ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

Βόλτα στην μεθυστική Κολμάρ, που αναδείχθηκε κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός

Κολμάρ, Γαλλία, πηγή: Instagram

Ένα άρτιο μείγμα γαλλικού και γερμανικού πολιτισμού, η «μικρή Βενετία», όπως λέγεται αλλιώς, κατάφερε να επικρατήσει έναντι άλλων πόλεων, που αποτελούν βαριά ονόματα στην τουριστική βιομηχανία

Μία μεγάλη διάκριση πέτυχε η γαλλική πόλη Κολμάρ της Αλσατίας, καθώς κατάφερε να «σκαρφαλώσει» στην κορυφή της προτίμησης των ταξιδιωτών και να αναδειχθεί ως ο κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός.

Η διάκριση αυτή ήρθε μέσα από την πλατφόρμα «European Best Destinations», στην οποία περίπου 600 χιλ. άνθρωποι ψήφισαν ποιος είναι ο ευρωπαϊκός προορισμός που έχουν ξεχωρίσει και προτιμούν. Περί τους 100 χιλ. ανθρώπους έδωσαν την ψήφο τους στην γαλλική, γραφική πόλη της Αλσατίας, αναδεικνύοντάς την ως τον πιο αγαπημένο ευρωπαϊκό προορισμό.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι, στον ίδιο διαγωνισμό, η δική μας Αθήνα κατέλαβε την δεύτερη θέση.

Η Κολμάρ, ίσως για τους περισσότερους από εμάς, αποτελεί μία άγνωστη λέξη. Ωστόσο, όσοι θελήσουν να την εξερευνήσουν, σίγουρα δεν θα το μετανιώσουν. Αρκεί μία επίσκεψη στην περιοχή, για να νιώσει κανείς ότι πρωταγωνιστεί σε κάποιο παραμύθι, από εκείνα που έχουν φτιαχτεί με πολύχρωμες εικόνες, αρώματα φρέσκων λουλουδιών, πολύ πράσινο και μια γλυκιά φιλοξενία.

Κολμάρ, Γαλλία, πηγή: Instagram

Τα γραφικότατα, πολύχρωμα μικρά κτήρια δίπλα στον ποταμό ανακατεύονται με το ατελείωτο πράσινο, δημιουργώντας ένα τοπίο ονειρικό. Και μία βόλτα στην πόλη επονομαζόμενη και ως «δρόμος του κρασιού» δε μπορεί παρά να είναι μία μεθυστική εμπειρία…

Τι είναι, όμως, εκείνο που κάνει αυτή την μικρή πόλη της Γαλλίας τόσο ξεχωριστή;

Μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από το περίφημο Στρασβούργο, βρίσκεται μία γαλλική επαρχία με πολλούς κρυμμένους θησαυρούς.

Η πόλη Κολμάρ, των 65 χιλιάδων κατοίκων, ανήκει στην διοικητική περιοχή της Αλσατίας, στο βορειανατολικό τμήμα της χώρας, η οποία αποτελεί την μικρότερη περιφέρεια της γαλλικής επικράτειας, αλλά και εκείνη που κρύβει ίσως τις πιο πολλές και ξεχωριστές ομορφιές. Η ίδια η πόλη χαρακτηρίζεται, απ’ όσους την έχουν επισκεφθεί, ως η ομορφότερη της Γαλλίας, και, ίσως η πιο ωραία της Ευρώπης -όπως, άλλωστε απέδειξε και η ανάδειξή της στον διαγωνισμό.

Colmar, Γαλλία, πηγή: Instagram

Η πόλη, μάλιστα, είναι γνωστή και ως «μικρή Βενετία», γιατί, όπως μαρτυρά και ο τίτλος, πολλοί την παρομοιάζουν με την ιταλική πόλη, γεγονός που μαρτυρά κάτι για την γραφικότητα και την ομορφιά της.

Η μικρή απόσταση της Κολμάρ από την Γερμανία -η πόλη βρίσκεται κοντά στα γαλλικά και γερμανικά σύνορα- χαρίζει στην Κολμάρ, αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια ένα μοναδικό μείγμα γερμανικής μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και γαλλικής κουλτούρας.

Η γοτθική αρχιτεκτονική, που κυριαρχεί στα περισσότερα κτίρια, θα σας ταξιδέψει σε άλλη εποχή.

Κολμάρ, Γαλλία, πηγή: Instagram

Η Κολμάρ είναι γνωστή και ως «πρωτεύουσα των κρασιών της Αλσατίας», αφού αποτελεί το κέντρο παραγωγής και διακίνησης των αλσατικών κρασιών, μίας περιφέρειας που, ούτως ή άλλως, φημίζεται για το υπέροχο κρασί που βγάζει. Το κλίμα της περιοχής είναι και αυτό που εξηγεί τη σχέση της πόλης με τα κρασιά, καθώς είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές οι συνθήκες για την καλλιέργεια αμπέλου και έτσι το Κολμάρ αποτελεί το επίκεντρο παραγωγής και διακίνησης των αλσατικών κρασιών.

Το τοπίο που περιβάλλει την Κολμάρ, άλλωστε, αποτελείται από απέραντους αμπελώνες, τους οποίους διακόπτουν που και που ειδυλλιακά χωριά, χτισμένα μέσα στην πράσινη φύση.

Η πόλη φέρει μακρά ιστορία, καθώς η ίδρυσή της χρονολογείται τον 9ο μ.Χ αιώνα.

Έκτοτε, η πόλη ευημερεί, χάρη στην αμπελουργία, αλλά και τη βιομηχανική ανάπτυξη που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια. Σημαντικό κομμάτι της οικονομικής της άνθισης το οφείλει και στον τουρισμό.

Ωστόσο, παρά το πέρας τόσων αιώνων, τα πολύχρωμα ξύλινα σπίτια της διατηρούνται αναλλοίωτα στον χρόνο, φυλάσσοντας όλες τις αναμνήσεις και την ιστορία του τόπου, για να την αποκαλύψουν σε όποιον θελήσει να έρθει εδώ και να πάρει μία γεύση από την αλσατική ομορφιά.

Κολμάρ, Γαλλία, πηγή: Instagram

Όλα τα επιμέρους στοιχεία αυτής της μικρής, αλλά θαυματουργής πόλης δημιουργούν μία σύνθεση που μοιάζει να έχει βγει από τις σελίδες κάποιου όμορφου παραμυθιού. Πέτρινα, γραφικά σοκάκια, χρωματιστά σπιτάκια, ανθισμένα μπαλκόνια, αξιοθέατα και ντόπια γαλλική κουζίνα με εκλεκτό κρασί σε περιμένουν εκεί.

Την Κολμάρ πρέπει κανείς να την ανακαλύψει με τα πόδια.

Τα μικρά, χαριτωμένα, γραφικά στενά της χαρίζουν ξεχωριστής ομορφιάς περιπάτους στην πόλη, που απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιώτη εκεί. Μία κουκλίστικη σύνθεση, αποτελούμενη από αρχιτεκτονικά μνημεία, καθεδρικούς ναούς, μουσεία και συντριβάνια, δίνουν στην πόλη αυτή μία μοναδική φυσιογνωμία, που δικαίως την κατατάσσει ανάμεσα στις πιο αγαπημένες των ταξιδιωτών.

Αρχικά, ο επισκέπτης της θα πρέπει να περιηγηθεί τα κλασσικά κτίρια, που κρατούν ζωντανή την ιστορία του 9ου αιώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου κτηρίου αποτελεί το Maison Pfister, ένας πύργος που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης από το 1537. Το Maison Pfister φημίζεται για την περίτεχνη διακόσμησή του, αλλά και την αρχιτεκτονική του σύνθεση, γερμανικού αναγεννησιακού ύφους.

Maison Pfister, Colmar, Γαλλία, πηγή: Instagram

Όλα τα ιστορικά, κλασσικά κτήρια της πόλης είναι αναπαλαιωμένα, με τους κατοίκους και τις αρμόδιες Αρχές να καταβάλλουν κάθε απαραίτητη εργασία, ώστε να διασφαλίσουν την γραφικότητα και την ιστορικότητα της πόλης τους.

Ανάμεσα στους καθεδρικούς ναούς, ξεχωρίζει αυτός του St. Martin Eglise, ένας επιβλητικός ναός γοτθικής αρχιτεκτονικής, που «στολίζει» την πόλη από το 1365. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μαρτίνου αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της πόλης. Αφενός, ο ναός είναι και ο μεγαλύτερος της πόλης, αλλά είναι επιπλέον και ένας από τους μεγαλύτερους της περιφέρειας του Άνω Ρήνου. Αγάλματα γοτθικής και αναγεννησιακής εποχής και εντυπωσιακά βιτρό συνθέτουν την εικόνα αυτού του τόσο ξεχωριστού θρησκευτικού αρχιτεκτονήματος.

H εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου, Colmar, Γαλλία, πηγή: Instagram

Στη συνέχεια της περιήγησης, επιβάλλεται μία επίσκεψη στο μουσείο Unterlinden, στο οποίο μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με έργα τέχνης του 13ου αιώνα. Η τέχνη εδώ είναι διάχυτη παντού. Η Κολμάρ, άλλωστε, αποτελεί την γενέτειρα των ανθρώπων που δημιούργησαν το Άγαλμα της Ελευθερίας, του ζωγράφου Martin Schongauer και του γλύπτη Frenteric Bartholdi.

Περί τα 15 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης περνά ο ποταμός Ρήνος. Η πόλη συνδέεται με αυτόν μέσω ενός καναλιού, που συνδέει το Ρήνο με τον ποταμό Λάουχ. Μία βόλτα κατά μήκος αυτού του καναλιού, που αποτελεί και την επονομαζόμενη «Μικρή Βενετία» («la petite Venice») δίπλα στα παραδοσιακά κτίρια που στέκονται στις όχθες του ποταμού, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ολοκληρώσετε μία κουραστική, αλλά πανέμορφη και πλούσια σε εικόνες και εμπειρίες ημέρα.

Είναι μάλλον περιττό να αναφέρουμε ότι οι φωτογραφίες σ’ αυτό το σημείο επιβάλλονται, ενώ για τους πιο ρομαντικούς συστήνουμε ανεπιφύλακτα και μια βαρκάδα αργά το απόγευμα στο κανάλι.

Colmar, Γαλλία, πηγή: Instagram

Μοναδική «παραφωνία» στο παραμυθένιο, γοτθικό αυτό τοπίο είναι ο μεγάλος αριθμός πολυτελών οχημάτων, τις οποίες θα δείτε παντού στους δρόμους της πόλης. Οφείλουμε, βέβαια, να ομολογήσουμε ότι, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μία αχρείαστη, σύγχρονη νότα μέσα στο κλίμα παράδοσης και γραφικότητας, το θέαμα αυτό δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους.

Κι όταν η περιήγηση τελειώσει και θελήσετε να δοκιμάσετε τις τοπικές λιχουδιές της Κολμάρ, το πιάτο σας θα πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει τα παραδοσιακά πολύχρωμα γλυκίσματα, για τα οποία φημίζεται η γαλλική επαρχιακή πόλη.

Η πόλη, όπως και η γαλλική κουζίνα γενικότερα, είναι διάσημη για τα γλυκά της, οπότε δώστε έμφαση σε αυτά, προτιμώντας τα κλασσικά γαλλικά εδέσματα, αλλά και τις μυρωδάτες, γευστικότατες κρέπες, που σκορπίζουν την μυρωδιά τους στα στενά και σε κάνουν να την ακολουθείς, μέχρι να βρεις πού κρύβεται αυτή η λιχουδιά, για να την δοκιμάσεις.

Colmar, Γαλλία, πηγή: Instagram

Αναφορικά με την τοπική κουζίνα, χαρακτηρίζεται και αυτή, όπως και τα περισσότερα σε αυτή την πόλη, από ένα μείγμα της γαλλικής και της γερμανικής κουζίνας.

Το διασημότερο πιάτο που θα συναντήσετε εδώ είναι το «choucroute garnie a Ι alsacienne». Πρόκειται για ένα πιάτο με μαριναρισμένο λάχανο, σιγομαγειρεμένο με 3-4 διαφορετικά λουκάνικα, χοιρινά ποδαράκια και παστό χοιρινό. Σε αυτά μπορεί να προστεθεί και μπουτάκι από πέρδικα ή χήνα.

choucroute garnie a Ι alsacienne

Η τοπική κουζίνα φημίζεται επίσης και για το foie – gras της, ένα λιπαρό γαστρονομικό έδεσμα από συκώτι χήνας ή πάπιας.

Οι λάτρεις του ψαριού θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουν την «truite au bleu», μία πέστροφα ποσέ, μαγειρεμένη σε ένα νοστιμότατο ζωμό (court bouillon) με βότανα, κρεμμύδι και καρότο.

foie – gras

Αυτό το γεμάτο και γευστικό γεύμα δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται με ένα από τα φημισμένα κρασιά της περιοχής. Το κρασί της Αλσατίας δεν είναι απλά ξακουστό, αλλά αποτελεί μάλλον ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Γαλλία στην αμπελουργία.

Εδώ έχει κανείς την ευκαιρία να δοκιμάσει μερικά από τα διασημότερα κρασιά στον κόσμο.

Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε τρία διαφορετικά είδη: AIsace Appellation Controle, Alsace grand cru Appellation Controle, Cremant d Alsace Appellation Controle.

Όποιος, μάλιστα, ενδιαφέρεται να μάθει λίγα περισσότερα για το τελικό προϊόν που θα χαρίσει πλούσια γεύση στον ουρανίσκο του, αρκεί να αναζητήσει μία ξενάγηση στα αμπέλια της περιοχής, αλλά και τον διάσημο δρόμο του κρασιού, που βρίσκεται λίγο πιο έξω από την πόλη.

Colmar, Γαλλία, πηγή: Instagram
Colmar, Γαλλία, πηγή: Instagram

Η ιδανικότερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς την περιοχή είναι κυρίως τους ζεστότερους μήνες, δηλαδή από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Την περίοδο εκείνη, η φύση ανθοφορεί, δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό τοπίο.

Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν είναι ικανό να αφαιρέσει από την ομορφιά αυτού του τόπου, επομένως οποιαδήποτε εποχή και αν αποφασίσει κανείς να επισκεφθεί την Κολμάρ, ένα είναι το σίγουρο: Θα φύγει με μοναδικές εικόνες και αναμνήσεις.