ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γλιστρίδα: Το χορταρικό που αποτελεί ισχυρή πηγή ωμέγα 3 λιπαρών

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι λίπη, που ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει μόνος του, αλλά μας είναι απαραίτητα για να επιβιώσουμε. Αποδείχθηκαν βασικά για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τα ωμέγα-3 βρίσκονται κυρίως σε διατροφές που βασίζονται σε ζωικά τρόφιμα, κάτι που μπορεί να δώσει μια εξήγηση στο γιατί οι χορτοφάγοι και οι vegan, παρουσιάζουν ως συνήθως έλλειψη σε αυτά.

Παρόλο που είναι δυνατό να παραχθούν αυτά τα ζωτικά λιπαρά οξέα μέσω σπόρων chia, καρυδιών και άλλων πλούσιων σε ωμέγα-3 ξηρών καρπών και σπόρων, υπάρχει μια λιγότερο γνωστή πηγή, αλλά εξίσου ισχυρή που θα ήταν καλό να γνωρίζετε. Πρόκειται για τη γλιστρίδα.

Το χόρτο αυτό, είναι ένας τύπος ζιζανίου που έχει γήινη, ελαφρώς ξινή γεύση. Είναι υπέροχο για γαρνιτούρα για σαλάτες και για συστατικό σε σούπες.

Αυτό που κάνει τη γλιστρίδα τόσο πολύτιμη για τον οργανισμό είναι το γεγονός ότι περιέχει δύο τύπους ωμέγα-3λιπαρών οξέων: άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) και εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA). Ενώ το πρώτο είναι κοινό σε φυτικές πηγές, η φλουκλίνη είναι εξαιρετικά πλούσια, με πέντε έως επτά φορές περισσότερο ALA από τα φύλλα σπανακιού. Από την άλλη, το EPA δεν είναι καθόλου κοινό σε φυτά που καλλιεργούνται στη γη, γεγονός που καθιστά το χόρτο αυτό τόσο σημαντικό.

Πέρα από τα ωμέγα-3, βρέθηκε ότι η γλιστρίδα περιέχει β-καροτένιο και γλουταθειόνη. Αυτές οι δύο ουσίες, είναι φυτοχημικά με αντιφλεγμονώδεις δυνατότητες. Επιπλέον, περιέχει ένα πλήθος βιταμινών και ανόργανων συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, C και B, καθώς και του καλίου, του μαγνησίου, του ασβεστίου και του σιδήρου.

Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να λαμβάνετε την απαιτούμενη δόση των ωμέγα-3 σε μια χορτοφαγική διατροφή, η κατανάλωση ξηρών καρπών, σπόρων και γλιστρίδας, θα σας βοηθήσει αρκετά για να μην παρουσιάσετε έλλειψη σε αυτά.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση