ΔΙΑΤΡΟΦΗ

9 μη αμυλούχα λαχανικά για τον έλεγχο του διαβήτη

Photo by Monika Grabkowska on Unsplash

Εάν έχετε διαβήτη ή προσπαθείτε με άλλο τρόπο να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, σίγουρα θα γνωρίζετε ότι η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύτιμα για όλους. Όμως, όταν παρακολουθείτε το ζάχαρο σας, τότε χρειάζεται να φιλτράρετε λίγο παραπάνω αυτά  που βάζετε στο πιάτο σας, καθώς μερικά από αυτά είναι πιο φιλικά σε σχέση με άλλα.

Τα λαχανικά μας παρέχουν μια μεγάλη δόση βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Ορισμένα έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο. Αυτό θεωρείται σύνθετος υδατάνθρακας, επειδή περιέχει πολλά μόρια σακχάρου, που ενώνονται και μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του στο αίμα. Επομένως αυτός είναι και ο λόγος που τα άτομα με διαβήτη, πρέπει να τα αποφεύγουν.

Υπάρχουν όμως και τα μη αμυλούχα λαχανικά, που η κατανάλωση τους επιτρέπεται ελεύθερα και προσφέρουν μία μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Επιπλέον έχουν λιγότερες θερμίδες και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό, καθιστώντας τα ιδανικά για τη δημιουργία των γευμάτων σας.

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά

Αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες. Η ίνα έχει δείξει ότι βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα . Επιπλέον, διαθέτουν βιταμίνη C,  βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ και λέγεται ότι έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με άλλα λαχανικά.

Οι αγκινάρες είναι αρκετά εύκολο να συμπεριληφθούν στη διατροφή σας, καθώς μπορούν να ψηθούν, να σοταριστούν, να βράσουν στον ατμό ή να ψηθούν.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια των Βρυξελλών δεν είναι απλά νόστιμα, είναι επίσης υπέροχα για φαγητό. Το μισό φλιτζάνι περιέχει περίπου 137% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για βιταμίνη Κ, η οποία προστατεύει τα οστά. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, A, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά. Μία μερίδα (περίπου ένα φλιτζάνι), περιέχει έως και 137% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C και 116% σε βιταμίνη Κ. Επίσης τα αντιοξειδωτικά του, βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών. Μία ακόμα ιδιότητα του είναι ότι ρυθμίζει την κατακράτηση υγρών, βοηθώντας στην απώλεια βάρους.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι ένα ακόμη λαχανικό φιλικό προς τον διαβήτη. Είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, που ενισχύουν την υγεία σας όπως φυτικές ίνες, μαγγάνιο, κάλιο, βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ.

Photo by Tijana Drndarski on Unsplash

Σέλινο

Συχνά θεωρείται τροφή «αρνητικών θερμίδων», πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδανικό για την απώλεια βάρους, λόγω των χαμηλών του θερμίδων, ενώ το κυριότερο πλεονέκτημα, είναι ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών και νερού.  Μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε την καθημερινή πρόσληψη υγρών. Επίσης, το σέλινο έχει αλκαλική επίδραση στο σώμα, που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να αποτρέψει ασθένειες.

Αγγούρι

Τα αγγούρια είναι ένα άλλο αλκαλικό φαγητό, με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Ακόμα πιο σημαντικό, το δροσερό αυτό λαχανικό όπως και το εκχύλισμα του, έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα!

Φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φύλλα όπως το λάχανο και το σπανάκι έχουν παρόμοια οφέλη για την υγεία. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, βοηθούν στην πέψη και καταπολεμούν τις ασθένειες. Η λήψη περισσότερων φυλλωδών πράσινων στη διατροφή σας, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα σας.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι ένα ακόμη λαχανικό χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες που είναι απολύτως ευπροσάρμοστο και εύκολο στο μαγείρεμα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε και όλες διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών όπως οι ίνες, ιδίως οι ίνες β-γλυκάνης, που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Περιέχουν επίσης βασικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια δεν νοστιμίζουν μόνο το φαγητό, αλλά περιέχουν και προβιοτικές ίνες που ενισχύουν την υγεία βοηθώντας την πέψη και τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο. Επιπλέον, είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και πλούσια σε βιταμίνες Β και C. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει, ότι μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.