ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η vegan εναλλακτική του αλείμματος σοκολάτας είναι πολύ υγιεινή και χρειάζεται μόνο 3 συστατικά

Το άλειμμα πραλίνας σοκολάτας είναι από τα αγαπημένα μικρών και μεγάλων. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι εκτός από αρκετή ζάχαρη και λιπαρά, περιέχει και γάλα, κάτι που σημαίνει ότι δεν ενδείκνυται για τους Vegans.

Ωστόσο υπάρχει εναλλακτική και μάλιστα είναι πολύ πιο υγιεινή και vegan.

Πώς μπορεί να συμβεί αυτό;

Η βάση για το υπέροχο άλειμμα, αποτελείται από ταχίνι, το οποίο περιέχει τα υγιή λιπαρά, ωμέγα-3 και ωμέγα-6  και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι σπόροι σουσαμιού. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή ασβεστίου, καθώς και σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, σελήνιο και πολλά ακόμα ανόργανα άλατα.

Αυτή η vegan εναλλακτική λύση είναι χαμηλότερη σε θερμίδες, υδατάνθρακες και ζάχαρη ανά μερίδα 2 κουταλιών της σούπας. Ενώ η θερμιδική διαφορά δεν είναι πολύ (200 θερμίδες έναντι περίπου 180 θερμίδες), οι περισσότερες θερμίδες της πραλίνας, προέρχονται από ζάχαρη.

Η vegan εκδοχή, έχει λίγο περισσότερο λίπος, περίπου 13 γραμμάρια ανά μερίδα έναντι 11 γραμμάρια, αλλά δεδομένου ότι είναι φτιαγμένη από ταχίνι, είναι γεμάτη με  “καλά” λιπαρά. Αντιθέτως, περίπου το ένα πέμπτο της περιεκτικότητας σε λιπαρά της πραλίνας είναι κορεσμένα.

Διαθέτει επίσης 5 γραμμάρια πρωτεΐνης και φυτικών ινών ανά μερίδα.

Για τη συνταγή χρειάζονται μόλις 3 συστατικά

Για 4 μερίδες θα χρειαστείτε:

½ φλιτζάνι ταχίνι
3 κουταλάκια του γλυκού σιρόπι σφενδάμου (μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε άλλα φυσικά γλυκαντικά, όπως μέλι ή αγαύη)
2 κουταλιές της σούπας σκόνη χαρουπιού (ή σκόνη κακάο)
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικό)

Εκτέλεση

1. Προσθέστε τα συστατικά σε ένα μπολ ή αναμικτήρα. Χτυπήστε ελαφρά ή ανακατέψτε αργά.

2. Μόλις ομογενοποιηθεί, δοκιμάστε να δείτε αν σας ικανοποιεί η γεύση. Αν θέλετε πιο γλυκό, προσθέστε λίγο περισσότερο σιρόπι σφενδάμου. Για μια πιο έντονη γεύση σοκολάτας, προσθέστε περισσότερη σκόνη χαρουπιού ή κακάο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια πρέζα αλάτι, αν θέλετε.

3. Χτυπήστε ελαφρά ή ανακατέψτε με μεγαλύτερη ταχύτητα μέχρι να συνδυαστούν πλήρως. Σερβίρετε αμέσως ή αποθηκεύστε στο ψυγείο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συνταγή είναι ιδανική και κατά τη διάρκεια νηστείας. Επίσης να θυμάστε ότι όταν κάτι είναι υγιεινό δεν σημαίνει ότι δεν προκαλεί αύξηση βάρους. Γι’ αυτό αν προσέχετε τα κιλά σας, καταναλώστε το με φειδώ.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση