ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η μεσογειακή διατροφή αναδείχθηκε ως η καλύτερη για το 2020

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το “U.S. News & World Report” ανακήρυξε τη μεσογειακή διατροφή ως την «καλύτερη για το 2020» και ειδικότερα στις κατηγορίες: «καλύτερη υγιεινή διατροφή», «η ευκολότερη διατροφή για να ακολουθήσει κανείς», «η καλύτερη διατροφή για διαβητικούς» και «η καλύτερη βασισμένη σε βότανα και λαχανικά διατροφή».

Η επιστημονική ομάδα των 25 «ειδικών» με διεθνή αναγνώριση σε θέματα διατροφής παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακής νόσου, ανακοίνωσαν ότι η μεσογειακή δίαιτα είναι η κορυφαία με βάση τα εξής εφτά κριτήρια: βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, αποτελεσματικότητα για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, ευκολία στην εφαρμογή της, διατροφική πληρότητα και ρίσκα στην υγεία.Όπως είναι γνωστό η μεσογειακή δίαιτα είναι βασισμένη στο ελαιόλαδο το οποίο αποτελεί πλούσια πηγή σε Ω3 λιπαρά, στα φρούτα και λαχανικά όπως και στα ψάρια, πουλερικά και όσπρια που περιέχουν υψηλές πρωτεΐνες και χαμηλά λιπαρά.

Το περιοδικό “U.S. News & World Report” στην επίσημη ανακοίνωση του αναφέρει: «Είναι γενικώς αποδεκτό ότι οι λαοί των χωρών της Μεσογείου σε σχέση με αυτούς στην Αμερική ζουν περισσότερο και έχουν χαμηλότερα ποσοστά σε εμφάνιση καρκίνων και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το μυστικό τους που δεν προκαλεί καμία έκπληξη είναι ο δραστήριος τρόπος ζωής και η διατροφή με ελάχιστο κόκκινο κρέας, ζάχαρη κορεσμένα λιπαρά ή άλλα ανθυγιεινά τρόφιμα». Οι «ειδικοί» μελετώντας τη μεσογειακή διατροφή κατέληξαν στο εξίσου σημαντικό συμπέρασμα ότι προλαμβάνει την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων.

Με όλα αυτά τα προνόμια κατάφερε να ξεπεράσει και τη δίαιτα «Dash», η οποία συνιστά φρούτα, λαχανικά, καρύδια, δημητριακά ολικής αλέσεως, πουλερικά, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μειώνοντας παράλληλα το αλάτι, το κόκκινο κρέας, τα γλυκά και τα αλκοολούχα ποτά. Αν και είναι σχεδόν ίδια με τη μεσογειακή διατροφή, απαγορεύει ρητά την κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά και αλκοόλ πράγμα που δεν ισχύει στην πρώτη περίπτωση αφού το πλήρες γιαούρτι και το κόκκινο κρασί έχουν αποδεδειγμένα ευεργετικές ιδιότητες. Οι περισσότεροι διαιτολόγοι σε κάθε περίπτωση είναι υπέρ των ελαφριών σνακ και του βραδινού ενώ συνιστούν 2,5 ώρες άσκησης “μέτριας έντασης” την εβδομάδα, όπως το περπάτημα, ο χορός, ή Yoga και Pilates.

Στο κέντρο της προσοχής όμως βρέθηκε και η τελευταία στην κατάταξη δίαιτα. Προς έκπληξη πολλών το “USA News and World Report” σχεδόν απέρριψε τη δίαιτα Dukan που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην λήψη πρωτεΐνης αντί στην καταμέτρηση θερμίδων. Στα πλεονεκτήματα ανέφεραν ότι όποιος την ακολουθεί χάνει δύο με τέσσερα κιλά την εβδομάδα αφού σε κάθε γραμμάριο τροφής αντιστοιχούν ελάχιστες θερμίδες σε σχέση με μη πρωτεϊνικά τρόφιμα. Στην ουσία ο περιορισμός των υδατανθράκων αναγκάζει το σώμα να κάψει το αποθηκευμένο λίπος. Παλιότερες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι στη διατροφή Dukan έχασαν κατά μέσο όρο περισσότερο από 15 κιλά μετά τις δύο φάσεις της δίαιτας. Η πρώτη-«Επίθεση, Καθαρή πρωτεΐνη» (Attack Phase) περιλάμβανε αποκλειστικά την λήψη πρωτεϊνών, ενώ η δεύτερη-«Εναλλαγή καθαρής πρωτεΐνης με πρωτεΐνη και λαχανικά» (Cruise Phase). Οι εμπειρογνώμονες όμως δεν παρέλειψαν να απαρυθμίσουν και τα μειονεκτήματα λέγοντας τα εξής: «Όσοι σκοπεύετε να την ακολουθήσετε προετοιμαστείτε για πολλούς κανόνες. Η δίαιτα Dukan που πήρε το όνομα της από τον Γάλλο νευρολόγο και διατροφολόγο “Dukan” αποτελείται από τέσσερις φάσεις. Και οι τέσσερις τους είναι ιδιαίτερα αυστηρές σε όσα πρέπει να ακολουθούνται ή απαγορεύονται. Η παραμικρή ολίσθηση από το πρόγραμμα θεωρείται καταστρεπτική».

Το συμπέρασμα είναι ότι η Μεσογειακή διατροφή δεν κηρύσσεται για πρώτη φορά ως η νούμερο –ένα επιλογή των «ειδικών» σε θέματα υγείας, διατροφής και ψυχολογίας πράγμα που τονίζει τη διαχρονική της αξία. Η τήρηση της σε συνδυασμό με την άσκηση είναι αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας.