ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 γενικά tips για να τρώτε πιο υγιεινά

Υπάρχουν πολλά είδη διατροφής που μπορεί να επιλέξει ο καθένας, από τη μεσογειακή μέχρι τη χορτοφαγική και τη vegan. Η υγιεινή διατροφή όποια και αν είναι αυτή, αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη ή την επιβράδυνση των προβλημάτων υγείας. Το να τρώτε καλά, καθώς και να γυμνάζεστε, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, παχυσαρκία και πολλά άλλα. Για να πετύχετε τους στόχους σας, οι ειδικοί συμβουλεύουν να κάνετε μικρές σταδιακές αλλαγές.
Η καλύτερη δίαιτα που ακολουθείται είναι αυτή που βασίζεται στην επιστήμη, που σας επιτρέπει να ανταποκριθείτε στις διατροφικές σας ανάγκες και να την τηρείτε μακροπρόθεσμα. Επομένως καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να σας κάνει καλό να ακολουθήσετε μια δίαιτα που σας επιβάλει να τρώτε πράγματα που δεν σας αρέσουν.
Ωστόσο υπάρχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που ορίζουν τα πλαίσια μίας υγιεινής διατροφής πάνω στις οποίες γίνεται συχνή ενημέρωση λόγω της επιστημονικής εξέλιξης. Σε γενικές γραμμές μπορεί να πει κανείς ότι η υγιεινή διατροφή σημαίνει λήψη ποικιλίας τροφίμων, περιορισμό ορισμένων τύπων υδατανθράκων και λιπών, περιορισμός στο αλάτι και έλεγχος στο μέγεθος των μερίδων. Παρακάτω θα δείτε 5 γενικά tips που θα σας βοηθήσουν τα τρώτε πιο υγιεινά ανεξάρτητα με το στιλ της διατροφής σας.

Θέστε όρια στην προστιθέμενη ζάχαρη
Μελέτες έδειξαν ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους και των καρδιακών παθήσεων. Οι «Οδηγίες Διατροφής για Αμερικανούς» προτείνουν το ημερήσιο όριο για την προσθήκη ζάχαρης να μην υπερβαίνει το 10% των θερμίδων. Από τη στιγμή που δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά κάποιο πλεονέκτημα για την πρόσθετη ζάχαρη καλό θα ήταν να την αποφεύγετε.

Λάβετε υπόψη τα λίπη που τρώτε
Το λίπος είναι υψηλό σε θερμίδες. Η λήψη πάρα πολλών θερμίδων μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν όμως διαφορετικά είδη λιπών. Τα λίπη που είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου ή τα έλαια όπως το ελαιόλαδο είναι γενικά πιο θρεπτικά από αυτά που είναι στερεά. Τα στερεά λίπη βρίσκονται σε υψηλές ποσότητες στα κρέατα, τα τυριά, τα βούτυρα και στο πλήρες γάλα. Έχουν περισσότερα κορεσμένα λίπη από τα υγρά έλαια. Οι οδηγίες διατροφής ενθαρρύνουν την κατανάλωση υγρών ελαίων αντί των στερεών. Για παράδειγμα, ένα μικρό cheeseburger μπορεί να έχει 5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, ένα τυπικό cheeseburger μπορεί να έχει 13 και ένα διπλό cheeseburger με μπέικον μπορεί να έχει 24!

Ελέγξτε το αλάτι
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να περιορίσετε το αλάτι, το οποίο τείνει να είναι πολύ υψηλό στις επεξεργασμένες τροφές. Εάν τρώτε αλμυρά, πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορείτε να περάσετε γρήγορα το ημερήσιο όριο ενός κουταλιού αλάτι. Μαζί με πολλά πρόσθετα αλάτια, τα μεταποιημένα τρόφιμα μπορεί να έχουν συντηρητικά, γλυκαντικά και άλλες ουσίες που προστίθενται κατά την προετοιμασία.

Σχεδιάστε ένα πλάνο διατροφής
Το να γνωρίζετε τι πρέπει να τρώτε είναι το ήμισυ του παντός. Η τήρηση ενός συγκεκριμένου πλάνου διατροφής είναι μία μεγάλη πρόκληση. Γι’ αυτό και βοηθά στο να είστε καλά οργανωμένοι και να παραμένετε προσηλωμένοι στον στόχο σας. Όταν η διατροφή είναι υγιεινή, είναι πολύ πιο πιθανό να επιμείνετε στο καθημερινό πρόγραμμα.

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό
Ο διαιτολόγος προτού σας δώσει οποιαδήποτε διατροφή για να ακολουθήσετε, θα καταγράψει το ιατρικό σας ιστορικό και γενικά θα συζητήσει μαζί σας σχετικά με την καθημερινότητα και τις προτιμήσεις σας για να σχεδιάζει ένα προσωποποιημένο διαιτολόγιο προσαρμοσμένο πάνω στα δικά σας μέτρα και σταθμά.