ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ελαιόλαδο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο;

υγεία και ελαιόλαδο
Photo by Roberta Sorge on Unsplash

Το ελαιόλαδο, όπως όλοι γνωρίζουν είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία, χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, ενώ αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής, που είναι από τις καλύτερες στον κόσμο.

Ωστόσο κυκλοφορεί σε αρκετές ποικιλιες που χωρίζονται σε δύο βασικές παραλλαγές: η μια  είναι το εξευγενισμένο ελαιόλαδο, ενώ η άλλη το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Μέχρι τώρα επικρατεί η άποψη ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι καλύτερης ποιότητας από το κανονικό εξευγενισμένο ελαιόλαδο και έτσι εξηγείται και η πιο ακριβή τιμή του. Στην πραγματικότητα όμως είναι άλλα τα σημεία που τα κάνουν να διαφέρουν μεταξύ τους.

Δείτε παρακάτω ποια είναι η ειδοποιός διαφορά τους:

Η βασική διαφορά είναι το σημείο τήξης:

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ακριβό και έχει χαμηλότερο σημείο καύσης από το ελαιόλαδο, πράγμα που σημαίνει ότι θα καεί γρηγορότερα εάν μαγειρεύετε σε υψηλές θερμοκρασίες. Δεδομένου ότι το κανονικό ελαιόλαδο είναι φθηνότερο και έχει υψηλότερο σημείο καύσης, το καθιστά το καλύτερο μαγειρικό λάδι πολλαπλών χρήσεων.

Ποιότητα:

Το ελαιόλαδο είναι ένα εξευγενισμένο έλαιο και προορίζεται για τακτικό μαγείρεμα. Ενώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα μη ραφιναρισμένο λάδι και θα λήξει εντός δύο ετών, ακόμη και αν φυλάσσεται σωστά.

Διατροφική αξία:

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, είναι η υψηλότερη ποιότητα του ελαιολάδου λόγω της μικρότερης ποσότητας ελεύθερου ελαϊκού οξέος που περιέχει, γεγονός που το καθιστά ελαφρύτερο σε σύγκριση με το ελαιόλαδο. Περιέχει υψηλότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών όπως οι πολυφαινόλες. Για το λόγο αυτό, είναι ανώτερο διατροφικά λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων και της φυσικής γεύσης της ελιάς.

Γεύση:

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει ισχυρότερη γεύση και άρωμα από το κανονικό ελαιόλαδο, το οποίο έχει περίπου 3-4 % ελαϊκό οξύ, με περιεκτικότητα λιγότερη από 1%.

Ποια είναι η καταλληλότερη επιλογή:

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε τακτικά το ελαιόλαδο, τότε το εκλεπτυσμένο είναι η προτιμότερη επιλογή. Αν επιθυμείτε να το χρησιμοποιείτε κυρίως για σαλάτες και κρύα πιάτα, επιλέξτε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Διαβάστε επίσης:

Πώς η Μεσογειακή διατροφή γίνεται “όπλο” υπέρ της υγείας των ηλικιωμένων

Ποια τρόφιμα πλούσια σε μελατονίνη προάγουν τον ποιοτικό ύπνο

Τα 7 πιο υγιεινά τρόφιμα στον κόσμο

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση