ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τρόφιμα για το πρωινό γεύμα που βοηθούν στην πέψη

Photo by Miguel Maldonado on Unsplash

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που όταν καταναλώνονται συστηματικά στη διατροφή μας, μας βοηθούν να έχουμε μία καλύτερη πέψη, μια διαδικασία που ξεκινά από το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Η διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον οργανισμό. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την πέψη είναι αρκετοί, όπως η διατροφή, η φυσική κατάσταση, ο κύκλος ύπνου και η γενική υγεία και ευεξία.

Όταν δεν λειτουργούν σωστά τα έντερα, τότε υπάρχει κίνδυνος δυσκλοιλιότητα, πρήξιμο και πόνος στην κοιλιά, ενώ είναι πολύ πιθανό η κατάσταση αυτή να προκαλέσει δυσφορία, ημικρανίες και ψυχικές μεταπτώσεις. Γι’ αυτό και είναι καλό να γνωρίζετε ποια είναι τα κατάλληλα τρόφιμα για να ξεκινήσετε τη μέρα σας, ενεργοποιώντας άμεσα τη διαδικασία της πέψης.

Photo by Anda Ambrosini on Unsplash

Δείτε ποια είναι τα 5 βασικά:

1. Παπάγια

Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι το πιο σημαντικό και η παπάγια είναι ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός, για ένα υγιές έντερο. Το φρούτο αυτό, συμβάλει στην ενίσχυση της πεπτικής λειτουργίας καθ ‘όλη τη διάρκεια της, λόγω ενός πεπτικού ενζύμου που ονομάζεται παπαΐνη που βρίσκεται μέσα σε αυτό.

2. Μήλο

Το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχει επίσης ορισμένα μέταλλα και κάλιο. Βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας και διατηρεί επίσης υγιές το πεπτικό σύστημα, χάρη στο ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

3. Αγγούρι

Το απόλυτο καλοκαιρινό λαχανικό, περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται ερψίνη, το οποίο βοηθά στη σωστή πέψη. Τα θαυμαστά αποτελέσματα αυτού του απλού τρόφιμου είναι πολλαπλά, όπως η ανακούφιση από την οξύτητα του στομάχου, τη γαστρίτιδα και τα πεπτικά έλκη.

4. Μπανάνα

Τα οφέλη της μπανάνας για την πέψη είναι γνωστά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες, η οποίες είναι εξίσου σημαντικές για την καλή κυκλοφορία του εντέρου. Μία μπανάνα, είναι μια ικανοποιητική ποσότητα για να προσθέσετε στο πρωινό σας.

5. Μέλι-λεμόνι

Το μέλι και το λεμόνι διαλυμένα σε λίγο ζεστό νερό, είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τόσο την πέψη όσο και την ανοσία. Αν τα καταναλώσετε νωρίς το πρωί με άδειο στομάχι, μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας και να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους.