ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 βιταμίνες για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

χάπι
Φωτογραφία από τον χρήστη Anna Shvets στο Pexels

Αν σας συμβαίνει συχνά να αναρωτιέστε αν έχετε απενεργοποιήσει ηλεκτρικές συσκευές προτού φύγετε από το σπίτι, ή αν έχετε στείλει ένα επείγον επαγγελματικό email, ενώ το έχετε κάνει λίγα λεπτά πριν, τότε ίσως να χρειάζεται να ενισχύσετε τη μνήμη σας. Η λύση που θα σας βοηθήσει είναι οι βιταμίνες.

Δείτε παρακάτω επτά κατάλληλες βιταμίνες, οι οποίες θα δώσουν λύση στο πρόβλημα:

1. Βιταμίνη Ε

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης βοηθά στην προστασία των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο,  ενώ υπάρχουν ενδείξεις, ότι τα προστατεύσει, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η βιταμίνη Ε έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία μνήμης των ηλικιωμένων. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού λάβετε τη βιταμίνη Ε ως συμπλήρωμα μνήμης, καθώς οι υψηλές δόσεις μπορούν να έχουν επίδραση στα φάρμακα πήξης του αίματος.

2. Βιταμίνη Β6

Εκτός από την υγιή διατήρηση πολλών λειτουργιών του σώματος, η βιταμίνη Β6 έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μνήμη, ενώ υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου. Η έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή πρόσληψη, είχε ως αποτέλεσμα, τη βελτίωση της μνήμης με την πάροδο του χρόνου και την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες με ταχύτερο ρυθμό. Καταναλώστε τόνο, αυγά, καρότα και άλλα λαχανικά, για μια καλή πηγή βιταμίνης Β6.

3. Βιταμίνη Β12

Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Β12, μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα σε υγιές επίπεδο. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ, που σχετίζεται με μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Αυτή η βιταμίνη έχει επίσης την ικανότητα να επιδιορθώνει τις νευρικές ίνες του εγκεφάλου και είναι ένας μεγάλος ενισχυτής μνήμης, όταν συνδυάζεται με βιταμίνη Β6. Το βοδινό κρέας, το συκώτι, τα μύδια και η πέστροφα, περιέχουν σημαντικές ποσότητες.

Φωτογραφία από τον χρήστη Anna Shvets στο Pexels

4. Βιταμίνη Β9

Το φολικό οξύ, επίσης γνωστό ως βιταμίνη Β9 , βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, το οποία επιτρέπουν την μεγαλύτερη παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Αυτή η βιταμίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το ποσοστό απώλειας μνήμης, που σχετίζεται με τη γήρανση. Αν ψάχνετε για μια καλή πηγή βιταμίνης Β9, δοκιμάστε να τρώτε τροφές φτιαγμένες από δημητριακά ολικής αλέσεως ή πίνοντας χυμό από πορτοκάλια ή ντομάτες.

5. Βιταμίνη C

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C, είναι τόσο ευεργετικές για την υγεία και βοηθούν στη μνήμη. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ προβλημάτων μνήμης και μωρών που πάσχουν από ανεπάρκεια βιταμίνης C. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η βιταμίνη C έχει προστατευτικές ιδιότητες έναντι προβλημάτων μνήμης και απώλειας ψυχικής εγρήγορσης. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές για τη βιταμίνη C, ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή όπως το γκρέιπφρουτ .

6. Βιταμίνη D

Η έλλειψη βιταμίνης D έχει αποδειχθεί ότι διαταράσσει την ικανότητα του εγκεφάλου να σχεδιάζει, να επεξεργάζεται και να σχηματίζει νέες αναμνήσεις. Μία μελέτη δείχνει ότι το μειωμένο επίπεδο βιταμίνης D στους ηλικιωμένους, σχετίζεται με την απώλεια μνήμης λόγω γήρανσης. Φροντίστε να τρώτε περισσότερο σκουμπρί , τόνο και τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, για να αυξήσετε την καθημερινή σας πρόσληψη.

7. Βιταμίνη Β3

Η νικοτιναμίδη, η οποία είναι μια μορφή βιταμίνης Β3 , έχει βρεθεί, σε πρόσφατες μελέτες, ότι μειώνει τα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer. Δεδομένου ότι αυτές οι δοκιμές διεξήχθησαν σε ποντίκια, απαιτούνται περαιτέρω κλινικές για τον προσδιορισμό των επιδράσεων της βιταμίνης Β3 στους ανθρώπους. Εκτός από τη μείωση του κινδύνου και των επιπτώσεων της νόσου, η βιταμίνη Β3 μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και τη χοληστερόλη LDL. Ο τόνος, το κοτόπουλο , η γαλοπούλα, ο σολομός και τα σπαράγγια, παρέχουν μία σημαντική πηγή.