ΔΙΑΤΡΟΦΗ

«Mικροσκοπικά» φυτικά τρόφιμα – Γιατί είναι καλό να τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες

λαχανικά
Photo by Megan Thomas on Unsplash

Όσον αφορά τη διατροφή, έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στους τύπους τροφίμων που τρώμε. Η διατροφολόγος Νταϊάνα Μίνιχ όμως, επισημαίνει στο midbodygreen, ότι έχει σημασία ακόμα και το μέγεθος τους. 

Σε ένα πρόσφατο podcast, εξήγησε ότι τα μικρότερα φυτικά τρόφιμα, μπορούν να προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσης φυτοθρεπτικών συστατικών. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι πιο “καλά” για την υγεία. Αντίθετα, συγκρίνει τα τρόφιμα που ανήκουν στην ίδια φυτοθρεπτική οικογένεια.

Συγκεκριμένα η διατροφολόγος αναφέρεται σε μικροσκοπικά λαχανικά όπως η πιπεριά και το baby μπρόκολο, τα οποία είναι βολικά και εύκολα στην καλλιέργεια σε μικρούς χώρους. Επίσης επισημαίνει τη θρεπτική αξία των μούρων.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 που διενήργησε το USDA στην οποία δοκιμάστηκαν 25 ποικιλίες μικροπράσινων λαχανικών, βρέθηκε ότι αυτά είχαν «σημαντικά υψηλότερα επίπεδα βιταμινών και καροτενοειδών – περίπου πέντε φορές μεγαλύτερα από τα ώριμα φυτά τους».

Ομοίως, τα μικροσκοπικά, άγρια ​​βατόμουρα βρέθηκαν να έχουν διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με τα κανονικά μούρα, σύμφωνα με το  Nutrient Data Laboratory από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ .

Όλο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε μπρόκολο ή μούρα κανονικού μεγέθους. Οι ειδικοί συνιστούν να τα απολαμβάνουμε με κάθε τρόπο. Απλά η διαπίστωση αυτή είναι μια σημείωση για το πόσα πολλά θρεπτικά οφέλη μπορούμε να προσφέρουμε στην υγεία μας τρώγοντας περισσότερα μικροσκοπικά φυτικά τρόφιμα. 

Οι διατροφολόγοι προτείνουν την καθημερινή τους κατανάλωση ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες. Μπορείτε να τα προσθέσετε σαν συστατικά σε κρύες ή βραστές σαλάτες. Τα φρούτα όπως τα μούρα, απολαμβάνονται το ίδιο ευχάριστα είτε μόνα τους, είτε προσθέτοντας τα στο γιαούρτι με βρώμη, ξηρούς καρπούς και λίγο μέλι. Με παρόμοιο τρόπο μπορείτε να δοκιμάσετε να τα προσθέσετε σε ένα smootie για ένα ελαφρύ και γρήγορο ενδιάμεσο γεύμα.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση