ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιές παρενέργειες κρύβει η «θαυματουργή» 48ωρη δίαιτα του Hollywood

H 48ωρη «θαυματουργή» δίαιτα του Hollywood  είναι ενα σύντομο πρόγραμμα που ισχυρίζεται ότι μπορείτε να χάσετε έως και πέντε κιλά σε μόλις δύο ημέρες πίνοντας 120ml ενός ειδικού μείγματος χυμού σε συνδυασμό με 120ml νερού κάθε τέσσερις ώρες επί τέσσερις φορές την ημέρα. Το μόνο “θαύμα” σε αυτήν τη δίαιτα είναι ότι δεν αισθάνεσθε πολύ έντονη πείνα. Κάθε μερίδα του χυμού περιέχει 100 θερμίδες ενώ δεν επιτρέπονται άλλα τρόφιμα ή ποτά εκτός από το νερό, επομένως η καθημερινή σας θερμιδική κατανάλωση είναι επικίνδυνα χαμηλή αφού λαμβάνετε μόλις 400 θερμίδες ημερησίως.

Η δίαιτα-αστραπή γίνεται κυρίως για αποτοξίνωση αφού τηρείται για λίγες μόνο μέρες. Η άμεση απώλεια κιλών στο τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι σίγουρα μία δελεαστική ιδέα, όμως προτού προχωρήσει κανείς στην εφαρμογή της θα πρέπει να εξετάσει και τις συνέπειες που είναι αρκετά επιβλαβείς για τον οργανισμό.

Ο χυμός αυτής δίαιτας είναι μία συγκεκριμένη συσκευασία και περιέχει νερό και συμπυκνωμένα φρούτα όπως , ανανά, μήλο, πορτοκάλι, σταφύλι, ροδάκινο, βερίκοκο και χυμούς μπανάνας σε συνδυασμό με βιταμίνες και μείγμα αιθερίων ελαίων, όπως περγαμόντο, μανταρίνι, λεμόνι και πορτοκάλι, ενώ συγχρόνως θα πρέπει να αναμειγνύεται με ίσες ποσότητες νερού. Παράλληλα κατά τη διάρκεια αυτής της δίαιτας που ισχυρίζεται ότι πρόκειται για αποτοξίνωση, προτείνει να μην καπνίζετε τουλάχιστον για αυτά τα δύο εικοσιτετράωρα που την ακολουθείτε.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι το μεμπτό, όμως οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι αρκετά σοβαροί. Η υπογλυκαιμία είναι ένας από αυτούς. Με τη δίαιτα αυτή ενδέχεται να πάσχετε από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή υπογλυκαιμία. Τα συμπτώματα υπογλυκαιμίας περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, κόπωση, αδυναμία, ζάλη, τίναγμα, άγχος, ευερεθιστότητα, διακυμάνσεις της διάθεσης και στρες.

 

Photo by Alina Karpenko on Unsplash

 

Ο μόνος τρόπος για τη θεραπεία της υπογλυκαιμίας είναι η αύξηση του σακχάρου στο αίμα, είτε με τροφή είτε με δισκίο γλυκόζης, αλλά αυτά δεν επιτρέπονται στη συγκεκριμένη διατροφή. Το αμερικανικό «Κέντρο Διαβήτη και Πληροφοριών Διαβήτη» προειδοποιεί ότι εάν παρουσιάζετε συμπτώματα υπογλυκαιμίας, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην οδήγηση, επειδή λόγω της υποτονικότητας θα έχετε μειωμένα αντανακλαστικά.

Κάτι ακόμα που πρέπει να γνωρίζετε για τη συγκεκριμένη δίαιτα είναι ότι όσο γρήγορα θα χάσετε το βάρος τόσο πιο εύκολα μπορείτε να το ξαναπάρετε όταν θα αρχίσετε να τρώτε κανονικά. Η εξήγηση σε αυτό είναι ότι το πρόγραμμα των 48ωρών σας βοηθάει να στην κατακράτηση των υγρών και όχι του στην απώλεια του λίπους. Μπορεί επίσης να χάσετε και μέρος της μυϊκής σας μάζας, κάτι που δεν θα είναι καθόλου ωφέλιμο.

Με τη χαμηλή κατανάλωση θερμίδων το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια και μπορεί να μετατρέψει είτε λίπος είτε μυϊκό ιστό σε αξιοποιήσιμη ενέργεια. Η λήψη πρωτεϊνών που βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας απουσιάζει από τη «θαυματουργή» δίαιτα γι’αυτό και ο οργανισμός μετατρέπει ένα κομμάτι αυτής σε ενέργεια, επιβραδύνοντας έτσι τον μεταβολισμό.

Αυτό σημαίνει ότι όταν δεν καταναλώνετε αρκετές θερμίδες για να υποστηρίξετε τη βασική μεταβολική λειτουργία, το σώμα σας οδηγείται σε “κατάσταση πείνας” και επιβραδύνονται οι λειτουργίες του. Αν και η μείωση της πρόσληψης θερμίδων είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους, πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 1.200 θερμίδες ημερησίως για να έχετε ψηλό μεταβολισμό.

Η «θαυματουργή» δίαιτα αποτοξίνωσης «επιτρέπει» μόνο το ένα τρίτο της ελάχιστης ποσότητας ενέργειας που χρειάζεται το σώμα. Η επιβράδυνση του μεταβολισμού σας θα καταστήσει πιο εύκολη την αύξηση του βάρους σας όταν τελειώσει το κρίσιμο εικοσιτετράωρο. Επιπλέον, επειδή οι μύες κάνουν περισσότερες καύσεις, η απώλεια μυϊκής μάζας θα επιβραδύνει περισσότερο τον μεταβολισμό σας.

Επομένως αυτό που πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που επιθυμείτε μία γρήγορη αποτοξίνωση είναι να απευθύνεστε πάντα σε διαιτολόγο ώστε να σας βοηθήσει με ειδικό πρόγραμμα να επανέλθετε σταδιακά στις φυσιολογικές σας διατροφικές συνήθειες για να αποφύγετε όλες παραπάνω βλαβερές παρενέργειες.