ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φράουλα: Το αγαπημένο φρούτο της εποχής προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία

Photo by Micheile Henderson on Unsplash

Οι φράουλες είναι ιδιαίτερα δημοφιλες και αγαπημένο φρούτο, το οποίο προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου και περιέχει επίσης αρκετές ποσότητες φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9) και κάλιο.

Τα φρούτα αυτά, είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Συνήθως καταναλώνονται ωμά και φρέσκα, ενώ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία από μαρμελάδες, ζελέ και επιδόρπια.

Photo by Artur Rutkowski on Unsplash

Στοιχεία για τη διατροφή
Οι φράουλες αποτελούνται κυρίως από νερό (91%) και υδατάνθρακες (7,7%). Περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες λίπους (0,3%) και πρωτεΐνης (0,7%).

Τα θρεπτικά συστατικά ανά 100 γραμμάρια είναι:

Θερμίδες: 32
Νερό: 91%
Πρωτεΐνη: 0,7 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 7,7 γραμμάρια
Ζάχαρη: 4,9 γραμμάρια
Ίνες: 2 γραμμάρια
Λίπος: 0,3 γραμμάρια
Υδατάνθρακες

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Οι πιο άφθονες βιταμίνες και μέταλλα στις φράουλες είναι:

Βιταμίνη C:

Οι φράουλες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C , ένα αντιοξειδωτικό απαραίτητο για την υγεία του ανοσοποιητικού και του δέρματος.

Μαγγάνιο:

Συχνά βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια , φρούτα και λαχανικά, αυτό το ιχνοστοιχείο είναι σημαντικό για πολλές διεργασίες στο σώμα σας (9 Αξιόπιστη πηγή).

Φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9):

Μία από τις βιταμίνες Β, το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για την φυσιολογική ανάπτυξη των ιστών και τη λειτουργία των κυττάρων, αλλά και θεμελιώδες για εγκύους και ηλικιωμένους

Κάλιο:

Αυτό το μέταλλο εμπλέκεται σε πολλές βασικές λειτουργίες του σώματος, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Σε μικρότερο βαθμό, οι φράουλες παρέχουν επίσης σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνες Β6, Κ και Ε.

Οφέλη στην υγεία 
Η κατανάλωση φραουλών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών

Οι φράουλες μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου.

Παρενέργειες

Συνήθως συνδέονται με αλλεργίες και ειδικά σε μικρά παιδιά.

Οι φράουλες περιέχουν μια πρωτεΐνη που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε άτομα που είναι ευαίσθητα στη γύρη σημύδας ή στα μήλα, μια κατάσταση γνωστή ως αλλεργία σε τρόφιμα γύρης

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα ή μυρμήγκιασμα στο στόμα, κνίδωση, πονοκεφάλους και πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου, της γλώσσας ή του λαιμού, καθώς και αναπνευστικά προβλήματα σε σοβαρές περιπτώσεις .

Η πρωτεΐνη που προκαλεί την αλλεργία, πιστεύεται ότι συνδέεται με τις ανθοκυανίνες των φραουλών. Άχρωμες, λευκές φράουλες είναι συνήθως καλά ανεκτές από άτομα που διαφορετικά θα ήταν αλλεργικοί.

Οι φράουλες έχουν χαμηλές θερμίδες, είναι νόστιμες και υγιεινές, με ισχυρά οφέλη για την υγεία.

Οι φράουλες είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή.