ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 Tips για να αποφύγετε τα περιττά κιλά για όσο μένετε σπίτι

Photo by Alexa Suter on Unsplash

Η ελάχιστη σωματική δραστηριότητα και η άστατη διατροφή, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Η παραμονή στο σπίτι όλη την ώρα, εντείνει την πλήξη, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο. Το lockdown κατάφερε να προκαλέσει το γνωστό ως «συναισθηματικό φαγητό», το οποίο οδηγεί κυρίως στην υπερκατανάλωση τροφής. Ο αυτοέλεγχος όμως, δεν αρκεί για να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής.

Παρακάτω ακολουθούν 5 συμβουλές για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση και την ανθυγιεινή διατροφή:

1. Προγραμματίστε τα γεύματα σας

Ο προγραμματισμός και η προετοιμασία των γευμάτων (συμπεριλαμβανομένων των σνακ) πρόκειται να βοηθήσουν. Μπορείτε να αποφασίσετε να τρώτε μόνο υγιεινά τρόφιμα, αλλά όταν η πείνα γίνεται έντονη, υπάρχει η τάση να επιλέγετε οτιδήποτε είναι διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή και να μην μπείτε στη διαδικασία να μαγειρέψετε κάτι υγιεινό. Έτσι, είναι καλό να έχετε έτοιμα υγιεινά γεύματα σε μέτριες ποσότητες για όταν πεινάσετε.

2. Μην μετατρέψετε το υπνοδωμάτιο και το καθιστικό σε τραπεζαρία

Εάν φέρετε φαγητό στην κρεβατοκάμαρά σας, δεν υπάρχει τρόπος να είστε σε θέση να κρατήσετε τα χέρια σας μακριά από αυτό. Επομένως η λύση είναι να αποφεύγετε να τρώτε στο σαλόνι ή το κρεβάτι.

Photo by Gian Cescon on Unsplash

3. Πίνετε πολλά υγρά

Είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι για την ενίσχυση της υγείας και για να μένετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο. Πιείτε άφθονο νερό και εάν είναι δυνατόν, προγραμματίστε σνακ με φυσικούς χυμούς, smoothies και λεμονάδες.

4. Μασήστε αργά το φαγητό

Ένα πλεονέκτημα του lockdown, είναι ότι έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεση μας. Μασήστε αργά το φαγητό, για να προλάβει να δοθεί η εντολή στον εγκέφαλο ότι έχετε χορτάσει. Έτσι θα καταναλώνετε λιγότερη τροφή και θα αποφύγετε το φούσκωμα.

5. Ακολουθήστε ένα αυστηρό πρόγραμμα

Ίσως να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά μόλις σχεδιάσετε τα γεύματα σας και ξεκινήσετε να ακολουθείτε ένα χρονοδιάγραμμα, θα διαπιστώσετε στην πορεία ότι η ημέρα σας είναι πιο παραγωγική. Επίσης θα έχετε καταναλώσει λιγότερες θερμίδες.

Μην αφήνετε το lockdown να είναι δικαιολογία για την αύξηση του βάρους σας. Στην πραγματικότητα, αντιμετωπίστε το ως ευκαιρία να ανακτήσετε το επίπεδο φυσικής κατάστασης και να απαλλαγείτε από τυχόν περιττά κιλά.