ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί οι σαλάτες δεν είναι πάντα καλές για την πέψη;

Ένα μπολ με πράσινη σαλάτα, είναι σίγουρα υγιεινό καθώς περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά μερικές φορές μπορεί να νιώθετε φούσκωμα και βάρος στο στομάχι μετά την κατανάλωση της.

Αν σας έχει συμβεί αυτό, τότε μάλλον το έντερο σας αγωνίζεται να αφομοιώσει τις μεγάλες ποσότητες ωμών λαχανικών, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που απορροφά το σώμα σας.

Σύμφωνα με το Well+Good, τα ωμά πράσινα φύλλα της σαλάτες περιέχουν πάρα πολλές ίνες, με αποτέλεσμα κάποιοι με πιο ευαίσθητο οργανισμό, να μην μπορούν να τα πέψουν με ευκολία.

Κάτι που μπορεί να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη διαδικασία, είναι η γαρνιτούρα της σαλάτας, ειδικά όταν συνοδεύεται από λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, αλλά και όσπρια. Οι ειδικοί προτείνουν την απομάκρυνση ορισμένων φυτικών πρωτεϊνών όπως τα κονσερβοποιημένα φασόλια και τα ρεβίθια.

Παρόλα αυτά, αν θέλετε να διατηρήσετε την πρωτεϊνική προσθήκη, ξεπλύνετε τα καλά αφού πρώτα τα αφήσετε να μουλιάσουν.

Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερα πεπτικά ένζυμα για να χωνέψετε τις σαλάτες

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το στομάχι σας μπορεί να δυσκολεύεται να διασπάσει τα λαχανικά, όπως αυτά που βρίσκονται στην αγαπημένη σας σαλάτα, περιστρέφεται γύρω από τα πεπτικά ένζυμα.

Εάν δεν έχετε αρκετό αριθμό από αυτά, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αφομοιώσετε και να απορροφήσετε πλήρως τα θρεπτικά συστατικά στο μπολ σας. Τα πεπτικά ένζυμα είναι πρωτεΐνες που διασπούν τα τρόφιμα, προκειμένου να διευκολυνθεί η απορρόφησή τους μέσω της επένδυσης του εντέρου. Το σώμα παράγει μια ποικιλία πεπτικών ενζύμων, από αμυλάση στο σάλιο έως πρωτεάσες στο στομάχι έως λιπάση στο λεπτό έντερο.

Ουσιαστικά, εάν αντιμετωπίζετε φούσκωμα και αέριο αρκετά συχνά, ο αριθμός των ενζύμων σας μπορεί να είναι η αιτία που το προκαλεί. Επιπλέον, τα άτομα άνω των 50 μπορεί να παράγουν όλο και λιγότερες από αυτές τις ζωτικές ενώσεις.

Στην περίπτωση αυτή, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν. Απλά προτού τα προμηθευτείτε ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας και σιγουρευτείτε ότι πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να φτιάξετε μία χορταστική αλλά όχι παχυντική σαλάτα;

Πόσο υγιεινές είναι οι σαλάτες που παραγγέλνουμε από τις αλυσίδες εστίασης

Ποια είδη πράσινης σαλάτας είναι πιο υγιεινά;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση