ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6+1 λόγοι που οι μπανάνες είναι απαραίτητες στη διατροφή μας

Photo by Gabrielle Henderson on Unsplash

Yπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπάτε τις μπανάνες. Είναι νόστιμες, υγιεινές, θρεπτικές και ένα ιδανικό σνακ, που καταναλώνεται μόνο του ή αποτελεί συστατικό για ένα απολαυστικό smoothie. To αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.

Δείτε παρακάτω 8 λόγους για να μην της παραλείπετε από την καθημερινή σας διατροφή

Συμβάλουν στην πρόληψη του έλκους

Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, που βοηθούν στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση τους, ρυθμίζει τις κινήσεις του εντέρου. Επίσης περιέχουν πηκτίνη, μία ουσία η οποία προκαλεί καλύτερη πέψη και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον η αντιόξινη δράση τους, βοηθά στην πρόληψη του έλκους. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση τους, μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα με το πεπτικό, σύστημα, οι μπανάνες είναι το καλύτερο φυτικό «φάρμακο» για τον οργανισμό.

Αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου

Αν και αυτό είναι ευρέως γνωστό, δεν βλάπτει η υπενθύμιση ότι κάλιο στις μπανάνες μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα όταν βρίσκεστε σε μια στρεσογόνα κατάσταση.

Τα υψηλά επίπεδα άγχους τείνουν να καταστρέφουν το κάλιο του σώματος, γι’ αυτό και τρώγοντας τες, θα καταφέρετε να συμπληρώσετε τα επίπεδα του, μόλις νιώσετε ότι εξαντλήστε λόγω άγχους. Εξίσου θετικό είναι και το γεγονός ότι θα νιώσετε καλύτερα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Photo by Gabrielle Henderson on Unsplash

Βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών

Το κάλιο, που περιέχει, συμβάλει μέσω μίας διαδικασίας και στην υγεία των νεφρών. Όσο περισσότερο λαμβάνετε, τόσο λιγότερη είναι η πιθανότητα να έχετε απώλεια ασβεστίου, μέσω των ούρων. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται ομαλή η λειτουργία των νεφρών.

Γενικά, η κατανάλωση οποιουδήποτε φρούτου μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική όταν πρόκειται για την πρόληψη του καρκίνου των νεφρών.

Ενίσχυση την υγεία των οστών

Υπάρχει ένα προβιοτικό που ονομάζεται φρουκτοολιγοσακχαρίτης και περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες μέσα σε αυτές. Η ουσία αυτή, αν εντάξετε τις μπανάνες στη διατροφή σας, ο οργανισμός θα απορροφά περισσότερο ασβέστιο, δυναμώνοντας τα οστά. Παράλληλα ενισχύεται την προστασία κατά της οστεοπόρωσης.

Xαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Οι γιατροί συχνά ενθαρρύνουν ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση, να προσθέσουν περισσότερες μπανάνες στη διατροφή τους. Τα υψηλά επίπεδα καλίου και τα χαμηλά επίπεδα νατρίου, αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το γεγονός αυτό έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες και αποτελεί μια σύσταση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Ενισχύουν την ενέργεια

Οι μπανάνες έχουν ένα υγιές επίπεδο υδατανθράκων, που χαρίζουν ενέργεια. Η κατανάλωση τους ως πρωινό ή μετά από μια σκληρή προπόνηση μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τις δυνάμεις σας.

Προκαλούν καλύτερη διάθεση

Οι μπανάνες έχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στο σώμα να παράγει σεροτονίνη. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής σας βοηθά να αισθάνεστε ήρεμοι και σταθεροποιεί τις διαθέσεις σας με φυσικό τρόπο. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε κακόκεφοι, φάτε απλά μία μπανάνα.