ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Bιταμίνες και συμπληρώματα: Ποια αξίζουν και ποια είναι εντελώς άχρηστα

Photo by Mutzii on Unsplash

Η ανεπάρκεια βιταμινών, αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένους τύπους τροφίμων που καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες μας. Εάν το φαγητό δεν είναι αρκετό, μπορούμε να επιλέξουμε τη λήψη ορισμένων βιταμινών και συμπληρωμάτων για να βοηθήσουμε τα επίπεδα μας να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Ωστόσο, δεν είναι όλα ασφαλή στη χρήση και ορισμένα μπορεί ακόμη και να είναι άχρηστα.

Δείτε ποια συμπληρώματα και βιταμίνες (σε χάπια ή σκόνη ή πόσιμα) βοηθούν όντως και ποια όχι

Άχρηστα

1. Βιταμίνη C

Πολλοί πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C είναι καλά για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Ωστόσο, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αν και μερικοί άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από αυτά τα συμπληρώματα, δεν υπάρχουν συνεπείς επιδράσεις που παίρνουμε με τη λήψη βιταμίνης C. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πάντα καλύτερο να τρώτε τροφές που την περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό, όπως: φράουλες, πορτοκάλια και μπρόκολο .

2. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την όραση. Ωστόσο, εάν οι άνθρωποι έχουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, δεν χρειάζεται να την πάρουν ως συμπλήρωμα. Αυτό το συμπλήρωμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές. Αντί αυτού, μπορείτε να φάτε καρότα και γλυκοπατάτες.

3. Βιταμίνη Ε

Αν και πιστεύεται ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μας προστατεύουν από τον καρκίνο, μια μελέτη έχει αποδείξει ότι δεν είναι τόσο ασφαλή και μπορεί ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο πιστεύουν οι άνθρωποι. Αντί να παίρνουμε αυτό το συμπλήρωμα, μπορούμε να τρώμε σπανάκι, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς για να έχουμε φυσικές πηγές βιταμίνης Ε.

4. Πρωτεΐνες Αύξησης Όγκου

Οι πρωτεΐνες αύξησης όγκου είναι εντελώς περιττές, εάν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Επίσης, αυτοί οι τύποι συμπληρωμάτων είναι γεμάτοι ζάχαρη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον βάρος, αυξάνοντας την πιθανότητα διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

5. Λιποδιαλύτες

Υπάρχει έλλειψη στα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι όντως οι λιποδιαλύτες σας βοηθούν να χάσετε βάρος. Αντιθέτως έχει αποδειχθεί, ότι προκαλούν ηπατική ανεπάρκεια , καρδιακές προσβολές και άλλες καταστάσεις υγείας, οπότε είναι καλύτερα να τους αποφύγετε.

6. Πολυ-βιταμίνες

Οι πολυ-βιταμίνες είναι ίσως το πιο δημοφιλές συμπλήρωμα, μεταξύ όλων αυτών. Οι άνθρωποι πιστεύουν πραγματικά ότι είναι απαραίτητες. Ωστόσο, αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια χρήση πολλαπλών βιταμινών, αυξάνει πραγματικά τον κίνδυνο πολλών παθήσεων που οδηγούν μέχρι και σε θάνατο. Θα πρέπει αντ ‘αυτού να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή, γεμάτη από όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

Photo by Binge Daily on Unsplash

Ασφαλή συμπληρώματα και βιταμίνες

1. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D κάνει τα οστά μας πιο δυνατά. Η φυσική μας πηγή βιταμίνης D είναι η έκθεση στον ήλιο, αλλά υπάρχουν μέρη στον κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν έχουν αρκετό ηλιακό φως για να τη λάβουν. Δεδομένου ότι αυτή η βιταμίνη είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί στα τρόφιμα, είναι καλύτερα να πάρετε ένα συμπλήρωμα.

2. Ωμέγα 3

Τα ωμέγα 3 είναι μια ωραία επιλογή για άτομα που δεν τρώνε ψάρια. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο ξαφνικής καρδιακής νόσου. Αυτά τα συμπληρώματα βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στη βελτίωση της υγείας των οστών και των αρθρώσεων, ενισχύοντας το ασβέστιο στα οστά. Τα άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή, θα πρέπει σοβαρά να εξετάσουν τη λήψη αυτού του συμπληρώματος.

3. Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα ασφαλές συμπλήρωμα για λήψη, ακόμη και σε υψηλές δόσεις. Είναι πολύ αποτελεσματικό για άτομα με κληρονομική ανεπάρκεια Β12 και αναιμία. Είναι επίσης ιδανικό εάν ακολουθείτε μια vegan διατροφή.

4. Πρωτεΐνη σε σκόνη (ορός γάλακτος ή σόγια)

Οι σκόνες πρωτεΐνης μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να σας τονώσουν. Εάν ληφθούν σε ασφαλείς ποσότητες, οι σκόνες θεωρούνται πλήρεις πρωτεΐνες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός για να επιδιορθώσει τους ιστούς του. Από την άλλη πλευρά, έχει αποδειχθεί, ότι η πρωτεΐνη του βοείου κρέατος δεν έχει θρεπτικές αξίες και ειδικά τα απαραίτητα αμινοξέα.

5. Πράσινη σκόνη

Αυτά τα συμπληρώματα παρασκευάζονται από λαχανικά, χόρτα, προβιοτικά, βότανα και άλλα. Οι πράσινες σκόνες, παρέχουν συνολική ευεξία εάν συνδυάζονται με μια υγιεινή διατροφή. Βοηθούν το ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα και μπορούν να βελτιώσουν την ενέργεια.