ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 Τροφές που βοηθούν στον ύπνο

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει ορισμένες λειτουργίες του οργανισμού και να δουλέψει ως «φάρμακο» σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή της αϋπνίας. Πολλοί από εμάς αυτές τις μέρες βιώνουμε μεγαλύτερο άγχος, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο ύπνος που είναι ζωτικής σημασίας, για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων χρόνιων ασθενειών, να βοηθήσει στη λειτουργία του εγκεφάλου, την πέψη και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να εντάξουμε καθημερινά στη διατροφή μας τρόφιμα, που αποδεδειγμένα βοηθούν στο να έχουμε έναν ποιοτικό ύπνο.

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

1 Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα, μαζί με αρκετά άλλα είδη καρπών με κέλυφος, αποτελούν πηγή της ορμόνης μελατονίνη, που ρυθμίζει τον ύπνο. Τα αμύγδαλα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου που μπορεί να βοηθήσει, ειδικά για εκείνους που υποφέρουν από αϋπνία. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες , η οποία είναι γνωστό ότι τον διαταράσσει.

2 Γαλοπούλα

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η γαλοπούλα είναι ένα εξαιρετικό φαγητό που προάγει τον ύπνο, χωρίς να έχει μελετηθεί παραπάνω ο ρόλος της. Στα συστατικά της, περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο αυξάνει την παραγωγή της μελατονίνης,

3 Αφέψημα χαμομηλιού

Το τσάι χαμομηλιού είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Περιέχει αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή που συχνά οδηγεί σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και η καρδιακή νόσος.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι η κατανάλωση χαμομηλιού, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη και να βελτιώσει την όψη του δέρματος.

Photo by Kimzy Nanney on Unsplash

4 Ακτινίδια

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες το ακτινίδια εκτός από χαμηλές θερμίδες, διευκολύνουν και τον ύπνο. Περιέχουν σεροτονίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που σας βοηθά να κοιμηθείτε ήρεμα το βράδυ.

5 Λιπαρά ψάρια

Ο συνδυασμός ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D στα λιπαρά ψάρια, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, καθώς και τα δύο συστατικά που έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης.

6 Καρύδια

Η κατανάλωση καρυδιών έχει υποστηριχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, καθώς αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές μελατονίνης.

7 Άσπρο ρύζι

Σε μια μελέτη, συγκρίθηκαν οι συνήθειες ύπνου των 1.848 ατόμων με βάση την πρόσληψη λευκού ρυζιού, ψωμιού ή ζυμαρικών. Παρατηρήθηκε ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες κοιμόντουσαν πιο ποιοτικά. Μάλιστα παρατηρήθηκαν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, σε όσους έτρωγαν μία ώρα πριν ξαπλώσουν.