ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 tips για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα στη δίαιτα σας

Αν έχει έρθει η στιγμή που πήρατε τη μεγάλη απόφαση να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να ξεκινήσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, τότε καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι η συνεχόμενη απώλεια βάρους είναι μια αργή διαδικασία και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να παραιτηθείτε από αυτήν πριν φτάσετε στο στόχο σας. Το μυστικό είναι να θυμάστε πάντα τον λόγο για τον οποίο πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε τη δίαιτα και να μην παραιτείστε από τον στόχο σας όσα εμπόδια και αν συναντήσετε. Δείτε μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να την τηρήσετε χωρίς παραστρατήματα για να δείτε τους κόπους σας να αποδίδουν.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους
Το πρώτο βήμα για να έχει επιτυχία η δίαιτα σας είναι να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους. Το στοιχείο του εφικτού, όπως η απώλεια 5 κιλών είναι σχετικά εύκολο να πραγματοποιηθεί. Μόλις το καταφέρετε θα νιώσετε αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σας για να συνεχίσετε και να χάσετε πολλά περισσότερα.

Προχωρήστε σιγά
Η επιτυχία της δίαιτας συνεπάγεται ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και αυτό δεν γίνεται εν μία νυκτί. Έχετε περισσότερες πιθανότητες να μην ανακτήσετε το χαμένο βάρος εάν το χάσετε σιγά σιγά. Οι άνθρωποι που λιμοκτονούν κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας είναι που επιρρεπείς και έχουν υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας. Εάν καταναλώνετε 200 θερμίδες λιγότερο την ημέρα, δεν θα νιώσετε τόση έντονη την αλλαγή και το βάρος θα χάνεται αργά αλλά σταθερά. Εξάλλου η βέλτιστη απώλεια βάρους είναι 1 με 2 κιλά την εβδομάδα.

Παρεκτραπείτε με μέτρο
Μπορεί να έρθει κάποια στιγμή που δεν θα καταφέρετε να αντισταθείτε στο αγαπημένο σας γλυκό ή junk food. Αυτό είναι κάτι λογικό γιατί μπορεί να συμβεί στον καθένα. Για να αποφύγετε όμως την ιδέα να παραιτηθείτε από τη δίαιτα αρκεστείτε σε ελάχιστες μπουκιές και γίνετε πιο συγκρατείς για τον επόμενο μήνα.

Μην είστε τελειομανείς
Ο μόνος λόγος που δεν πρέπει να τα κάνετε όλα πάντα τέλεια είναι ότι το μικρό λάθος ή παραστράτημα θα σας προκαλέσει εντονότερη απογοήτευση φέρνοντας σας κοντά στον κίνδυνο να εγκαταλείψετε την προσπάθεια σας. Δεν πειράζει ούτε αν υποκύψετε μία φορά σε έναν πειρασμό, ή αν κάνετε μία λάθος επιλογή στο πρόγραμμα σας. Αυτό που έχει σημασία είναι να είστε συνεπείς αλλά χωρίς υπερβολές.

Βρείτε συμπαράσταση
Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι που ξεκινήσατε δίαιτα ούτε και παράλογοι που ανυπομονείτε να δείτε το σώμα σας να αλλάζει. Μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία σας με άτομα του φιλικού ή του συγγενικού σας περιβάλλοντος που τυχαίνει να έχουν πάρει την ίδια απόφαση με εσάς. Η συμπαράσταση κατά τη διάρκεια της δίαιτας και ειδικά στην πρώτη φάση που χρειάζεται χρόνος και υπομονή να συνηθίσετε τα νέα δεδομένα, παίζει σημαντικό ρόλο για την ψυχολογία σας. Θα σας ενθαρρύνει και θα σας δώσει κίνητρο να συνεχίσετε, ακόμα και αν το δείτε ανταγωνιστικά το θέμα.

Κάντε υπομονή
Για να χάσετε σωστά τα κιλά ώστε να μην τα ανακτήσετε μόλις διακόψετε τη διατροφή και μπείτε στη φάση της συντήρησης, πρέπει να κάνετε υπομονή. Τα πρώτα κιλά χάνονται πιο εύκολα σε σχέση με τα τελευταία. Επομένως μπορεί να μείνετε στάσιμοι για αρκετές εβδομάδες μέχρι να αρχίσει να μειώνεται ξανά το βάρος σας. Το σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και πρέπει να είστε υπομονετικοί τηρώντας αυστηρά το πρόγραμμά σας.

Ανταμείψτε τον εαυτό σας
Μόλις αντιληφθείτε ότι χάσατε τα πρώτα κιλά, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι από ένα καινούριο τζιν παντελόνι, μέχρι ένα χαλαρωτικό μασάζ ή μία ανανέωση στο hair look σας. Σε καμία περίπτωση μην επιλέξετε για επιβράβευση παχυντικά γλυκά ή junk food γιατί θα καθυστερήσετε το χρόνο απώλειας κιλών.

Επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο
Κανένας δεν μπορεί να σας κατευθύνει σωστά και να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο πλάνο για εσάς από έναν διαιτολόγο. Θα σας βοηθήσει στο να ακολουθήσετε την κατάλληλη διατροφή σύμφωνα με τα κιλά, τους στόχους και την καθημερινή σας ρουτίνα. Είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι θα έχετε να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με τη διαρκή παρακολούθηση ενός ειδικού. Ακόμα και αν δείτε ότι κάτι σας δυσκολεύει θα μπορέσετε να το συζητήσετε μαζί του ώστε να σας δώσει τη λύση που χρειάζεστε.