ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μουστάρδα: Το αγαπημένο καρύκευμα της δίαιτας

Photo by Avinash Kumar on Unsplash

Η έτοιμη μουστάρδα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Παρασκευάζεται από τους σπόρους Brassica alba, μαζί με ξύδι, αλάτι, λεμόνι και άλλα συστατικά. Η γεύση της είναι χαρακτηριστική και νοστιμίζει μία μεγάλη ποικιλία πιάτων. Το θετικό δεν είναι μόνο αυτό, αφού είναι μια εναλλακτική λύση χαμηλών θερμίδων, σε πολλά τρόφιμα υψηλότερων λιπαρών όπως η μαγιονέζα.

Οφέλη για την υγεία

Το φυτό μουστάρδας, όπως το μπρόκολο, το ραπανάκι και το λάχανο, ανήκει στην οικογένεια brassica, μια ομάδα λαχανικών που περιέχουν γλυκοσινολάτες που προάγουν την υγεία. Τα ένζυμα στους σπόρους διασπώνται σε ισοθειοκυανικά. Υπάρχουν μελέτες για αυτές τις ενώσεις, που δείχνουν ότι φαίνεται να αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, κυρίως στη γαστρεντερική οδό και στο παχύ έντερο. Οι σπόροι μουστάρδας είναι μια εξαιρετική πηγή σεληνίου, ένα ιχνοστοιχείο που πιστεύεται επίσης ότι έχει αντικαρκινική επίδραση.

Επίσης, είναι εξαιρετικές πηγές ιχνοστοιχείων σεληνίου και μαγνησίου, τα οποία μπορούν επίσης να διαχειριστούν τα συμπτώματα του άσθματος, της αρθρίτιδας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των ημικρανιών.

Photo by Elevate on Unsplash

 

Μια μερίδα μουστάρδας είναι συνήθως περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού. Παρέχει μόνο 3 θερμίδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του USDA. Οι περισσότερες θερμίδες στη μουστάρδα προέρχονται από υδατάνθρακες, αλλά επειδή ο αριθμός των θερμίδων είναι τόσο χαμηλός, αυτοί οι υδατάνθρακες δεν είναι πιθανό να κάνουν σημαντική διαφορά στην καθημερινή σας πρόσληψη.

Η μουστάρδα dijon παρέχει λίγες περισσότερες. Μια μερίδα περιέχει έως και 10 θερμίδες, ενώ συνδυάζεται άψογα με κρέας, θαλασσινά και ως dressing στις σαλάτες.

Πιθανές παρενέργειες

Η μουστάρδα «αναγνωρίζεται γενικά ως ασφαλής» (GRAS) από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών όταν καταναλώνεται σε ποσότητες που βρίσκονται συνήθως στα τρόφιμα. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε μουστάρδα για καλλυντικές ή φαρμακευτικές χρήσεις, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Η βάση δεδομένων φυσικών φαρμάκων σημειώνει, ότι η εφαρμογή λευκής ή μαύρης μουστάρδας στο δέρμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, φουσκάλες ή έλκη. Η πηγή σημειώνει επίσης, ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σπόρου μαύρης μουστάρδας από το στόμα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον λαιμό και να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, διάρροια, υπνηλία και αναπνευστικές δυσκολίες.

Τέλος, οι αλλεργίες στη μουστάρδα και στους σπόρους μουστάρδας δεν είναι ασυνήθιστες. Σύμφωνα με την εκστρατεία αναφυλαξίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, άλλα τρόφιμα που προέρχονται από το φυτό μουστάρδας – συμπεριλαμβανομένων των φύλλων μουστάρδας, των σπόρων του ελαίου μουστάρδας και των τροφίμων που περιέχουν αυτά, είναι πιθανό να προκαλέσουν αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργία σε αυτή.

Τα συμπτώματα αλλεργίας στη μουστάρδα, μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά. Γενικά εμφανίζονται αμέσως μετά την κατανάλωση του προϊόντος. Μπορεί να αντιμετωπίσετε εξάνθημα ή αίσθημα φαγούρας στο στόμα. Δυσκολία στην αναπνοή είναι επίσης δυνατή.

Γενικά, οι διαιτολόγοι προτείνουν συχνά την κατανάλωση της, αφού προσθέτει γεύση στο φαγητό με ελάχιστες θερμίδες, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να υπονοούν ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία.