ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 καλύτερες πηγές με ωμέγα-3 λιπαρά

Photo by Clint Bustrillos on Unsplash

Μετά από δεκαετίες αποφυγής όλων των ειδών λιπαρών, έχουμε πλέον εξοικειωθεί με τη διαφορά μεταξύ κορεσμένων και ακόρεστων, καθώς προστίθονται και σε διατροφές που στοχεύουν στην απώλεια βάρους.

Ένα από αυτά τα λεγόμενα υγιή λιπαρά, είναι τα ωμέγα-3, τα οποία είναι ένας τύπος πολυακόρεστου λίπους. Μια μελέτη της Mayo Clinic για περισσότερους από 32.000 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων από αυτά, θα μπορούσε να μειώσει τα «καρδιακά επεισόδια» (όπως καρδιακή προσβολή) έως και 45 % και θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων έως και 50%.

Photo by Andrew Wong on Unsplash

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι κρίσιμα για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού. Βοηθούν στη δημιουργία δομών κυτταρικής μεμβράνης, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο. Μια ανασκόπηση του 2015 για δεκαετίες ερευνών, σχετικά με τα πιθανά οφέλη των ωμέγα-3, σημείωσε ότι η προσθήκη μερικών ακόμη στον καθημερινό σχεδιασμό των γευμάτων σας, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μνήμης και της ευκολίας για εκμάθηση, αποτρέποντας τη φλεγμονή στον εγκέφαλο καθώς μεγαλώνετε.

Η πιο προφανής πηγή τροφής που περιέχει αρκετά ωμέγα-3 είναι τα ψάρια. Στην πραγματικότητα όμως αυτές οι θρεπτικές ουσίες δεν παράγονται από τα ίδια. Τα ψάρια λαμβάνουν τις ποσότητες τους από μικροφύκη στο νερό, όπου τα λιπαρά οξέα συντέθηκαν αρχικά.

Η καθημερινή συνιστώμενη δόση για άνδρες ηλικίας 19 ετών και άνω, είναι περίπου 1,6 g και για τις γυναίκες τα 1,1 g. Οι έγκυες και όσες θυλάζουν, χρειάζονται 1,4 g και 1,3 g, αντίστοιχα.

Πριν καταφύγετε σε ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου, εδώ είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που μπορείτε να δοκιμάσετε:

–  Σολομός Ατλαντικού εκτροφής: 2 g ωμέγα-3 σε 90γραμμάρια

–  Αντσούγια, κονσερβοποιημένη σε λάδι και στραγγισμένη: 1,8 g ωμέγα-3 σε 90 γραμμάρια

–  Ρέγγα του Ατλαντικού: 1,8 g ωμέγα-3 σε 90 γραμμάρια

–  Σκουμπρί Ατλαντικού: 1,1 g ωμέγα-3 σε 90 γραμμάρια

–  Λευκός τόνος, κονσερβοποιημένος σε λάδι και στραγγισμένος: 1 g ωμέγα-3 σε 90 γραμμάρια

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο που πρέπει να προσέξετε. Χρειάζεται να ελέγχετε και να επιλέγετε προσεκτικά τα ψάρια που αγοράζετε, καθώς ορισμένα είδη περιέχουν υψηλές ποσότητες υδραργύρου. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος, προτείνουν μόνο δύο έως τρεις μερίδες μιας ποικιλίας ψαριών κάθε εβδομάδα, ειδικά για γυναίκες και παιδιά.

 

Διαβάστε επίσης:

7 τροφές που πρέπει να τρώτε για να έχετε καλύτερη διάθεση

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν αρχίσετε να τρώτε αβοκάντο

Έλαιο κάνναβης CBD: Πόσο ευεργετικό είναι για τον οργανισμό

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις