ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή και Αlzheimer: Ποια τρόφιμα μειώνουν τον κίνδυνο

Photo by William Felker on Unsplash

Η τακτική κατανάλωση τσαγιού,  ένα μήλο ή σνακ με μούρα, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην προστασία των ενηλίκων από τη γνωστική μείωση και τα προβλήματα μνήμης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα άτομα που έτρωγαν πολλά τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή – φυσικά φυτικά χημικά προϊόντα, που βρέθηκαν σε πολλά φρούτα και λαχανικά, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Αlzheimer και σχετικές άνοιες σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν λίγα από αυτά για παραπάνω από είκοσι χρόνια.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition , δείχνουν ότι η μακροχρόνια πρόσληψη φλαβονοειδών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικής διαταραχής.

Οι ειδικοί αναφέρουν, ότι υπάρχουν πολλές αποδείξεις για το πόσο σημαντική μπορεί να είναι η διατροφή για την υγεία του εγκεφάλου. Ο λόγος είναι επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο επομένως η πρόληψη είναι κρίσιμη.

Αν ξεκινήσετε περίπου από την ηλικία των 50, να τρώτε μια πιο υγιεινή συνολική διατροφή, που περιλαμβάνει διάφορες πηγές φλαβονοειδών, όπως μούρα, τσάι και μήλα, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης Αlzheimer

Οι ερευνητές προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν γιατί τα φλαβονοειδή φαίνεται να έχουν προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο. Μια θεωρία είναι ότι είναι γνωστό ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μια πτυχή της νόσου του Αlzheimer και άλλων σχετικών ανοιών είναι η φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Οι τρεις κατηγορίες φλαβονοειδών – που βρέθηκαν στα μούρα, το τσάι ( ιδιαίτερα το πράσινο τσάι ), τα μήλα, τα αχλάδια, τα κρεμμύδια και το κόκκινο κρασί που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά.

Photo by Loverna Journey on Unsplash

Η μεσογειακή διατροφή, έχει ήδη αναφερθεί ως πιθανός παράγοντας για την πρόληψη της νόσου του Αlzheimer από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης και από εμπειρογνώμονες του εγκεφάλου. Το ίδιο ισχύει και για φυτικές δίαιτες.

Μελέτες απέδειξαν, ότι οι άνθρωποι που κέρδισαν “προστασία” έτρωγαν καθημερινά, ένα μήλο και σνακ με μούρα  και έπιναν ένα φλιτζάνι τσάι περίπου κάθε δεύτερη μέρα.

Οι γιατροί λένε, ότι υπάρχει δυνατότητα να πάρετε συμπληρώματα, αλλά είναι σίγουρα καλύτερο να τρώτε τα πραγματικά τρόφιμα. Τα  κόκκινο κρασί περιέχει και αυτό φλαβονοειδή, όμως καλό είναι να ελέγχετε την ποσότητα που πίνετε. Ο λόγος είναι επειδή περιέχει αλκοόλ και αρκετές θερμίδες οι οποίες προστίθενται στο ημερήσιο σύνολο, κάθε φορά που ξαναγεμίζετε το ποτήρι σας.

Τα φλαβονοειδή είναι ένα σημαντικό συστατικό, αλλά το ζήτημα είναι να τηρείτε μία πραγματικά υγιεινή διατροφή, οποία θα σας προσφέρει μεγάλα οφέλη.

Δεδομένου ότι ο κίνδυνος άνοιας αρχίζει να αυξάνεται στις ηλικίες άνω των 70 ετών, συμβουλέψτε στα άτομα του περίγυρου σας, που πλησιάζουν τα 50 ή λίγο πιο πέρα, ​​να αρχίσουν να σκέφτονται μια πιο υγιεινή διατροφή εάν δεν το έχουν ήδη κάνει.