ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λαχανίδα: Το λαχανικό της μακροζωίας

λαχανίδα
Photo by Deryn Macey on Unsplash

Η λαχανίδα, το λαχανικό της μακροζωίας, ανήκει στο ίδιο είδος με το λάχανο, την Brassica Oleracea. Επομένως θεωρείται “συγγενής” με διάφορα σταυροειδή λαχανικά, όπως είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Όσον αφορά την υγιεινή διατροφή, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Είτε σπανάκι, λάχανο ή μαρούλι. Η λαχανίδα λέγεται ότι είναι ένα από τα πιο υγιεινά και πιο θρεπτικά αυτού του είδους, καθώς είναι γεμάτο με ευεργετικές ενώσεις, που προωθούν τη μακροζωία.

Μερικές από αυτές μάλιστα, έχουν ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταναλώσετε αυτό το πολύ θρεπτικό λαχανικό. Οι περισσότεροι προτιμούν να το μαγειρεύουν από το να το τρώνε ωμό για να μην έχει τόσο πικρή γεύση.

Δείτε παρακάτω, 5 οφέλη για την υγεία που μπορεί να σας προσφέρει και γιατί είναι καλό να καταναλώνεται συχνά:

Photo by Nadine Primeau on Unsplash

Ρυθμίζει τη χοληστερόλη

Η τακτική κατανάλωση λαχανίδας, προάγει τη σύνθεση χολικών οξέων στο σώμα, βοηθώντας έτσι στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης.

Διατηρεί την υγεία των οστών

Η λαχανίδα είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης Κ. Βοηθά στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Πλούσιο σε μέταλλα

Είναι πλούσια σε βασικά μέταλλα όπως το κάλιο και το μαγνήσιο. Το πρώτο βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαχειρίζεται την αρτηριακή πίεση, ενώ το δεύτερο βοηθά στην προστασία από τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Καλό για την υγεία των ματιών

Η λαχανίδα βοηθά στη βελτίωση της υγείας των ματιών και στην προστασία των ματιών από τις επιβλαβείς ακτίνες UV. Είναι πλούσια σε καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένης της ζεαξανθίνης και της λουτεΐνης που βοηθούν στη βελτίωση της όρασης.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το πράσινο αυτό λαχανικό, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C και βήτα καροτίνη. Αυτά βοηθούν στην εξουδετέρωση της οξειδωτικής βλάβης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση