και τη διαδρομή μέχρι τον Πανορμίτη, μέσα από ένα κυπαρισσόδασος με πολλά γραφικά μοναστήρια κι εκκλησάκια.

Αγνή, Κέρκυρα

Αγνή, Κέρκυρα, πηγή: Instagram

Ένα ξεχωριστό ελληνικό νησί, με αύρα βενετσιάνικη, δε θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτήν εδώ τη λίστα. Η αρχόντισσα των Επτανήσων, Κέρκυρα έχει αμέτρητα πράγματα να δει κανείς, να γνωρίσει και να απολαύσει.

Ένα νησί πλούσιο σε όλα, που προσφέρει υλικό στους λάτρεις της θάλασσας, της φύσης, αλλά και της ιστορίας, με ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, αλλά και μία ιστορική πόλη – κόσμημα, που περιβάλλεται από ένα πλήθος μικρών, νησιωτικών και ιδιαίτερα αξιόλογων χωριών… Η Κέρκυρα είναι όλα αυτά και ακόμη περισσότερα.

H Παλιά Πόλη αποτελεί την καρδιά και ταυτόχρονα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών του νησιού και όχι άδικα, καθώς εντός των «συνόρων» του φιλοξενεί μία πληθώρα από αξιόλογα αξιοθέατα. Το παλιό και το νέο φρούριο, η Πλατεία Σπιανάδα με το Λιστόν, η μεγάλη τοξωτή στοά, οι μοναδικής ομορφιάς συνοικίες Καμπιέλο, Μον Ρεπό και Αχίλλειο και τα κτήρια μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας είναι μόνο μερικά από όσα ενδιαφέροντα θα συναντήσει κανείς φτάνοντας στην Παλιά Πόλη.

Αγνή, Κέρκυρα, πηγή: Instagram

Όλα αυτά, άλλωστε, είναι στοιχεία που οδήγησαν την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας να «κερδίσει» τον τίτλο του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι υπέροχες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, που περιβάλλονται από την καταπράσινη φύση, τα μουσεία, οι εκκλησίες και κυρίως η ξεχωριστή πολιτισμική παράδοση της Κέρκυρας την έχουν αναδείξει σε έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό διεθνώς.

Ωστόσο, η εικόνα σας από την Κέρκυρα δεν έχει ολοκληρωθεί εάν δεν επισκεφθείτε τα αξιόλογα γραφικά χωριά της. Άρτιο παράδειγμα αποτελεί ο κόλπος Αγνή, που βρίσκεται σε έναν ήσυχο όρμο στη βορειοανατολική ακτή του νησιού. Πρόκειται για ένα ήσυχο μέρος, που κρατά ζωντανά τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά και πολιτισμικά στοιχεία της Κέρκυρας και προσφέρει στον επισκέπτη της όλα όσα μπορεί να χρειαστεί κατά την απόδρασή του εκεί.

Αγνή, Κέρκυρα, πηγή: Instagram

Ένας πράσινος παράδεισος, ανάμεσα σε άλλα ψαροχώρια, που έχει αναδειχθεί σε υπολογίσιμη τουριστική δύναμη και αξίζει να τον επισκεφθείτε.

Καστελόριζο

Δεν είναι -ακόμη- πολλοί εκείνοι που να έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν την ξεχωριστή ομορφιά που κρύβεται στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας. Όποιος έρθει στο Καστελόριζο, πρέπει να γνωρίζει από πριν πως ότι συναντήσει εδώ δεν έχει καμία σχέση με όσα γνωρίζει μέχρι τώρα.

Η Μεγίστη, όπως την γνωρίζουν οι παλαιότεροι, πήρε την ονομασία Καστελόριζο από τους κόκκινους, «φλογερούς» βράχους όπου είναι χτισμένο το Κάστρο των Ιπποτών, γνωστό και ως Καστέλο Ρόσο.

Το νησί μπορεί να ανήκει μέχρι και σήμερα στην άγονη γραμμή της Ελλάδας, ωστόσο αυτό δεν το εμποδίσει από το να έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την ιταλική κοσμοπολίτικη φινέτσα του, αποτέλεσμα και της γειτνίασής του με τα υπόλοιπα κάποτε ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα. Άλλωστε, πολλοί είναι και οι Ιταλοί που έχουν ανακαλύψει, από τη δεκαετία του ’70, το μικρό ελληνικό νησί και αγόρασαν σπίτια εδώ, περνώντας τα καλοκαίρια τους και αφήνοντας κάτι από την ιταλική αύρα τους φεύγοντας.

Καστελόριζο, πηγή: Instagram

Ο γραφικός οικισμός του νησιού, ο οποίος μάλιστα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, είναι ίσως η χαρακτηριστικότερη εικόνα του νησιού και αυτό οφείλεται κυρίως στο πανέμορφο σύμπλεγμα από μικρές, χρωματιστές νεοκλασικές οικίες, που «αγκαλιάζουν» τον περιβάλλοντα χώρο του λιμανιού και δημιουργούν ένα σκηνικό σαν ζωγραφιά, καθώς τα χρώματα και οι φιγούρες τους αντανακλούν πάνω στα καταπράσινα νερά της θάλασσας.

Το νησί είναι απαλλαγμένο από την έντονη βουή των αυτοκινήτων και ο μοναδικός δρόμος που υπάρχει εκεί είναι για να συνδέει τον οικισμό με το αεροδρόμιο. Οι ρυθμοί εδώ μοιάζουν να κυλούν τόσο αργά που, ερχόμενος κανείς εδώ από κάποια μεγάλη πόλη, θα σκεφτεί πως είναι αδύνατον να περάσει πάνω από δύο ημέρες στο νησί.

Το μόνο που χρειάζεται κανείς να κάνει είναι να αφεθεί στην ιδιαίτερη μαγεία του νησιού, που θα τον ταξιδέψει με τον δικό του τρόπο. Μόλις κανείς μπει στο κλίμα του Καστελόριζου, δεν θα θελήσει να ξαναβγεί.

Καστελόριζο, πηγή: Instagram

Οι λάτρεις της θάλασσας και του καλοκαιριού θα πρέπει να γνωρίζουν πως παρ’ ότι νησί, το Καστελόριζο δεν έχει παραλίες. Η θάλασσα αγκαλιάζει πλούσια το κομμάτι γης του Καστελόριζου και προσφέρεται για άμεση επαφή με τον εξερευνητή της. Βουτιά στα βαθιά κατευθείαν είναι η σχέση που θα αναπτύξει ο επισκέπτης με την θάλασσα του νησιού και είναι μια εμπειρία που θα λατρέψει.

Μετά την δροσερή βουτιά, θα ακολουθήσουν οι βόλτες στον κουκλίστικο μόλο Κορδόνι, αλλά και γνωριμία με το Μεσαιωνικό Κάστρο, το φρούριο των Σταυροφόρων Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη του 14ου αιώνα, το οποίο κατέστρεψε ο Λάμπρος Κατσώνης το 1788, αναγκάζοντας έτσι τους Τούρκους να εγκαταλείψουν το νησί.

Μία στάση για βουτιά στη βραχονησίδα του Ρω σε απόσταση 5,6 χλμ. από τις τουρκικές ακτές θεωρείται must κατά την επίσκεψή μας στο Καστελόριζο. Εκεί βρίσκεται και το μνημείο της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της ξακουστής «Κυράς της Ρω», της μοναδικής κατοίκου του νησιού, που ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία επί δεκαετίες, μέχρι το 1982, οπότε και απεβίωσε. Σήμερα, η βραχονησίδα κατοικείται από ένα μικρό απόσπασμα του ελληνικού στρατού.

Καστελόριζο, πηγή: Instagram

Επόμενος σταθμός είναι φυσικά το Γαλάζιο Σπήλαιο, που λέγεται αλλιώς και Σπηλιά του Παραστά. Το Γαλάζιο Σπήλαιο βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού και είναι προσεγγίσιμο μόνο δια θαλάσσης, με βάρκα. Το Γαλάζιο Σπήλαιο θεωρείται ένα από τα ωραιότερα σπήλαια ολόκληρης της Μεσογείου, τίτλος που έχει αποκτήσει κυρίως χάρη στις αντανακλάσεις του νερού, που χαρίζουν στα νερά του σπηλαίου μοναδικό γαλάζιο χρώμα.

Μόνιμοι κάτοικοι του σπηλαίου; Μία χαριτωμένη οικογένεια από φώκιες, που, αν είστε τυχεροί, θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε φτάνοντας εκεί.

Η περιήγηση στο Καστελόριζο ολοκληρώνεται με το Παλαιόκαστρο, το αρχαιότερο μνημείο του νησιού, στο οποίο σώζονται αρχαία κτίσματα, δεξαμενές, αλλά και νεολιθικά εργαλεία. Κάποια, μάλιστα, φυλάσσονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Καστελόριζο, πηγή: Instagram

Αν η εξερεύνηση του μικρού ακριτικού νησιού δεν σας είναι αρκετή, ένα καΐκι θα σας οδηγήσει μέχρι το Κας της Τουρκίας, όπου θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τη βυθισμένη πολιτεία της Κέκοβα, τον Άγιο Νικόλαο, αλλά και τους Λυκιακούς Τάφους.

Γενικότερα, το νησί προσφέρεται για τους ερωτευμένους, αλλά και για όσους αναζητούν γαλήνη και ηρεμία, μακριά από τα πολύβουα αστικά κέντρα και τους ασφυκτικούς ρυθμούς ζωής.

Ερμούπολη, Σύρος

Ερμούπολη, Σύρος, πηγή: Instagram

Η κυρά των Κυκλάδων, η πρωτεύουσα Ερμούπολη δεν θα μπορούσε, φυσικά, να απουσιάζει από αυτήν εδώ τη λίστα. Απλωμένη μεταξύ των δύο λόφων όπου δεσπόζουν η Ανάσταση των Ορθοδόξων και ο Σαν Τζώρτζης των Καθολικών, με αέρα αρχοντικό, η Ερμούπολη κερδίζει τον ταξιδιώτη της από την πρώτη στιγμή.

Εδώ, ο περίπατος είναι ατελείωτος και έχει πάντοτε κάτι νέο να ανακαλύψεις. Ακριβώς όπως και η Άνω Σύρος, αυτό το σημείο του νησιού κατασκευάστηκε εν μέρει από Ενετούς, γεγονός που αιτιολογεί τον ιταλικό αέρα που αποπνέει. Αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως στενά από μάρμαρο, μεγάλες βίλες και κτήρια σε αποχρώσεις του κόκκινου, που ξεχωρίζουν από το σύνηθες μπλε και λευκό του Αιγαίου επιβεβαιώνουν απόλυτα την «καταγωγή» της Ερμούπολης.

Όλα ξεκινούν από τον κεντρικό δρόμο που ενώνει το λιμάνι με το εμβληματικό Δημαρχείο και την μεγάλη και επιβλητική πλατεία Μιαούλη, μία εικόνα απόλυτα συνδεδεμένη με το νησί. Το κτήριο του Δημαρχείου δεσπόζει περήφανα στο κέντρο της πλατείας, χαρίζοντας μία εντύπωση περισσότερο μνημειακή, αφού θυμίζει ανάκτορο. Ο αέρας που αποπνέει, άλλωστε, δεν είναι τυχαίος, καθώς το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1875 και του 1891.

Από πλατεία Μιαούλη, όπου και να κοιτάξει κανείς, θα βρει κι από ένα σοκάκι, με κρυμμένους «θησαυρούς», έτοιμους να τους ανακαλύψει ο επισκέπτης του νησιού. Ανηφορίζοντας προς τα πάνω, γρήγορα ο ταξιδιώτης θα «πέσει» πάνω στο ιστορικό θέατρο Απόλλων, που θεωρείται έμβλημα της πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης.

Το θέατρο κατασκευάστηκε το 1862-1864, σε σχέδια του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό, που επηρεάστηκε από τέσσερα τουλάχιστον ιταλικά πρότυπα. Πολλοί, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι το θέατρο Απόλλων αποτελεί, ουσιαστικά, μία μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, αν και αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές.

Η λειτουργία του άρχισε στις 20 Απριλίου 1864, με το Ριγκολέττο του Βέρντι, ενώ από το 2002 λειτουργεί εντός του κτηρίου ο «Χώρος Αναμνήσεων του Θεάτρου Απόλλων», που φιλοξενεί εξαιρετικά ενδιαφέροντα εκθέματα, όπως αφίσες, κοστούμια διαφόρων παραστάσεων, αντικείμενα διάσημων καλλιτεχνών και πολλά ακόμη.

Αν συνεχίσει κανείς τον δρόμο του προς τα πάνω, θα νιώσει την αύρα να αλλάζει ελαφρώς και να γίνεται ακόμη πιο αριστοκρατική. Αυτό συμβαίνει καθώς θα εισχωρήσει στην εφοπλιστική συνοικία Βαπόρια, έναν οικισμό με απαστράπτοντα αρχοντικά και ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του νησιού.

Μία στάση εκεί για έναν μεζέ, μαζί με πολλές φωτογραφίες είναι σχεδόν επιβεβλημένη και θα σας χαρίσει την γαλήνη που αναζητάτε. Παρ’ όλα αυτά, η βόλτα δεν τελειώνει εκεί, καθώς η Ερμούπολη προσφέρει πολλά ακόμη για να ανακαλύψει κανείς. Διαλέξτε ένα σοκάκι και αφεθείτε στην περιπλάνηση!

Απολλωνία, Σίφνος

Όπως ψάχνει κάτι παραπάνω από ένα τυπικό κυκλαδίτικο νησί για να περάσει τον χρόνο του, τότε η Σίφνος είναι μία καλή επιλογή, για πολλούς λόγους. Πέρα από το παραδοσιακό, κυκλαδίτικο στυλ, που σταθερά αγαπάμε, αλλά και παραλίες με ξεχωριστό ενδιαφέρον, η Σίφνος είναι ένα νησί πλούσιο σε ιστορία, χρώμα, γαστρονομία, αλλά και λαϊκή παράδοση.

Απολλωνία, Σίφνος, πηγή: Instagram

Η Σίφνος είναι ένας χαρούμενος συνδυασμός από τυπικά κυκλαδίτικα χαρακτηριστικά, όπως τα κατάλευκα, μικρά σπίτια αλλά και τους γαλάζιους τρούλους των εκκλησιών, που συνδυάζονται αρμονικά με εντελώς δικά της χαρακτηριστικά, όπως ανθισμένα παρτέρια, χρωματιστές βουκαμβίλιες και παραδοσιακά χωριά.

Η καρδιά του νησιού χτυπάει στην Απολλωνία, που αποτελεί το επίκεντρο της τουριστικής κίνησης. Πρωτεύουσα της Σίφνου, γραφική στη φυσιογνωμία, αλλά απόλυτα κοσμική, η Απολλωνία συγκεντρώνει όλα τα φιλόδοξα party animals, καθώς εκεί υπάρχει ο κύριος κορμός των προτάσεων νυχτερινής διασκέδασης του νησιού.

Απολλωνία, Σίφνος, πηγή: Instagram

Πρόκειται για μία πρωτεύουσα γεμάτη ζωή, όπου έχει να σας προσφέρει πολλά: Γαστρονομικούς πειραματισμούς σε ωραία εστιατόρια, αλλά και γραφικά ταβερνάκια, βόλτα σε πολυσύχναστα στενά, αλλά και ατελείωτο πάρτι στα ενδιαφέροντα μπαράκια της περιοχής.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται, μάλιστα, ο Δρακάκης, ένα καφέ της παλιάς σχολής, που προσελκύει ντόπιους και επισκέπτες από τον 19ο αιώνα.

Πλάκα, Μήλος

Πλάκα, Μήλος, πηγή: Instagram

Η πρωτεύουσα της Μήλου είναι αντάξια της ξεχωριστής ομορφιάς που χαρακτηρίζει ολόκληρο το νησί. Ένας λαβύρινθος με υπέροχα, μικρά, κυκλαδίτικα σοκάκια είναι η εικόνα που συνθέτει η Πλάκα από μία πρώτη ματιά. Το ήδη φωτογραφικό τοπίο συμπληρώνουν ιδανικά οι ανθισμένες βουκαμβίλιες, που απλώνονται πάνω στα τοιχάκια των κατάλευκων σπιτιών, χαρίζοντας χρώμα και ομορφιά στο τοπίο της Πλάκας.

Η Πλάκα είναι φυσικά όμορφη όλες τις ώρες της ημέρας, ωστόσο οι περισσότεροι προτιμούν να την επισκεφθούν όταν η μέρα κοντεύει να δώσει τη θέση της στη νύχτα. Η μαρμάρινη πύλη της Παναγίας της Κορφιάτισσας είναι μία εξαιρετική τοποθεσία για να απολαύσει κανείς την πανοραμική θέα προς το υπέροχο, κυκλαδίτικο ηλιοβασίλεμα, διαφορετικά μπορεί κανείς να απολαύσει το μαγικό θέαμα από το ενετικό κάστρο του 13ου αιώνα.

Το κάστρο είναι χτισμένο στο λόφο του Προφήτη Ηλία και έχει απρόσκοπτη θέα προς το Αιγαίο, καθώς δεν περιβαλλόταν ποτέ από τείχη, όπως άλλωστε και τα περισσότερα κάστρα που διαθέτουν οι Κυκλάδες. Ως «ασπίδα προστασίας» του, το κάστρο είχε τα ίδια τα σπίτια της πρωτεύουσας.

Πλάκα, Μήλος, πηγή: Instagram

Αργότερα, με το σούρουπο, ξεκινούν οι βόλτες στα λευκά σοκάκια και τα εστιατόρια και τα μπαρ σφύζουν από κόσμο που απολαμβάνει τις νύχτες του στο νησί.

Αν, ωστόσο, κανείς επισκεφθεί την Πλάκα νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβει στην περιήγησή του τα αξιοθέατα που βρίσκονται πέριξ της πρωτεύουσας του νησιού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι κατακόμβες, το θέατρο και η αρχαία πόλη, όπου βρισκόταν το άγαλμα της περίφημης «Αφροδίτης της Μήλου», προτού καταλήξει στο Λούβρο.

Υπέροχοι οικισμοί, με πολλά ταξιδιωτικά μυστικά. Καλή εξερεύνηση!

Διαβάστε επίσης:

Τα ωραιότερα μέρη του πλανήτη για να απολαύσετε την «χρυσή» ώρα του ηλιοβασιλέματος

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα άνοιξε τις υδάτινες πύλες του

Ένα ελληνικό νησί στη λίστα με τα 100 εντυπωσιακότερα του κόσμου