ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 8 πιο θρεπτικές τρόφες που ήδη υπάρχουν στην κουζίνα σας

Υπάρχουν πολλές δίαιτες που υπόσχονται την απώλεια βάρους, μερικές φορές με έναν ανθυγιεινό τρόπο. Για παράδειγμα οι fad crash diets, δηλαδή δίαιτες που γίνονται trend για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα προωθούν την γρήγορη απώλεια κιλών μέσω υπερβολικών στερήσεων ή ασυνήθιστων τροφικών συνδυασμών καταλήγοντας να γίνονται απειλητικές για την υγεία. Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν αν κάποιος επιθυμεί την απώλεια κιλών να απευθυνθεί σε ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο ώστε να καταφέρει να φτάσει στον επιθυμητό του στόχο με υγιεινό τρόπο. Ωστόσο μία ισορροπημένη διατροφή είναι και υγιεινή. Υπάρχουν πολλές ωφέλιμες για τον οργανισμό τροφές, όμως πιο συγκεκριμένα υπάρχουν 8 από κάθε κατηγορία που θεωρούνται οι πιο υγιεινές σύμφωνα με έρευνες και πηγές στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως το μαγνήσιο , η βιταμίνη Ε, ο σίδηρος, το ασβέστιο και μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης, ενώ περιέχουν περισσότερες ίνες από κάθε άλλον ξηρό καρπό.

Καρύδι Βραζιλίας

Τα καρύδια Βραζιλίας είναι μερικά από τα πιο υγιεινά καρύδια του πλανήτη. Στη Βραζιλία ονομάζονται «castanhas-do-pará» – το οποίο μεταφράζεται ως «κάστανα από την Pará», ένα κράτος στη βόρεια Βραζιλία. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες αλλά και εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Β-1, βιταμίνης Ε, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Επίσης περιέχουν μία από τις υψηλότερες ποσότητες σεληνίου, ενός ζωτικού μετάλλου για τη διατήρηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο φαγητό. Μπορείτε να τα καθιερώσετε στη διατροφή σας ως ένα θρεπτικό και υγιεινό σνακ.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο, φυλλικό οξύ και φυτοθρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνων . Το μπρόκολο περιέχει επίσης βιταμίνη C, καθώς και β-καροτένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Μια μεμονωμένη μερίδα 100 γραμμαρίων μπρόκολο μπορεί να σας προσφέρει πάνω από το 150 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, η οποία όπως είναι γνωστό, σε μεγάλες ποσότητες δρα αποτελεσματικά ενάντια στο κοινό κρυολόγημα.

Αβοκάντο

Πολλοί αποφεύγουν τα αβοκάντο εξαιτίας του υψηλού περιεχομένου τους σε λιπαρά καθώς πιστεύουν ότι η αποφυγή όλων των λιπών οδηγεί σε καλύτερη υγεία και ευκολότερο έλεγχο του σωματικού βάρους. Όμως τα αβοκάντο είναι πλούσια σε υγιή λιπαρά, καθώς και βιταμίνες Β, βιταμίνη Κ και βιταμίνη Ε και έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση αβοκάντο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Τα εκχυλίσματα αβοκάντο μελετώνται επί του παρόντος για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι χρήσιμα για τη θεραπεία του διαβήτη ή της υπέρτασης . Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Όχάιο διαπίστωσαν ότι τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνονται από αβοκάντο μπόρεσαν να σταματήσουν τα στοματικά καρκινικά κύτταρα ή ακόμη και να καταστρέψουν κάποια από τα προκαρκινικά κύτταρα.

Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη σκουρόχρωμων λαχανικών, όπως το σπανάκι ή το λάχανο, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Το σπανάκι, για παράδειγμα, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ειδικά όταν είναι άβραστο, στον ατμό ή πολύ ελαφρώς βρασμένο. Είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α, Β-6, C, E και K, καθώς και σεληνίου, νιασίνης, ψευδαργύρου, φωσφόρου, φολικού οξέος, καλίου, ασβεστίου, μαγγανίου και σιδήρου.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε διαιτητικές ίνες, βήτα-καροτίνη (βιταμίνη Α) και κάλιο.

Λιπαρά ψάρια

Ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί, η ρέγγα, οι σαρδέλες και οι αντσούγιες περιέχουν Ω-3 λιπαρά που παρέχουν οφέλη για την καρδιά, καθώς και για το νευρικό σύστημα. Συχνά συνιστώνται σε ασθενείς με φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια άλλη πηγή πρωτεΐνης που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή. Περιέχουν αρκετές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β-2 και Β-12, οι οποίες είναι σημαντικές για τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ό κρόκος του αυγού περιέχει την πλειοψηφία των βιταμινών και των μετάλλων. Τα αυγά συνδέονται όμως και με το λίπος και τη χοληστερόλη, γι’ αυτό και η κατανάλωση τους προτείνεται σε μέτριες ποσότητες.