ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Mαρούλι ρομάνα: Γιατί να το προτιμήσετε για την καθημερινή σας σαλάτα

πηγή: pexels

Το μαρούλι ρομάνα, είναι σε όλους μας γνωστό και ήδη το χρησιμοποιούμε αρκετά στα γεύματα μας. Αυτό το δημοφιλές φυλλώδες πράσινο λαχανικό, ίσως να έγινε πιο διαδεδομένο χάρη στη χρήση του στις σαλάτες του Καίσαρα. Το θέμα είναι ότι ορθώς το έχουμε εντάξει στην καθημερινή μας διατροφή, αφού αποδεικνύεται ότι έχει πολύ μεγάλη διατροφική αξία και σχεδόν καθόλου θερμίδες.

Το τρόφιμο αυτό περιέχει:

Για κάθε φλιτζάνι μαρουλιού που καταναλώνετε, λαμβάνετε μόλις 1 ή 2 γραμμάρια υδατανθράκων και 8 θερμίδες. Eπίσης περιέχει μία μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες A, B, C και K.

Τα θρεπτικά συστατικά όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς το μαρούλι ρομάνα είναι γεμάτο μέταλλα όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το κάλιο και το ασβέστιο. Αν και δεν αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ινών, το  στοιχείο αυτό μπορεί να παραβλεφθεί, δεδομένου ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Δείτε σε αριθμούς, την ανάλυση των θρεπτικών συστατικών ανά κούπα:

Θερμίδες 8

Υδατάνθρακες 1,5 γρ

Συνολικό λίπος 0,1 γρ

Πρωτεΐνη 0,6 γρ

Ίνες 1 γρ

Photo by Chris A. Tweten on Unsplash

Δείτε πώς μεταφράζεται αυτή η διατροφή σε καλύτερη υγεία:

Το φυλλικό οξύ ή η βιταμίνη Β-9, βοηθά στην παραγωγή γενετικού υλικού και στην κυτταρική διαίρεση, οπότε είναι απαραίτητο για τις έγκυες, αρκεί να είναι πολύ καλά πλυμένο και καθαρισμένο.

Η βιταμίνη Κ υποστηρίζει την υγεία των οστών μαζί με το ασβέστιο, καταπολεμώντας τις επιπτώσεις της οστεοπόρωσης. Βοηθά επίσης στην πήξη του αίματος.

Η βιταμίνη C έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και βοηθά στην προστασία των οστών. Δίνει επίσης στο ανοσοποιητικό σας σύστημα μια ώθηση και βοηθά το σώμα να επουλώνει τυχόν πληγές, σχηματίζοντας ουλώδη ιστό.

Ο φωσφόρος βοηθά στην προστασία των δοντιών και των οστών.

Το μαγνήσιο λειτουργεί για να χαλαρώνει τους μυς σας, βοηθά τα ένζυμα να κάνουν τη δουλειά τους και υποστηρίζει την ανάπτυξη των ιστών με λίγη βοήθεια από το ασβέστιο.

Το κάλιο είναι ένα πολύπλευρο ορυκτό. Καταπολεμά τις επιβλαβείς επιδράσεις του νατρίου και υποστηρίζει τη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Βοηθά επίσης στον μεταβολισμό και την κυτταρική κινητικότητα και ρυθμίζει τους καρδιακούς χτύπους.

Η βιταμίνη Α (γνωστή και ως ρετινόλη ή ρετινοϊκό οξύ) υποστηρίζει τη λειτουργία ορισμένων από τους σημαντικότερους παράγοντες του σώματός σας: την καρδιά, τους πνεύμονες και τα νεφρά. Υποστηρίζει επίσης την ανοσία, την υγεία των ματιών, την αναπαραγωγική ικανότητα και την ανάπτυξη των κυττάρων.

Γιατί το μαρούλι ρομάνα είναι πιο θρεπτικό σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες;

Ο λόγος είναι ότι έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και φολικό οξύ. Στην πραγματικότητα, όταν πρόκειται για αυτά, το συγκεκριμένο τρόφιμο ξεπερνά σε διατροφική αξία άλλα χόρτα , όπως ρόκα και κάρδαμο. Το σπανάκι είναι η μόνη εξαίρεση που διαθέτει περισσότερο φολικό οξύ και βιταμίνη Α. Ωστόσο, η σαλάτα ρομάνα, έχει ένα μικρό πλεονέκτημα στις ίνες.

Ωστόσο, για τη βιταμίνη Κ και το μαγνήσιο, το σέσκουλο ξεπερνά όλα αυτά τα πανίσχυρα χόρτα.