#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ

#μένουμεσπίτι: Πόσο υγιεινός είναι ο καφές

Photo by Mike Kenneally on Unsplash

Ο καφές είναι μία καθημερινή συνήθεια για τους περισσότερους από εμάς. Μάλιστα για μερικούς είναι απαραίτητος το πρωί, διαφορετικά δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη μέρα τους. Η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό ρόφημα. Συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη χαλάρωση και την κοινωνικότητα. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως πίνουμε παραπάνω από ένα ή δύο φλυτζάνια. Πολλοί αναρωτιούνται αν όντως η συνήθεια αυτή δεν είναι βλαβερή για τον οργανισμό.

Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση. Τα πλεονεκτήματα είναι τόσο μεγάλα αρκεί να χειριστούμε σωστά τον τρόπο που τον καταναλώνουμε.

Ζουν περισσότερο όσοι πίνουν καφέ

Σε μια μελέτη παρατήρησης που αφορούσε περίπου 20.000 άτομα, οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καθημερινά σημείωσαν κατά 64% λιγότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν σπάνια.

Εκεί που παρατηρήθηκε ιδιαίτερη μείωση ήταν στις ηλικίες από 45 ετών και πάνω, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ακόμα πιο ευεργετικός καθώς γερνάμε. Τα ευρήματα αυτά αντικατοπτρίζουν τα πρόσφατα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης, η οποία διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν καφέ φαίνεται να ζουν περισσότερο ανεξάρτητα από το αν έχει καφεΐνη ή όχι.

 

Ο καφές είναι γεμάτος με αντιοξειδωτικά

Πολλοί αντιοξειδωτικοί παράγοντες που απαντώνται στη φύση βρίσκονται στους κόκκους καφέ, ενώ άλλοι δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος. Γι’αυτό και βοηθά και στη λιπόλυση.

Οι επιστήμονες τον συνδέουν με θετικές επιδράσεις στη μείωση του κινδύνου πολλών ασθενειών.

Έχει αποδειχθεί ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, ηπατική νόσο, καρκίνο του παχέος εντέρου,Alzheimer και καρκίνο του δέρματος.

Ορισμένες από τις ενώσεις που βρίσκονται συνήθως στον καφέ σχετίζονται με την καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, τη λειτουργία του ήπατος και τη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Που χρειάζεται προσοχή

Η κατανάλωση του καφέ μπορεί να φαίνεται υγιεινή επιλογή για πολλούς, όμως όχι για όλους.

Οι έγκυες για παράδειγμα, θα πρέπει να περιορίσουν κατά πολύ την πρόσληψη καφέ με καφεΐνη, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με τις επιδράσεις της στην εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Επίσης όσοι έχουν οποιεσδήποτε καρδιακές παθήσεις γνωρίζουν καλά ότι δεν ενδείκνυται η μεγάλη κατανάλωση καφέ. Τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή ή υπέρταση θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης. Ένα έως δύο φλιτζάνια την ημέρα είναι αρκετά, αλλά όσοι είναι ευαίσθητοι, θα πρέπει να περιορίσουν όλη την καφεΐνη.

Για να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα του καφέ δείτε τα παρακάτω tips:

-Αποφύγετε τη ζάχαρη στον καφέ σας. Ένα κουτάλι του γλυκού περιέχει 16 θερμίδες. Μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά αν προσθέτετε δύο κουταλάκια του γλυκού στο κάθε φλιτζάνι και πιείτε αρκετά μέσα στη μέρα, οι θερμίδες προστίθενται.

-Επιλέξτε καφέ φίλτρου εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη. Ο στιγμιαίος καφές διατηρεί ενώσεις γνωστές ως καφεστόλη και kahweol, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης.

-Εάν έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε, είναι καλύτερο να αποφύγετε τον καφέ και όλες τις πηγές καφεΐνης το βράδυ ή λίγο πριν κοιμηθείτε.