ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα ακτινίδια θεωρούνται υπερτροφές;

Photo by Angélica Echeverry on Unsplash

Τα ακτινίδια θεωρούνται από πολλούς διαιτολόγους υπερτροφές, λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, κάλιο, αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και σίδηρο. Όπως είναι λογικό, έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας.

Μπορείτε είτε να τα φάτε ωμά είτε να ετοιμάσετε διάφορα ελαφριά γεύματα, όπως φρουτοσαλάτες, smoothies και χυμούς. Τα ακτινίδια είναι ευρέως γνωστά για την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη τους, από την βελτίωση της αρτηριακή πίεσης έως την πέψη:

1. Διευκολύνουν την πέψη 

Οι διαιτητικές ίνες και ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη, βοηθούν στη ρύθμιση της υγείας του εντέρου. Αφού φάτε ένα κυρίως γεύμα, μπορείτε στη συνέχεια να απολαύσετε ένα ακτινίδιο, διότι έχει την ικανότητα να διαλύει τις σκληρές πρωτεΐνες που έχετε λάβει από το κρέας ή τα ψάρια και να αποφύγετε ένα ενοχλητικό φούσκωμα.  Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε, ότι λειτουργεί ως ήπιο καθαρτικό; Λοιπόν, πείτε αντίο σε προβλήματα πέψης όπως δυσκοιλιότητα, IBS και άλλα με αυτό το φαγητό.

2. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Τα ακτινίδια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη σχετικών ασθενειών, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με μια μελέτη, εκείνοι που έτρωγαν 3 ακτινίδια την ημέρα για 8 εβδομάδες, παρουσίασαν μείωση στην πίεση τους, χάρη στο αντιοξειδωτικό λουτεΐνη και της βιταμίνη C.

3. Καταπολεμούν τη φλεγμονή

Υπάρχει ένα ένζυμο που βρίσκεται στα ακτινίδια και βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών όπως και στην επούλωση μίας φλεγμονής. Αυτό λιγοστεύει τις πιθανότητες ασθενειών που σχετίζονται με αυτή, όπως αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, βοηθούν επίσης στον περιορισμό της φλεγμονής με την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash

4. Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Αν παρακολουθείτε το βάρος σας, τότε θα πρέπει σίγουρα να διαφημίσετε τα ακτινίδια στη διατροφή σας. Ο λόγος που τα κάνει ιδανικά είναι γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και χαμηλή σε λιπαρά, όπως επίσης καλή ποσότητα ινών, πράγμα που συντελεί στην απώλεια βάρους. Πιείτε λοιπόν ένα “Smoothie Kiwi” για πρωινό και θα μείνετε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

5. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την κυτταρική λειτουργία, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και επίσης υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα φλιτζάνι ακτινίδια θα σας δώσει 103% του RDA της βιταμίνης C. Έτσι, προφυλάσσεστε καλύτερα, από το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.

6. Μειώνουν την πήξη του αίματος

Τα ακτινίδια μπορούν να αποτρέψουν την πήξη του αίματος. Σύμφωνα με μελέτες, δύο έως τρία φρούτα ακτινίδιο την ημέρα, μπορούν να αντικαταστήσουν μια καθημερινή ασπιρίνη, που απαιτείται για να αραιώσει το αίμα και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς για μια χρονική περίοδο.

7. Αποτρέπουν την απώλεια όρασης

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, είναι μία από τις κύριες αιτίες που οδηγούν σε απώλεια όρασης. Σύμφωνα με μία μελέτη, τρεις μερίδες φρούτων την ημέρα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες για αυτή την πάθηση κατά 36%. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα ακτινίδια, είναι απαραίτητα για το νευρικό σύστημα και βοηθούν έμμεσα στην υγιή λειτουργία των ματιών.

Άλλα οφέλη από τα ακτινίδια είναι:

Καλύτερο δέρμα

Είναι χρήσιμα για ασθενείς με άσθμα

Προωθούν τον ύπνο

Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς