ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Oι γυναίκες που πίνουν αρκετό καφέ έχουν λιγότερο σωματικό λίπος

πηγή: pexels

Ο καφές, για πολλούς από εμάς, είναι ένα απαραίτητο τονωτικό ρόφημα όχι μόνο για το πρωί, αλλά και για την υπόλοιπη μέρα. Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι περιέχει ενώσεις κατά της παχυσαρκίας, που μπορούν να προκαλέσουν μείωση του σωματικού λίπους
Σύμφωνα με μία μελέτη, πάνω σε γυναίκες διάφορων ηλικιών, η καθημερινή κατανάλωση καφέ, προσέφερε σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που απολαμβάνουν δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, έχουν λιγότερο σωματικό λίπος από εκείνες που πίνουν λιγότερο ή καθόλου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καφές μπορεί να περιέχει ενώσεις με ιδιότητες κατά της παχυσαρκίας, που προκαλούν τη μείωση του συνολικού ποσοστού λίπους.

Το μοτίβο παρατηρείται σε γυναίκες όλων των ηλικιών, ανεξάρτητα από το αν ο καφές έχει καφεΐνη ή χωρίς καφεΐνη. Συνολικά, οι Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέσο συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους ήταν 2,8% χαμηλότερο μεταξύ των γυναικών όλων των ηλικιών, που έπιναν δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα.

Οι συμμετέχουσες στην μελέτη, οι οποίες ήταν μεταξύ 20 και 44 ετών και έπιναν δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα. συγκέντρωναν 3,4% λιγότερο λίπος στην κοιλιά σε σύγκριση με εκείνες που δεν έπιναν καθόλου.

Οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 45 και 69 ετών, που έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα είχαν 4,1% λιγότερο λίπος στην κοιλιά.

Φωτογραφία από τον χρήστη Foodie Factor στο Pexels

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες, είναι ότι το μέσο συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους, ήταν κατά μέσο όρο, 2,8% χαμηλότερο σε όλες τις ηλικίες που έπιναν δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα. Άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα και οι χρόνιες ασθένειες, δεν επηρέασαν καθόλου τα αποτελέσματα αλλά ούτε και την υγεία εκείνων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Παρόμοια μελέτη έγινε και για τους άντρες. Όμως τα αποτελέσματα δεν είχαν τόσο αισθητή διαφορά σε σχέση με αυτά των γυναικών. Οι συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 20 και 44 ετών, που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα είχαν 1,3% λιγότερο συνολικό λίπος σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου. Συγκέντρωσαν επίσης 1,8% λιγότερο στον κορμό τους.

Τα ευρήματα είναι βασισμένα σε δεδομένα στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκαν στο “The Journal of Nutrition”. Αυτό που υποδηλώνουν, είναι ότι ο καφές θα μπορούσε να γίνει βασικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής με σκοπό να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η οποία φαίνεται να πλήττει ολοένα και περισσότερο τις νεότερες ηλικίες.

Για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να τον πίνετε σκέτο ή με ελάχιστη γλυκαντική ουσία, χωρίς καμία προσθήκη ζάχαρης, πλήρους γάλακτος, σαντιγί, σοκολάτας ή σιροπιού. Ο λόγος είναι προφανής και μάλιστα είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να κερδίσετε βάρος παρά να χάσετε.