TRAVEL

Ταξίδι στην ανθισμένη Ιαπωνία: Το φυσικό υπερθέαμα των κερασιών φέρνει την άνοιξη

Ιαπωνία, πηγή: Instagram

Πιστές στο ραντεβού τους, οι κερασιές άνθισαν για μια ακόμη φορά στην Ιαπωνία, δημιουργώντας μία από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες του πλανήτη

Η άνοιξη έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη χώρα μας και η αλλαγή της ώρας ήρθε για να υπερτονίσει το χαρούμενο, ανθισμένο τοπίο που απολαμβάνουμε παντού τριγύρω μας, στο πλαίσιο που μας επιτρέπεται. Κι ενώ εμείς αναζητούμε κάθε πάρκο και κάθε γωνιά πρασίνου που μπορεί να μας προσφέρει ένα ευχάριστο διάλειμμα από το βαρύ αστικό τοπίο, σε ένα άλλο μέρος του πλανήτη, πολύ μακριά από εδώ, λαμβάνει χώρα ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά φαινόμενα, υπεύθυνο για μερικές από τις πιο όμορφες εικόνες του κόσμου.

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, στην Ιαπωνία ανθοφορούν οι κερασιές, δημιουργώντας απέραντες εικόνες από αυτό που έχουμε συνηθίσει να γνωρίζουμε ως το «ροζ θαύμα της Ιαπωνίας». Τεράστιες εκτάσεις από ανθισμένες κερασιές δημιουργούν ένα ατελείωτο ροζ τοπίο, σε ένα σκηνικό που μοιάζει κυριολεκτικά βγαλμένο από παραμύθι!

Οι εικόνες που έρχονται από την Ιαπωνία αυτή την εποχή είναι πραγματικά αξιοζήλευτες, με τους πιο φανατικούς ταξιδιώτες να ανυπομονούν για τη στιγμή που θα μπορέσουν να βρεθούν εκεί και να γιορτάσουν μαζί με τους Ιάπωνες την επίσημη έλευση της άνοιξης.

Λόγω του γεωγραφικού εύρους στο οποίο «απλώνεται» η χώρα, οι καιρικές συνθήκες διαφέρουν μεταξύ των περιφερειών, με αποτέλεσμα η ανθοφορία των κερασιών να μην πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε ολόκληρη τη χώρα. Πρώτα ανθίζουν τα δέντρα στο νησί Kyūshū, κατά το τέλος Μαρτίου και μετά, καθώς ο καιρός ζεσταίνει, το ροζ θαύμα απλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα. Τελευταίες αναμένουν να δουν τις κερασιές τους να ανθίζουν οι διάσημες πόλεις Οσάκα και Κιότο.

Για τους Ιάπωνες, η ανθοφορία των κερασιών είναι ένα σημαντικό φυσικό φαινόμενο, γι’ αυτό και λαμβάνει την αντίστοιχη αντιμετώπιση. Η άφιξη της άνοιξης αποτελεί πρώτη είδηση στα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας φροντίζει να ενημερώνει λεπτομερώς κάθε χρόνο τους πολίτες για την κίνηση του «μετώπου της ανθοφορίας», ενώ οι εφημερίδες καλύπτουν ειδησεογραφικά την εξελικτική πορεία, από το άνθισμα του πρώτου μπουμπουκιού ως την πλήρη ανθοφορία των δέντρων.

Η ανθοφορία των κερασιών ονομάζεται σακούρα (sakura) και για τους Ιάπωνες συμβολίζει το εφήμερο της ζωής και τη νομοτέλεια της θνητότητας.


Στην αρχαιότητα, οι αριστοκράτες έγραφαν ποίηση και τραγουδούσαν κάτω από τα ανθισμένα δέντρα, τα οποία αποτελούν κύριο θέμα πολλών λογοτεχνημάτων, χορών και έργων τέχνης. Παράλληλα, σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση, αυτό το πρώτο σινιάλο της άνοιξης μαρτυρά την καλή σοδειά, όπου παλαιότερα περίμεναν με αγωνία οι αγρότες, ώστε να μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Το άνθος της κερασιάς είναι συνδεδεμένο με την αρχαία ιαπωνική παράδοση της hanami, που σημαίνει «βλέπω τα λουλούδια». Με τον όρο «λουλούδια», οι Ιάπωνες συνήθως εννοούν τις κερασιές.

Το απόγειο του εορτασμού του hanami κορυφώνεται στις αρχές Απριλίου, ενώ μέρος του εθίμου είναι τόσο η στοχαστική παρατήρηση της ανθοφορίας των δέντρων, όσο και η διασκέδαση κάτω από τα υπέροχα κλαδιά τους, που γέρνουν φουντωμένα πάνω από τους ανθρώπους.

Το hanami εορτάζεται παραδοσιακά από τους Ιάπωνες με ένα χαρούμενο πικνικ κάτω από τις ανθισμένες κερασιές. Έτσι, κάθε τέτοια εποχή, ιδίως από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, οπότε και η ανθοφορία των κερασιών είναι πλέον εκτεταμένη, κάτοικοι και ταξιδιώτες της χώρας του Ανατέλλοντος Ήλιου συρρέουν στα πάρκα μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα για να γιορτάσουν την επίσημη έλευση της άνοιξης και να απολαύσουν το ολάνθιστο ροζ θέαμα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Masakazu Sugiyama (@sugichanz)

Ολόκληρη η χώρα ντύνεται στα ροζ, με τις κερασιές να βρίσκονται παντού, στα πάρκα, τους δρόμους και τα κανάλια, δημιουργώντας ένα ονειρεμένο σκηνικό. Τα εκπληκτικής ομορφιάς πάρκα της χώρας γεμίζουν από κατοίκους και ταξιδιώτες, συνθέτοντας ένα μαγευτικό υπερθέαμα.

Τα… κλικ των φωτογραφικών μηχανών παίρνουν αμέσως φωτιά και οι εικόνες ανθρώπων με φόντο τις μαγευτικές ιαπωνικές κερασιές κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσα από το διαδίκτυο, παρασέρνοντας πολλούς από εμάς να ερωτευθούμε και μόνο την ιδέα της επίσκεψής μας στην ανοιξιάτικη Ιαπωνία.

Η σημασία που έχει αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο για τους κατοίκους της Ιαπωνίας αποτυπώνεται και σε μία σειρά ειδικών εορτασμών και εκδηλώσεων που διοργανώνονται σταθερά αυτή την εποχή, με στόχο οι άνθρωποι να γιορτάσουν αυτή τη σπουδαία συγκυρία με τους πολλούς συμβολισμούς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη alexei dragunov (@alexei7362)

Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο διοργανώνεται ένα υπαίθριο φεστιβάλ, το οποίο παίρνει σάρκα και οστά κάθε ανοιξιάτικο βράδυ. Οι ανθισμένες κερασιές φωτίζονται με ειδικό φωτισμό, που κάνει το θέαμα να δείχνει ακόμη πιο μαγικό.

Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στους χώρους του φεστιβάλ, όπου απολαμβάνουν παραδοσιακό ιαπωνικό φαγητό. Παράλληλα, ιδιαίτερα οι ταξιδιώτες πρέπει να γνωρίζουν ότι στους χώρους του φεστιβάλ θα βρουν μικροπωλητές που πωλούν μικρογραφίες των ανθισμένων κερασιών, τις οποίες μπορούν να προμηθευτούν ως αναμνηστικά αυτής της μοναδικής εμπειρίας. Αν, όμως, αυτό για κάποιους δεν είναι αρκετό, τότε μπορείτε να αγοράσετε σπόρους, που θα βρείτε επίσης στο φεστιβάλ και να φυτέψετε μία ιαπωνική κερασιά στο σπίτι σας.

Έτσι, θα κρατήσετε για πάντοτε ζωντανή την ανάμνηση ενός από τα ταξίδια που θα θυμάστε για πάντα!

Διαβάστε ακόμη:

Σαν ζωγραφιά: Οι πιο χρωματιστές περιοχές του κόσμου που θα ερωτευτούμε

Η περιπέτεια στο απόγειό της: 10 χώρες του κόσμου που μπορείτε να γυρίσετε σε μία ημέρα

10 κορυφαία αξιοθέατα του κόσμου που απαγορεύεται να φωτογραφίσετε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση