ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 χρήσιμα tips για τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων

Photo by One Shot from Pexels

Οι μέρες της καραντίνας αποτελούν μία μεγάλη δοκιμασία για όλους μας. Γι’ αυτό καλό είναι μερικές φορές να σκεφτόμαστε πιο ψύχραιμα και να βρίσκουμε τρόπους να αξιοποιούμε τον χρόνο με δημιουργικό τρόπο. Μέσα στην όλη ταραχή που προκάλεσε η πανδημία, πολλοί από εμάς γίναμε επιφυλακτικοί ακόμα και με τα τρόφιμα σχετικά με το πόσο ασφαλή είναι

Με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή δίοδο μετάδοσης του νέου ιού. Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν την  εξάπλωση του ιού, δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού μέσω των τροφίμων.

Ωστόσο το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας σας συστήνει τα παρακάτω ως καλές πρακτικές
υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων όπως:

-Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού

-Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού

-Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού

-Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού

-Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα

-Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του

-Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας,
πουλερικά, θαλασσινά)

-Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια

Οι παραπάνω οδηγίες έχουν στόχο να μας βοηθήσουν και να μας απαλλάξουν από μία περιττή ανησυχία σχετικά με το αν παρασκευάζουμε με ασφάλεια το φαγητό στο σπίτι. Η υγιεινή διατροφή προσφέρει πάντα πολλά οφέλη στον οργανισμό και την ψυχική υγεία. Ειδικά αυτές τις μέρες μπορούμε όλοι να φροντίζουμε λίγο παραπάνω τον εαυτό μας.